top of page

Albums | Ink Bomb - SaudadeNadat afgelopen maanden al vier songs werden vrijgegeven, is het dan vandaag toch écht het moment waarop de Nijmeegse punkrockband Ink Bomb het tweede full-length-album uitbrengt. Het heeft de veelzeggende naam Saudade meegekregen, 'verlangen' in het Portugees. En het verlangen is bij ons de afgelopen maanden wel opgebouwd!


De eerste single, het eerste voorproefje van dit album, Human Remains, dateert inmiddels van ruim een jaar geleden. Sindsdien hebben we hier nog drie andere nummers voorbij zien komen die ook een plekje op dit album hebben gekregen: Theme Song, Tough Cookie en Frankenstein. Dat plaatje is echter niet helemaal compleet....een paar weken geleden heeft het viertal namelijk ook nog de openingstrack van het album op YouTube en Spotify gegooid: Pressure Cooker, een heerlijk snel, strak, rauw en maatschappijkritisch nummer waarmee de toon wordt gezet voor de rest.


Na deze opener volgen twee oude bekenden, Human Remains en Tough Cookie, waarna het prettige, warme gevoel van "nieuw" weer bezit van ons neemt in de vorm van Burning Point, een nummer waarbij de inmiddels herkenbare en kenmerkende krassende gitaar van Quirijn Foeken het voortouw neemt, snel gevolgd door een al even kenmerkende drumriff van Paul van de Geijn. Wanneer zanger Joost Hoedemaeckers er dan mee wegloopt, blijkt er wederom - Theme Song is er namelijk ook een - sprake te zijn van een heuse earworm: "Give me revolution or give me nothing at all." Benieuwd hoe lang deze blijft hangen.


Dat niet alles met een gitaar- of drumintro hoeft te beginnen, bewijst het catchy en melodische nummer Get Your Kicks, waarbij bassist Arina Banga aftrapt met een heerlijk basloopje. Eenzelfde vibe, zij het iets rauwer, sneller en agressiever, voelen we bij Sum of all Parts, waarbij de korte solo van Foeken een toffe aandachtstrekker is.


Richting het einde van het album worden we aangenaam verrast met een oase van rust in de vorm van Count to Ten. Hoedemaeckers bezingt op bijna gevoelige wijze zijn overpeinzingen, akoestisch begeleid door Foeken die klaarblijkelijk eveneens de backing vocals op dit nummer voor zijn rekening neemt. De gevoeligheid lijkt voortgezet te worden in de hekkensluiter van het album, Make it Rain. "I reach for your hand and pull you out of the rubble that was once our home." Schijn bedriegt echter. Met het nodige geweld zetten Van de Geijn, Banga en Foeken het nummer voort om ons, via een vertrouwde beat, naar de uitgang te geleiden.


Ink Bomb verrast eigenlijk niet met dit nieuwe album. Dat komt niet omdat het voorspelbaar is of omdat het terugvalt op oude successen, maar omdat het viertal doet wat van ze verwacht wordt: steeds beter worden. De progressie die deze punkrockers de afgelopen jaren hebben laten zien, vindt zijn hoogtepunt in Saudade.


Op 19 april a.s. zal Ink Bomb een releaseshow geven in de Nijmeegse kraaklegende De Onderbroek, waarbij ze zullen worden bijgestaan door hun vrienden van Two Star Review en Mark of Chaos. Vervolgens zullen er in de loop van dit jaar nog verschillende shows volgen in Nederland en daarbuiten. Hou de site in de gaten!Releasedatum: 3 april 2024


Luister


© Edwin Willemsen

Lees

De Nijmeegse punkrockband Ink Bomb is in 2023 druk bezig met het schrijven, opnemen en releasen van een nieuw album. Drie singles en bijbehorende videoclips van dit tweede album zijn al verschenen. De nieuwe nummers bevatten de signatuur van de Nijmeegse band: snelle, agressieve liedjes die niet altijd de standaardstructuur of punkrockclichés volgen, maar wel altijd mooie melodieën bevatten met een verkwikkende dosis melancholie.


Het liefst treedt Ink Bomb op: van zweterige keldertjes her en der in Europa tot toffe festivals. De band is dan ook een actieve liveband in eigen land en is daarnaast gretig als het aankomt op buitenlandse tours. België, Duitsland, Denemarken en Engeland hebben inmiddels al kennisgemaakt met de door Bad Religion en No Fun At All geïnspireerde Ink Bomb-sound. Verder stond de band op diverse festivals, waaronder op het prestigieuze Valkhof Festival in thuisstad Nijmegen, Jera on Air en Haltpop en deelde de band het podium met bands als The Toy Dolls, SNFU, The Last Gang, I Against I, MakeWar en Martha.


Ink Bomb heeft in zijn bestaan vrijwel elk jaar nieuwe muziek uitgebracht. De laatste release was een splitalbum met No Breakfast Goodbye (2021). In datzelfde jaar namen de bandleden ook hun klassieker Invincible Summer opnieuw op. Eerdere releases zijn debuutalbum Fiction (2019), EP Swim (2017), EP Invincible Summer (2016) en diverse akoestische covers voor het goede doel.Comments


bottom of page