top of page

Albums | Angels & Airwaves, Lifeforms


Tom DeLonge, in een ver verleden de vaandeldrager van American Pie-esque onderbroekenhumor, sloeg in 2002 een andere weg in met zijn nevenproject Box Car Racer. De andere manier van songs creëren, experimenteren met geluid en serieuzere thema’s nam hij mee toen Blink 182 hun self titled album in 2003 opnam.


Na de breuk van Blink in 2005 zonderde Tom zich volledig af en kwam in 2006 op de proppen met Angels & Airwaves. Zijn nieuwe band die het midden hield tussen U2 en The Cure. Het leverde hem veel respect op, vooral van nieuwe fans die dit wel konden appreciëren.


Samen met zijn beste vriend en producer en onofficiële vijfde lid Jeff 'Critter' Newell maakte hij tot Critter zijn dood in 2012 verschillende albums.


Het in 2014 uitgebrachte album The Dream Walker was dan ook het eerste waar Tom niet meer kon rekenen op zijn beste vriend en je merkte dat hij toen ook nog zeer zoekende was. Kort nadien werd het redelijk stil rond nieuwe materiaal van AVA (hoe de band vaak afgekort wordt)


Tot in 2019 (!!!) er ineens twee nieuwe singles waren; namelijk Kiss And Tell en Rebel Girl. Twee nummers waarbij Tom duidelijk liet blijken dat hij de koning is van catchy refreinen. Beide nr’s deden uitschijnen dat Tom de bepalende factor was binnen Blink 182 als songschrijver ( De band had ondertussen een nieuwe gitarist en 2 erbarmelijke albums gelost).


Het duurde echter tot september 2021 dat Lifeforms op de wereld werd losgelaten. Al werden er in de aanloop naar de release zeven (!) singles op ons losgelaten. Singles die ons telkens verbaasden. Gaande van het dansbare Timebomb (met alweer die 80’s U2 vibe) naar het dreigende Euphoria. Een song met een slepende ritmesectie en een refrein klaar voor een podium vol pulserende en verblindende lichten gericht op het publiek.


Spellbound is dan weer een nummer dat gedragen wordt door electronica. Vooral de begeleidende synths op de achtergrond maken dit nummer ideaal om weg te dromen met je koptelefoon op je hoofd. Of zo een nachtelijke rit op de autostrade. No More Guns is dan weer een hele stijlbreuk. Een nummer dat ergens het midden houd tussen Green Day en de Ramones. Jawel. Tom doet AVA meer punk klinken dan Blink 182.


Om dan te belanden bij het absolute hoogtepunt voor mij persoonlijk van de plaat, Losing My Mind. Een nummer waarbij ik durf te wedden dat je de wenkbrauwen fronst gedurende de eerste minuut van het nummer. Maar dan, na die minuut, misschien een van de beste refreinen die Tom ondertussen al heeft kunnen bedenken. Dit gekoppeld aan een tekst die anno 2021 zeer hard binnenkomt doet dit nummer hoog in mijn top singles van 2021 belanden.


Automatic is vervolgens puur The Cure, maar ook het tweelingbroertje vanop het laatste (met Tom) Blink 182 album Neighborhoods, Even If She Falls. Ik zal nu even wachten zodat je op Spotify de twee nrs even kan beluisteren. Hoor je het?


De twee nr’s die ons dan nog resten zijn Restless Souls en A Fire in a Nameless Town. De eerstgenoemde is een typisch nr zoals we altijd wel willen horen van Tom, maar het is geen standout track. Maar wel een nummer dat zeker zijn plaats verdient op dit album. A Fire … is een vreemd nummer. Het klinkt als een kampvuur nummer waarbij de akoestische gitaar in het vuur gesmeten is en Tom is meegenomen door een ufo. Vervolgens speelt hij hetzelfde nummer af vanbinnen in de UFO en klinkt het nummer moderner dan ooit.


Tom en co (niet de dierenspeciaalzaak) hebben een pareltje afgeleverd. Drummer Ilian Rubin (live drummer van Nine Inch Nails), gitarist David Kennedy (terug van weggeweest) en bassist Matt Rubano (ooit bij Taking Back Sunday) hebben zeker allemaal hun steentje bijgedragen aan dit album. Een band die de visie van Tom snapt. Nu maar hopen dat Tom niet ontvoerd wordt door aliens en dat we zeker niet nog eens 7 jaar moeten wachten op een nieuw album. Tenzij er in 2028 een album uitkomt dat even goed is als Lifeforms.

- Andy Decroos -


Releasedatum: 24 september 2021Luister

bottom of page