top of page

Albums | Saille, V


Opportunistisch chauvinist als ik soms durf zijn, ga ik Saille nog steeds als een band uit de stad die ik thuis noem dopen. Hoewel het intussen gaat om een internationaal gezelschap met leden uit België, Nederland en Spanje, mogen we Gent immers zo'n beetje als geboorteplaats noemen. Saille zag sinds 2016 best wat zwarte sneeuw door veel bandwissels. Ook de aloude formule begon bezieler van het eerste uur Reinier Schenk wat te vervelen waardoor een doorstart zich aandiende. Niet dat er iets mis was met de vier vorige albums, wel integendeel. Maar als het ene na het andere bandlid vervangen moet worden, dan is het misschien eens tijd om een knop om te draaien. De gemiddelde leeftijd van de bandleden ging wat de hoogte in, maar daarmee verdween voor een groot deel ook de afhankelijkheid van keuzes die bij het leven komen kijken op jongere leeftijd. Onder de nieuwkomers mogen we Jesse Peetoom verwelkomen, bekend van onder andere DunkelNacht. Dat mag gerust een aanwinst van jewelste genoemd worden. 's Mans strot heeft een enorm bereik en biedt veel variatie. Deze doorstart betekent ook een nieuw platenhuis. Saille ruilt het Italiaanse Codex 666 voor het Zweedse Black Lion Records, een label dat stilaan toch garant staat voor kwaliteit.


Saille wijzigde naast het logo ook de sound ingrijpend. De keyboards, en daarmee het symfonische aspect, gingen overboord en V klinkt dus veel meer gitaargeoriënteerd. Het collectief zit nog steeds in de blackened metal hoek, maar sporen en structureren van death metal zijn prominenter aanwezig. Opener Suffering Sanctuary bijvoorbeeld opent met een catchy death metal groove. V krijgt daardoor een potiger karakter dan de vier voorgaande releases. In Loathsome Legacy zijn, naast een dissonant klinkende piano, bijvoorbeeld enkele referenties naar Anaal Nathrakh te horen. Een naam die elders op het album ook wel eens in gedachten opduikt. De ruime aandacht voor melodie, sfeer en dynamiek is echter helemaal niet verdwenen. Saille wisselt succesvol van tempo waar het dat nodig acht, al liggen de meeste passages qua snelheid Mardukiaans hoog. De fills van Tony Van Den Eynde zijn verslavend goed. De man beheerst zijn kit voortreffelijk en geen enkel tierlantijntje klinkt alsof het er één teveel is. Bijzonder dynamisch slagwerk draagt mee dit vijfde album. Melodie trad altijd op de voorgrond bij deze band. De tremeloriffs vliegen je geregeld om de oren, maar het zijn vooral de leads die de aandacht opeisen. Luister bijvoorbeeld naar het prachtige solowerk zo'n twee-derde ver in Baleful Beauty. De band klinkt mede door de komst van brulboei Jesse, die op Mirror Motions ook cleane vocalen bovenhaalt, en de extra ruimte die de gitaren kunnen opeisen een pak zwarter, agressiever en vooral gemener dan tot nu toe het geval was. De Gehoornde zij geprezen voor het uitoefenen van zijn demonische invloed, want V laat een band horen die een flinke trap onder de bips kreeg terwijl dat eigenlijk niet eens nodig was.

Saille mag beschouwd worden als één van de invloedrijke bands die de Lage Landen rijk is. Saille 2.0 mag het roer dan behoorlijk omgegooid hebben door het uitsluiten van keyboards, het klinkt ergens nog steeds als Saille. Dat is weinig bands gegeven. Jezelf heruitvinden en toch je eigenheid niet verliezen. Saille klinkt op V donkerder maar ook energieker dan ooit. Fans van het eerste uur zullen bepaalde aspecten missen, maar dat neemt niet weg dat hun vijfde album ruim drie kwartier lang oerdegelijke melodieuze blackened death metal brengt die wel eens een behoorlijk brede schare van extreme metal fans zou kunnen aanspreken. Welkom terug van nooit weggeweest, heren!


Releasedatum: 9 april 2021Luister

Lees

Hailing from the Netherlands, Spain and Belgium, SAILLE is slowly, but surely making their mark on the metal scene and performed all over Europe. In 2020 SAILLE felt the need for a dramatic overall change, seeking a deeper darkness, both live and in the studio. Therefore, with an importantly much darker, heavier approach and sound their fifth album is ready for release in April 2021. A formula which will definitely draw the attention of the modern metal crowd. Since their inception, SAILLE has released four acclaimed albums of which the 2017 release 'Gnosis' was very well received and praised. With every song sounding unique and full of riffs, savage drumming, thunderous bass and excellent vocals.

BAND Jesse Peetoom (NL): Vocals Reinier Schenk (NL/ES): Guitars Juanjo Pérez (ES): Guitars Kristof Van Iseghem (BE): Bass Tony Van den Eynde (BE): Drums

(bron: bandcamp)Comments


bottom of page