top of page

Albums | Fetid Zombie, Transmutations


Hoe fantastisch is het artwork op deze hoes wel niet! Het is van de hand van Mark Riddick. U weet wel, de man achter Riddickart. Tal van bands en artiesten kozen zijn werk om plaatwerk aantrekkelijker te maken. Het oog wil ook wat, hé. Dat hij als inspiratie geldt voor veel collega's illustratoren spreekt voor zich, maar niemand van hen weet hem ook maar enigszins te benaderen. Een begenadigd topartiest, maar wist u dat de beste man zelf ook muziek op de wereld loslaat? Neen? Wel dan. Ook op dat vlak zit Riddick niet stil. Nu ken ik zelf wel iets van zijn project Fetid Zombie, maar van het tiental EP's dat hij sinds zijn vorige full length Epicedia (2016) uitbracht zijn er ook mij slechts een paar bekend. Het is u dus vergeven als Fetid Zombie geen belletje doet rinkelen.

Fetid Zombie klinkt natuurlijk als een death metal band. Dat klopt ook. In de kern is wat Fetid Zombie brengt (atmosferische) death metal. Dat betekent in dit geval dat ook synths mee de sound bepalen, jawel. Ik ken echter weinig mensen die destijds een probleem hadden met Nocturnus, dus waarom zou dat hier een obstakel vormen? De death metal wordt danig ondergedompeld in een eerder traditionele heavy metal cocktail met zijsprongetjes naar doom metal en een paar thrashy momenten. De gitaarheld is niet ver weg op deze Transmutations, want knappe solo's en opvallende melodieën zijn hier rijkelijk aanwezig. Daarnaast moet de plaat het niet hebben van een constant hoge snelheid zoals dat doorgaans bij death metal het geval is. Het tempo ligt hoofdzakelijk in de mid-range, maar varieert desondanks voldoende en die afwisseling vormt een meerwaarde. Referenties aan wat Chuck Schuldiner bracht met Death zijn duidelijk te horen. Veel sfeer ook op Transmutations en die doet wat denken aan vroege Tiamat. Qua songschrijven doet het album wat denken aan Amorphis tijdens hun begindagen. Dat meanderen, weet u wel, en die licht-progressieve toets is nooit ver weg. Gothic kruidt eveneens het geheel. De heldere stem van Clare Webster van het voor mij onbekende Yilva duikt in een paar nummers op en dat klinkt enorm verfrissend. Gastvocalen zijn er ook van Ralf Hauber (Heads For The Dead, Revel In Flesh) en Chris Monroy (Skeletal Remains), dus op dat vlak variatie troef. De andere gastbijdragen vindt u bij Lees hieronder.

Voor het samenbrengen van zoveel stijlen en elementen moet je toch ergens een prijs betalen, hoor ik u denken. Ja en nee. Dat death metal puristen er met een wijde boog omheen lopen, kan ik begrijpen maar ik ga er wel eens met mijn ogen van rollen. Vastroesten heeft nooit voor vooruitgang gezorgd. Er zit nog steeds genoeg punch in dit plaatje om ook hen te plezieren. Fetid Zombie zal ongetwijfeld het luisterpubliek verdelen. Of je houdt van deze aanpak, of je houdt er niet van. Er lijkt mij eerlijk gezegd geen tussenweg.

Als u uw death metal enkel graag binnen de lijntjes hoort kleuren, probeer gerust de zesendertig andere in dat dozijn. Mag het wat avontuurlijker en aparter, geef Transmutations dan een kans. Ik kan me niet herinneren dat een band ooit een plaat uitbracht die in de kern death metal is, maar traditionele heavy metal ademt, zweet en bloedt zoals deze release, die we gemakshalve als zevende langspeler van Fetid Zombie zullen beschouwen. Tal van memorabele momenten en de verfrissende aanpak op deze schijf zorgen ervoor dat de andere releases van de voorbije dagen voorlopig even in de wachtrij gaan. Kortom, een uniek buitenbeentje zoals wij ze graag hebben.


Releasedatum: 30 juli 2021


facebook


Luister

Lees

Death metal band Fetid Zombie is the brainchild of the legendary artist Mark Riddick. An unstoppable force in the underground, Riddick has put out dozens of releases, mostly splits with bands from around the world, in addition to releasing six full length albums. It's been five years since the release of his last full length 'Epicedia' which came out on the same label, and now Riddick has once again teamed up with some extremely talented musicians to fulfill his vision of dark and atmospheric death metal that is rooted in the classic heavy metal sound. Contrary to the one-dimensional and predictable songwriting of most of the current bands, Fetid Zombie's songs are impeccably structured, with there being excellent contrasting passages, be it melodic flashes or slower, heavier hooks, flurry of leads or just some transcendental atmospheric part, all of which work beautifully against the backdrop of deep, guttural growls and stellar death metal riffing. This is a passionate and memorable death metal album that pushes the boundaries of the rigid genre in its own way, and it's one you'll keep coming back to because of its timeless value and flawless execution.

For fans of - Nocturnus, The Chasm, early Septic Flesh, Horrendous, Revel In Flesh, Heads For The Dead, Deceased


credits

released July 30, 2021

Album line up -

Mark Riddick - Rhythm guitar, bass, synth, effects

Ralf Hauber (Heads For The Dead, Revel In Flesh) - Vocals

Chris Monroy (Skeletal Remains) - Vocals

Clare Webster (Yylva) - Vocals

Josh Fleischer (Svierg) - Rhythm guitar

Jamie Whyte (Beyond Mortal Dreams) - Lead guitar

James Malone (Arsis) - Lead guitar, synth

Malcolm Pugh (Inferi) - Lead guitar

Toby Knapp (Affliktor, Waxen) - Lead guitar

(bron: Bandcamp)

bottom of page