top of page

Albums | Epica - The Alchemy ProjectWe werden als fans toch al flink verwend tijdens het jubileum concert van Epica, begin september in Tilburg. Maar één van de leukste verrassingen was toch wel toen ene Shining op het podium verscheen met z'n saxofoon in de hand en we getrakteerd werden op een gloednieuw nummer. Dat dan ook nog de voorbode bleek van een gloednieuw album met allemaal nummers waarbij de band samenwerkte met verschillende muzikanten, bands en artiesten.

Vandaag mogen we jullie dat nieuwe albun,The Alchemy Project, voorstellen.

De amusante hoes geeft alvast een idee van wat we van The Alchemy Project mogen verwachten. We zien Simone Simons als een boosaardige laborante die met de hulp van haar kleine witte mannetjes allerlei kwaadaardigheid brouwt in haar Epica laboratorium.

Verwacht dus zeker geen typisch Epica album. Op The Alchemy Project staan zeven nummers die allemaal stuk voor stuk anders klinken. Het valt daarbij op dat de nummers op het lijf van de meewerkende artiesten lijken geschreven te zijn. The Great Tribulation bevat de formitastische heksenketelmetal die zo typerend is voor de sound van Fleshgod Apocalypse. De uitgesponnen classic rock van Wake The World past dan weer perfect bij de stemmen van Phil Lanzon (Uriah Heep) & Tommy Karevik (Kamelot).

De saxofoon is een instrument dat we niet vaak tegenkomen bij (symphonic) metal maar hier in The Final Lullaby past het plaatje perfect. Man, wat een zalig nummer is me dat!

Wanneer Simone Simons samen zingt met Charlotte Wessels en Myrkur kan je bijna geen logischere titel dan Sirens aan dat nummer geven.

Dan krijgen we twee loodzware death metal tracks. Op Death is Not the End worden we vakkundig gefilleerd door de strotten van Bjorn 'speed' Strid (Soilwork) en Frank Schiphorst (Mark Janssen's maatje van bij MaYan). En we gaan er helemaal aan tijdens Human Devastation met de medegrunts van Henri Sattler (God Dethroned) en onze eigen Sven de Caluwé (Aborted).

Afgesloten wordt er met het epische The Miner, een heus prog nummer dat gemaakt werd met de hulp van Asim Searah (Damnation Plan), Niilo Sevänen (Insomnium) en Roel van Helden (Powerwolf).

Het zal geen eenvoudig kunstje zijn geweest om dit album samen te stellen en op te nemen. Hoewel de meewerkende artiesten allemaal maatjes zijn van Mark & Co zullen zij toch ook allemaal bezig zijn met toeren, opnemen, enz. Wat mij betreft hadden er gerust nog een song of twee meer op het album gemogen maar dat is echter detailkritiek. Van deze zeven pareltjes kan ik ook enorm genieten.Releasedatum: 11 november 2022luister

Lees


Always pushing forward, always aiming higher: In the 20 years of their existence, EPICA have never shied away from challenges, twists and turns, weathering every storm and pushing the symphonic metal genre to heights no one even dared to believe in. Since 2002, the band surrounding global metal icon Simone Simons and her long-time musical partner Mark Jansen have released eight highly innovative and cinematic albums, have toured the world over and have left their mark as one of metal’s most prolific, most cherished and most

admired success stories forever.

With their signature brand of six committed artists, of majestic grandeur, classical

embellishment and progressive heaviness, they have time and again proven the worth as

one of symphonic metal’s biggest motors. After using their time during Covid lockdown to

create the mindblowing “Omega Alive” streaming event, EPICA have finished their unique

collaboration effort “The Alchemy Project”, the apex of their personal success story of

turning metal into gold. Now they are about to unleash some of their finest, most impressive

songs yet.
Comments


bottom of page