top of page

Albums | Donder Punkrock - Vuur!De Achterhoek is, voor hen die daar minder mee bekend zijn, een streek met hartstochtelijke mensen. Oprecht, authentiek, eerlijk en vooral ook recht door zee. Ze zeggen waar het op staat en als ze ergens in geloven, gaan ze er ook volledig voor. Zo ook op muzikaal gebied.


Donder Punkrock is een punkband (duh....) die een goed voorbeeld is van muzikanten die er volledig voor gegaan zijn. Opgericht in 2019 door de broers Dennie en Herbert Jolink, is, nadat zanger Martijn Gerritsen en drummer Peter Leijenhorst zich bij hen hadden gevoegd, een muzikaal gezelschap ontstaan dat zich, geïnspireerd door punkers als Bad Religion en Die Toten Hosen, stort op het maken van strakke punkrock in het Achterhoekse dialect.


Een van de dingen die Donder bijzonder maakt, is het feit dat zij zich laten vergezellen door punkpoëet Willem Hengeveld. Willem draagt niet alleen tijdens optredens voor uit eigen werk, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan de teksten van de band. Halverwege 2022 leidde dit allemaal al tot een bijzondere debuut-ep, Januskop genaamd. Daarop prijken, naast drie harde punknummers, die semi-akoestische luisterliedjes, aangevuld met de diepe punkpoëzie van Hengeveld.


Een paar weken geleden hebben de mannen hun creatieve geweld vastgelegd op een tweede ep: Vuur! Dat album wordt afgetrapt met Falderabbes, een lekker nummer waarbij niemand stil zal blijven staan. Een ideaal festivalnummer om een live optreden mee te beginnen. Overigens zijn de nummers allemaal, zowel muzikaal als tekstueel gezien, de moeite waard.


Wat bij het beluisteren van het album opvalt, is dat Herbert Jolink niet alleen medeverantwoordelijk is voor de pakkende, lekker bekkende Achterhoekse teksten, maar dat hij ook muzikaal een zwaar stempel op de nummers heeft gedrukt. Zijn bas-skills worden meer dan eens tentoongespreid. Zo haakt Jolink bijvoorbeeld op Waarow met een aanstekelijk riff in op het ritmische begin dat door drummer Leijenhorst en gitarist Dennie Jolink wordt neergezet, opent hij op Binnendeur en Øzen met een lekker loopje de deur voor de rest van de band en zet hij op Brekkebuuls tezamen met Leijnhorst een ritme neer dat voor zanger Gerritsen een perfecte basis vormt om te bezingen dat punk vooral niet dood is.


Met zes nummers duurt het album iets langer dan 20 minuten. Deze mannen verdienen het dat je even de tijd neemt om je mee te laten voeren.


Releasedatum: 2 januari 2024LuisterLees:

DONDER - een Achterhoekse punkrockband

Door het samenbrengen van streektaal en punkrock ontstaat er iets authentieks dat recht uit en in je donder komt… In 2019 zijn de gebroeders Jolink gaan bouwen aan dit concept. Denkend en voelend in het Achterhoeks kwamen de teksten al vlot en ontstond al snel het eerste nummer: Binnendeur (…is nooit um).

 

Tijd om er een zanger bij zoeken. Wat ze vonden was een punkpoëet; Willem Hengeveld. Hij werd naast Herbert een waardevolle tekstschrijver. Tijdens de coronajaren is de zoektocht naar passende bandleden doorgegaan en zijn eind 2021 gevonden in drummer Peter Leijenhorst en frontman Martijn Gerritsen. Deze 5 mannen wéten dat punkrock energie en emotie is.

 

Hun missie is helder: ‘t ni-je geluud uut de Achterhoek is geboren en deed van zich horen! Geïnspireerd door bands als Bad Religion en Die Toten Hosen ging de band aan de slag. Ze spelen energieke punkrock voor een breed publiek, met thema’s die uit het leven gegrepen zijn.

Dat punkrock niet altijd vol gas hoeft, blijkt uit de debuut-EP “Januskop”. Deze plaat laat de twee gezichten van de band zien: drie harde punknummers en drie semi-akoestische nummers, aangevuld met punkpoëzie.

 

Het “ni-je geluud” werd goed ontvangen tijdens shows in de DRU in Ulft, Oerkoeg Schiller in Aalten, Café de Zwaan in Hengelo en meerdere platenzaken in de Achterhoek en Twente. Dat streektaal je niet beperkt, lieten ze zien in de Arnhemse Willemeen, het Duitse PunkMeetsPeople-festival en als support-act van de legendarische Engelse punkband UK Subs in de Effenaar in Eindhoven.

 

Sommige bands hebben een intronummer; DONDER heeft Willem, die elke show opent met een stukje punkpoëzie over de locatie van het optreden.

 

De tweede plaat zal naar verwachting een vol-gas-karakter hebben. Pakkende nummers waarop het

moeilijk is om stil te blijven staan en niet mee te brullen. Begin 2024 zal de plaat worden gepresenteerd en op diverse streamingsplatforms worden aangeboden. Hol ze in de gaat’n!
bottom of page