top of page

Albums | Architects, For Those That Wish To Exist


Dat de Britse Architects een andere weg zou inslaan met hun negende studio album, was al langer duidelijk. Toen de eerste releases van het album uitkwamen, kregen we een Architects te horen die het een pak rustiger aan lijkt te doen. De liedjes leken wel aan te slaan bij het publiek, dus nu is het aan de groep om oude en nieuwe fans te overtuigen van For Those That Wish To Exist.


Het album opent met de tonen van Do You Dream of Armageddon? om over te schakelen naar het stevigere geweld van Black Lungs. Deze tweede kunnen we wel smaken, net zoals de ook eerder uitgebrachte Animals en Dead Butterflies. Helaas kunnen we niet hetzelfde zeggen van Meteor, de laatste in het rijtje previews van het album. Met deze slaagt Architecs er niet in ons te overtuigen. Andere liedjes zoals Giving Blood, An Ordinary Extinction en Demi God blijken ook onder deze noemer te vallen. Je voelt de groep experimenteren en aftasten, en hoewel het fatsoenlijke liedjes zijn, ontbreekt het wow-gevoel. Gelukkig horen we ook de befaamde screams van zanger Sam Carter terugkomen. Vooral tijdens het luisteren naar Discourse Is Dead krijgen we een glimp van de oudere Architects sound en worden we nostalgisch naar 'the good old days'.


We krijgen maar liefst drie samenwerkingen te horen op For Those That Wish To Exist. De eerste is met niemand minder dan Winston McCall van Parkway Drive. Impermanence bevestigt het vermoeden dat iedereen reeds had: de twee stemmen gaan zo goed samen dat het naar meer smaakt! Op Little Wonder horen we Mike Kerr van Royal Blood, een minder geslaagde combinatie helaas. Al is het wel een geweldig dansbaar (ja, je leest het goed) liedje. Ook Simon Neil van Biffy Clyro kreeg een plaatsje op het nieuwe album onder het liedje Goliath. Een sterke song waarbij de twee stemmen goed op elkaar afgesteld zijn. Halverwege het album vinden we ook nog Fight Without Feathers, een kalm liedje dat zorgt voor een (onnodige) adempauze. Ook Libertine (ookal doet het begin dit niet vermoeden) en afsluiter Dying Is Absolutely Safe doen het wat rustiger aan.


For Those That Wish To Exist staat enerzijds in het teken van Architects die zichzelf opnieuw moet uitvinden en ontdekken. Anderzijds is het een schreeuw in het gezicht van de wereld en hoe we met het klimaat en deze planeet omgaan. Het is alleszins een goed gevuld album, dat hier en daar een paar steken laat vallen, maar Architects slaagt er wel opnieuw in om een goed album uit te brengen.


Releasedatum: 26 februari 2021


luister

lees

Architects is a British metalcore band that started in 2004. They really found their sound when releasing The Here and Now in 2013. The year after, Daybreaker was released. It was with Lost Forever // Lost Together that they gained popularity and really stayed on the radar. After the release of All Our Gods Have Abandoned Us in 2016, guitarist and lyricist Tom Searle lost his battle against cancer. This has had a huge impact on the band. However, they released a new album in 2018 titled Holy Hell, which was a tribute to their brother.


Comments


bottom of page