top of page

Albumbespreking | Pet Shop Boys, Hotspot


Een dikke 35 jaar staan Neil Tennant en Chris Lowe gekend als het grootste popduo in de geschiedenis. En de statistieken liegen er niet om. 'Pop's Elder Statesman 'zijn ondertussen al goed voor 44 singles in de Britse popcharts. En wie kent er nu niet West End Girls, It's A Sin of Go West? Zelfs in de States houden ze gelijke voet met Madonna, Beyoncé én Janet Jackson.

Zoveel hits en singles en toch zit het duo "amper" aan hun 14de album, Hotspot. Dreamland is de hit die ze deze keer naar voor schuiven, en politieke steek naar de Brexit aangezien hun droom een wereld is waar je geen visum nodig hebt en kan gaan en staan waar je wil. Bij momenten verschuilen ze zich niet achter en zeggen ze gewoon rechtuit waar het op staat zonder omwegen, getuige hiervan “I’m so tired of my homeland”.


Hansa Studio in Berlijn is al 10 jaar de nieuwe thuisbasis van de Britten. Het hele album is een soort ode aan de Duitse stad terwijl het ook een vlucht is uit de realitiet, wat al zowat de hele carriere van de Britten hun muziek kenmerkt.


Burning The Header is een klassieke PSB track, met een zachte gitaar van Suede gitarist Bernard Butler. Maar het grootste deel van het album is klaar om de dansvloeren te veroveren. En die disco beats komen van Chris Lowe, de man die niet echt in de schaduw staat van Neil Tennant, maar zich wel verschuilt achter een dikke zonnebril of vreemd masker. Hij heeft nog steeds uitstekend voeling met de clubwereld, ondanks zijn gevorderde leeftijd. Getuige daarvan openingnummer Will-O-The-Wisp dat geen mens onbewogen zal laten. Geen wonder als je werkt met producer Stuart Price die eerder met het duo werkte, maar vooral gekend is van zijn werk met Madonna en Kylie Minogue.

"Happy people living in a sad world" is de rode draad in Happy People, één van de beste nummers van Hotspot. En ook Only The Dark is zo'n heerlijke en typische Pet Shop Boys song.


Op Monkey Business bewijzen Lowe en Tennant dat ze nog steeds een grappig uit de hoek kunnen komen. En zo ook sluitstuk Wedding In Berlin waar ze zowaar Mendelssohns Wedding March geniaal in verwerken. De stemmen van de het duo lijken niet te lijden onder het ouder worden, al moet gezegd dat het bol staat van de auto-tuning en effecten.


Een uiterst klassiek PSB album, zonder echte hoogvliegers, heerlijk dansbaar zonder meer.Op 5 mei komen de heren dit album niet voorstellen in Vorst Nationaal, maar spelen ze hun grootste hits tijdens de Dreamworld Tour.


Score: 81/100

Info

Release datum: 24 januari 2020 Label: x2 Recordings Ltd Producer: Stuart Price Uitgaven: CD/LP/Digital

Singles

Tracklist n

  1. Will-O-The-Wisp

  2. You Are The One

  3. Happy People

  4. Dreamland

  5. Hoping For A Miracle

  6. I Don't Wana

  7. Monkey Business

  8. Only The Dark

  9. Burning The Heather

  10. Wedding In Berlin

bottom of page