top of page

Albumbespreking | Amberian Dawn, Looking For You


Amberian Dawn werd in 2006 gestart door keyboardspeler Tuomas Seppälä als een Finse power metal band en heeft intussen al een zevental albums uitgebracht. Zijn muzikale helden zijn Ritchie Blackmore, Ronnie James Dio, Yngwie Malmsteen en ... Abba. Als genre van de band kwamen we met "melodieuze, dramatische en krachtige Metal met vrouwelijke klassieke zang” vrij dicht in de buurt, wat anderen ook als Symfonische Power Metal omschreven. Het zal duidelijk zijn dat de band een breed spectrum aansnijdt gaande van de 70, 80 en 90ies Rock/Metal, daar een eigen mix van maakt waar technische vaardigheden een leidraad vormen.


Blijkt nu dat de band naar een ander genre aan het evolueren is en meteen een nieuw sub genre, dat zichzelf ABBA Metal laat heten. De eerste keer dat ik die term hoorde dacht ik van … huh? ABBA, ok, Metal, ok, maar een combinatie? Maar hedendaags is alles mogelijk. Nog melodieuzer, meer keyboard. Daarom werkte Tuomas, componist van de nummers, nauw samen met het legendarische ABBA-lid Benny Andersson zelf en de Finse artiest KEBU om het perfecte geluid te creëren dat past bij Pop en Metal tot een perfecte symbiose. Verder bestaat de band uit zangeres Capri Virkkunen, gitarist Emil Pohjalainen, bassist Jukka Hoffren en drummer Joonas Pykälä-aho.


United is de uptempo opener die meteen duidelijk maakt wat ze met ABBA Metal bedoelen. Grote leidraad in het nummer is de combinatie van vlotte cleane vocalen met veel keyboard, met de Metal gitaren en uptempo basdrum die telkens om de hoek kijken. Alles klinkt opvallend vrolijk en poppy. Eenzelfde drive vinden we in Eternal Fire Burning, hier met gierende gitaarsolo gekruid. Titeltrack Looking For You begint ook met een catchy keyboardmelodie en vloeit over naar een krachtiger ritmisch refrein. Opvolger Two Blades kent dat ritme al vanaf de eerste noot.

Compleet anders is Symphony Nr.1 Part 3 - Awakening. Zangeres Capri Virkkunen gaat een symfonisch vocaal duel aan met Fabio Lione (ex-Rhapsody Of Fire). Theatrale stukken die in een opera niet misstaan, vloeien over naar stukken met dubbele basdrum. Vrij extreem van uitersten in eenzelfde nummer. Opnieuw ver weg van de klassieke Metal geluiden zijn Go For A Ride en Butterfly. Het erg uitnodigende meezinggehalte maakt de poppy kant terug opborrelen en de positieve ABBA-vibe is niet te onderdrukken.


Dat Amberian Dawn een nieuwe weg inslaat betekent niet dat ze daardoor vanaf nu in één hokje passen. Met Universe laten ze die diversiteit terug zien. Een opengetrokken, bombastisch en erg traag nummer, maar de stem overbrugd de mokerslagen die drummer afvuurt. Als toemaatje kon een echte cover natuurlijk niet ontbreken, al heeft Lay All Your Love On Me een duidelijk Amberian Dawn sausje over zich gekregen. Nog een laatste keer wegdromen in de sferen van Au Revoir, waarmee de plaat sluit. Eigenlijk niet helemaal juist want er staat nog een bonustrack op. Cherish My Memory werd opnieuw onder handen genomen. Het is het openingsnummer van hun zesde album Magic Forest, het eerste met Päivi "Capri" Virkkunen als vocaliste.


Het is een lastige kluif om Amberian Dawn in een ‘genre-schuifje’ te krijgen. Nu ze ook ABBA Metal aan dit lijstje toevoegen is het duidelijk dat het rasmuzikanten zijn die een eigen stijl ontwikkelen. Is dit Metal? Goede vraag, ik vind van wel. Het is letterlijk het beste van beide werelden combineren. Enerzijds het hoge Popgehalte van ABBA met de nadruk op het vocaal werk en anderzijds de Metal in de muzikale omlijsting. Een dankbare combinatie die voor de een duidelijk werkt, maar anderen zullen dit wellicht een brug te ver vinden.


Score: 84/100

Info Release datum: 31/01/2020 Label: Napalm Records Producer:

Uitgaven: CD/LP/Digital

Website


Singles United

Looking For You

Lay All Your Love On Me


Tracklist United

Eternal Fire Burning

Looking For You

Two Blades

Symphony Nr.1 Part 3 – Awakening

Go For A Ride

Butterfly

Universe

Lay All Your Love On Me - ABBA cover

Au Revoir

Cherish My Memory Re-mastered (Bonustrack)

#albumreview #albumbespreking #nieuwealbums #nieuwereleases #newalbum #newrelease #nieuwalbum #andymaelstaf #amberiandawn #lookingforyou #napalmrecords #abbametal

bottom of page