top of page

Albumbespreking | Just For The Record: Bring Me The Horizon, amo


Vorige week konden we weer massaal onze Spotify statistieken bekijken. Natuurlijk deed ik dit, zoals zowat iedereen met een abonnement dat deed. Mijn favoriete artiest van het jaar kwam een beetje als een verrassing: Bring Me The Horizon. Voor wie hen niet kent: BMTH is een Britse Metalcore/Rock band die intussen al 6 albums op zijn naam heeft. In 2006 was het nog een echte Metalcore band maar vanaf de albums Sempiternal en vooral That’s The Spirit, werd de band wat rustiger. Met hun album That’s The Spirit haalden ze zelfs Vlaamse radio zenders zoals MNM en Studio Brussel. De verwachtingen voor de opvolger waren hoog. Op 25 januari was het eindelijk zo ver en werd amo uitgebracht. Aangezien dit mijn meest geluisterde album/artiest is van 2019, vind ik dat dit album een plaatsje verdient op de website van BIR!

Als je het album opent op Spotify, merk je meteen dat bij ongeveer de helft van de liedjes ‘explicit’ staat vermeld. En dat komt zeker niet als verrassing voor fans van de band. Het album opent met

i apologise if you feel something en dat is meteen een sound die we niet gewoon zijn van Bring Me The Horizon. Er wordt gegaan voor een rustig begin. Met MANTRA, de eerste single die werd uitgebracht, genieten we al van een hardere sound. Ook al was dit het eerste wat we te horen kregen van amo, het was zeker geen indicatie voor de rest van het album! Op nihilist blues wordt samengewerkt met Pop icoon Grimes voor een nummer met Electric, Dance en Eurotrash vibes. Na drie liedjes is het al duidelijk dat dit album een mix is van allerlei probeersels. Ik vind niet veel tempo terug in in the dark en dit voelt dan ook als een eerder saai liedje waar ik toch van kan genieten. Een tweede collab is er met Dani Filth (Cradle of Filth) op wonderful life. We horen hier zware gitaren en een nummer waar we uit volle borst kunnen meezingen.

Ouch is duidelijk een opvolger van het nummer Follow You (album: That’s The Spirit). Zanger Oli Sykes zingt duidelijk ‘and I know I said you could drag me through Hell’ in het nieuwe liedje, een verwijzing naar ‘so you can drag me through hell’ uit Follow You. In medicine horen we een Pop sound maar de jongens geraken er wel weg mee. De brutale mond van Oli wordt tijdens 'sugar honey ice and te'a naar de achtergrond gebracht. Het is dan ook een liedje dat op de cd tussen allemaal ‘explicit’ songs staat. In plaats van ‘we’re so full of shit’ wordt er nu ‘we’re so full of sugar, honey, ice and tea’ gezongen. Op een plaat met onverwachte liedjes, vind ik toch nog een liedje dat er éxtra uitspringt: why you gotta kick me when i’m down. Hier gaat de groep de Rap en Hip Hop toer op en krijgt het liedje een verrassend einde. Fresh bruises is vooral een instrumentaal liedje met veel herhaalde teksten en mother tongue heeft dan weer een Pop sound. Een oplettende luisteraar hoorde trouwens tijdens deze laatste iets anders dan ‘fala, amo’. Pas op: eens je luistert, zal je het altijd horen! Het lijkt net of Oli zingt ‘so don’t say you love me, vuile emo’. You have been warned!

Het voorlaatste liedje heavy metal is een dikke middelvinger naar iedereen die zegt dat Bring Me The Horizon sell outs zijn de laatste jaren. Het is een samenwerking met rapper Rahzel. Je hoort de woorden ‘Cause a kid on the 'gram in a Black Dahlia tank. Says it ain't heavy metal’. Nee, Bring Me The Horizon zijn niet weer wat ze geweest zijn, maar zoals Oli zingt ‘and that’s alright’. We krijgen een rustig einde met i don’t know what to say, een liedje over een vriend van Sykes die gestorven is aan kanker.

Tegenwoordig moet je vernieuwen om relevant te blijven en dat is precies wat Bring Me The Horizon deed. Hoewel MANTRA veel verwachtingen creëerde, draaide amo toch helemaal anders uit. En eerlijk? Ik vind het helemaal geslaagd. Ze zochten een sound en ze vonden hem. Amo maakt duidelijk dat BMTH véel kan én ermee wegraakt. Count me impressed.

Score: 90/100

Info Release datum: 25 januari 2019 Label: Sony / RCA Producer: Oliver Sykes / Jordan Fish Uitgaven: CD & LP

Tracklist i apologise if you feel something MANTRA nilihilst blues in the dark wonderful life ouch medicine why you gotta kick me when i’m down fresh bruises mother tongue heavy metal i don’t know what to say

bottom of page