top of page

Albumbespreking | Sum 41, Order in Decline


Het zevende album van deze punkrockers is een feit!

Met de naam Order In Decline werden de fans enkele maanden geleden verrast tijdens de aankondiging samen met de release van het nummer Out For Blood.

Sum 41 heeft de gewoonte om bij elk album hun stijl aan te passen, deze keer is dat dan ook niet anders. De band zelf noemt dit album hun meest agressieve en stevige werk tot nu toe en dit is exact het gevoel dat je krijgt tijdens de eerste nummers. Vanaf Turning Away krijg je door de stevige rifts en gewaagde teksten meteen het gevoel dat je deel uitmaakt van hun gevecht, tegen wat dat dan ook mag zijn.

Wanneer je net iets meer op de teksten gaat letten, bevat het album dan ook enkele uithalen naar de politieke en sociale situatie binnen de US en Canada. In nummers als The New Sensation en 45 (A Matter Of Time) is dit fel te merken. Met de tekst "I believe that I am losing faith in all of humankind, but then I realize it's plain to see, that a number is all you are to me" en het feit dat Donald Trump de 45ste president van Amerika is, hoef je niet ver te zoeken naar de betekenis van dit nummer. Gedurfde zinnen, typische punk en dit is waar we allemaal op hoopten!

Met de woorden van Deryck zelf: “The last thing I wanted to do was write a social or political protest record, and Order In Decline is not that. It's also very hard not to have feelings about everything that's going on in the world.” Ruw vertaald: de band had nooit de bedoeling om een politiek getint album te maken en Order In Decline is dat ook absoluut niet, maar je kan nu eenmaal niet negeren wat er aan de hand is in de wereld.

Echter, na 45 (A Matter Of Time), slaat de sfeer van het album compleet om bij een nummer dat mij het meest raakte, Never There. Een soft en persoonlijk nummer dat een ode is aan de moeder van Deryck en alle andere alleenstaande moeders over de hele wereld. De videoclip hiervan toont het verhaal van de vader van Deryck, die hij zelf nooit gekend heeft, zijn moeder in de steek liet en er nooit was voor hen. In combinatie met deze music video gaf dit nummer me dan ook meteen kippenvel en dit gebeurt telkens weer wanneer ik het hoor.

Hierna gaan we weer meteen over in de stevige sfeer met Eat You Alive. In deze sfeer blijven we dan ook met The People Vs... nog een uithaal naar de politieke situatie in Amerika. Op vlak van tekst echt een meesterwerk en dit ondersteund door stevige solo's.

Het album eindigt met Cathing Fire, weer een zachter nummer, dat de perfecte, rustige sfeer creëert als afsluiter na al dat geweld. Het nummer gaat over de zware periode waar Whibley een aantal jaren geleden doorging. De donkere mental health state waarin hij zich bevond door het verlies van een dierbare, maar ook over zijn vrouw, Ariana Cooper en hoe zij hem steunt in alles. Al bij al, een practige afsluiter!

In conclusie is Order In Decline weer een net iets andere stijl voor Sum, maar ook deze hebben ze zeer goed aangepakt!

De stevige Punkrock gemengd met enkele tragere nummers en belangrijke boodschappen overstijgen alle verwachtingen.

Kers op de taart voor mij was Never There. Ondanks mijn liefde voor stevige punk, heb ik dan ook een zwak voor softe, persoonlijke nummers.

Met dit nieuwe album is het hopen op een Europese tour binnenkort en wanneer deze is aangekondigd, kan je er op rekenen dat ik aanwezig zal zijn!

Score: 89/100

Info Releasedatum: 19 juli 2019 Label: Hopeless Records Producer: Deryck Whibley Uitgaven: CD/LP/Digital

Website

Singles Out For Blood A Death In The Family Never There

Tracklist Turning Away Out for Blood The New Sensation A Death in the Family Heads Will Roll 45 (A Matter of Time) Never There Eat You Alive The People Vs... Catching Fire

#albumreview #albumbespreking #nieuwealbums #nieuwereleases #newalbum #newrelease #nieuwalbum #sum41 #orderindecline #hopelessrecords #ilkeclissen

bottom of page