top of page

Albumbespreking | Sunn O))), Life Metal


‘Let There Be Drone'

In 1984 braakten het Zwitserse Hellhammer hun EP Apocalyptic Raids uit. Wat klonk dat ongelooflijk zwaar én traag, alsof de oude Black Sabbath in achteruit schakelde. Tot we beseften dat we die 'plaat' op 33 rpm afspeelden i.p.v. de voorziene 45 rpm. Onbewust beleefden we even de bron van inspiratie van oprichter Tom G. Warrior: hij speelde - bewust dan wel - de debuut single van Venom (In League With Satan) op 45 rpm af. Wat heeft dit nu allemaal met Life Metal te maken? Op zich niets eigenlijk, behalve dat ik me afvraag hoe de 4 nummers op 45 toeren afgespeeld zouden klinken. Daar ik het zelf niet kan uittesten wegens geen 'platendraaier' meer, laat ik de beleving aan jullie over. Laat gerust weten hoe het is meegevallen. Sunn O))) (lees Sun) is, samen met Earth, een groep die zowat de duurste albums aflevert en de duurste concerten speelt. Toch wanneer je de prijs afzet tegen het aantal gespeelde noten. Gewoonlijk ben je ervoor of je kan er niets mee. Zelf hang ik daar toch wat tussen: actief beluisteren lukt me niet, maar wanneer ik in de tuin lig te zonnen, dan kan ik intens genieten van hun Drone Metal. De langgerekte, repetitieve tonen brengen een soort rust over me. Een rust die op geen enkel moment verstoord wordt door een tempowissel, een instrument dat er plots uitspringt noch een zanger die zich de longen uit het lijf schreeuwt. Noem het gerust een soort trance. Ocharme mijn buren.

Maar wat nu te vertellen over de nummers op Life Metal? Wel, zeker is dat oprichters Greg Anderson en Stephen O'Malley er opnieuw in geslaagd zijn - en dat ondertussen al 20 jaar lang - het gezegde 'less is more' uit te dragen. Tijdens de intro van Between Sleipnir's Breath horen we Odins achtbenige hengst hinniken, naast een prachtige vocale laag van Hildur Guðnadóttir. Op Troubled Air horen we een pijporgel, een compositie a.d.h.v. Anthony Pateras. Verder, en dat in elke song, enkel de loodzware, ultratrage en laag gestemde riffs met hier en daar wat Moog (door T.O.S.) accenten erover. Op het afsluitende, 25+ minuten durende Novae mag Guðnadóttir nog eens schitteren, als celliste en op haar mysterieuze 'haldrophone' deze keer. Het nummer lijkt wel opgedeeld in twee stukken, waarbij de zachte, lichte tweede helft wel een immens lange outtro lijkt.

Life Metal resulteert in een auditief spel tussen duisternis en licht. Het album heeft bijna iets religieus, mythisch of meditatiefs. Dat laatste element zal worden uitgespeeld op Pyroclasts dat parallel, en ook met Steve Albini, werd opgenomen. Verschijningsdatum: ergens dit najaar.

Toppers: irrelevant

Score: irrelevant

Info Releasedatum: 13/19/26 april 2019 Label: Southern Lord Recordings Producer: Steve Albini Singles: irrelevant

Uitgaven: LP, CD, Digital website

Tracklist:

Between Sleipnir's Breaths

Troubled Air

Aurora

Novae

bottom of page