top of page

Album bespreking: Pet Shop Boys, Agenda (EP)


Totaal onverwacht smeten Neil Tennant en Chris Lowe vorige week een EP op het internet. Pas in april zal Agenda ook en fysieke verschijning hebben in de vorm van een 12”. Ook een CD versie bij bestelling van het jaarlijkse boek van de band, Annually 2019. Het Britse synth pop duo verrast iedereen met dit werkstuk aangezien de fans zitten te wachten op een nieuw album dat in de herfst zou moeten verschijnen.

Er staan 3 satirische nummers op de EP en een eerder treurige song, maar alle vier hebben ze een politiek thema.Opener is Give Stupidity A Chance, een duidelijkere verwijzing naar Trump is moeilijk denkbaar. We halen er even twee zinnen uit: “Lets shock and awe the world with idiotic bigotry” - “Chicks are always up for it, you gotta grab whatever you can”. Maar de band laat toch ook verstaan dat het probleem zich niet enkel tot Amerika laat herleiden. On Social Media gaat, je kan het al raden, over Twitter, Facebook en konsoorten en de gevaren die eraan verbonden zijn.

“U can get in2 an argument right away if you’re on #SocialMedia”.

What Are We Going To Do About The Rich is een spot-aanklacht tegen de rijksten der rijksten “They’re avoiding paying taxes while the welfare state collapses”. The Forgotten Child is het enige serieuze nummer van deze EP. Een kind dat vermist raakt terwijl het op de vlucht is naar een veiliger thuis, maar tegelijkertijd wordt ook de vraag gesteld of we niet een stuk van onze menselijke waarden vergeten zijn. Een zeer rustige track die bewust eenvoudig is gehouden om het contrast met de rest nog groter te maken.

Muzikaal gesproken zijn alle kenmerken aanwezig die van Pet Shop Boys de band maakte die meer dan 100 miljoen albums verkocht. Catchy, Poppy, Synths,… Maar je kan ook voelen dat dit iets vluchtigs is geweest tijdens de opnames van het volgende album. Het zijn zeer eenvoudige, amper uitgewerkte songs, die iets te vlug in elkaar gestoken zijn en waar enkel de satirische waarde in acht werd genomen. Het muzikale en productionele zijn zwaar verwaarloosd .

Score: 71/100

Info Releasedatum: 8 februari 2019

Label: X2

Producer: Tim Poweel en PSB Single: Give Stupidity A Chance

Uitgaven: MP3 (later ook CD en 12”

Tracklist:

Give Stupidity A Chance

On Social Media

What Are We Going To Do About The Rich

The Forgotten Child

bottom of page