top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Isa Holliday


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.

"Ik had absoluut geen ambities om een soort Kenny G te worden en mijn piano skills waren niet om over naar huis te schrijven."


A quick guide to...

Slow Crush, met Belgische uitvalsbasis en Engelse frontvrouw Isa Holliday, werd in 2016 opgericht. De band is inderdaad erg jong, al heeft de harde kern, m.n. Isa en Jelle, haar sporen reeds ruim verdiend in diverse eerdere projecten. Met het uitstekende Aurora brachten ze in 2018 hun eerste full album uit, dat voorafgegaan werd door de EP Ease (2017). Beide releases werden zéér goed ontvangen door pers én een steeds groter wordende schare fans, waardoor Slow Crush meteen de halve wereld tourde. "Ja, Slow Crush is de meest actieve band waar ik tot nu toe in gespeeld heb. Vorig jaar hebben we meer dan 160 shows afgewerkt doorheen Europa en de VS. Dit voorjaar stonden nog eens drie back-to-back tours op het programma. Eerst in Europa, daarna direct doorvliegen naar Los Angeles om langs de Westkust te touren, dan even naar huis voor een paar dagen rust en tot slot opnieuw in Europa de baan op met La Dispute. De coronacrisis was ook voor ons een lelijke streep door de rekening, al staan er toch nog enkele shows met La Dispute op het programma vanaf november."


Al zullen noch Isa, noch Jelle het er veel over hebben (zeker niet ongevraagd en dat siert hen), geven we toch graag mee dat zij 'ethics & values' m.b.t. eerlijke handel en mileiuvriendelijk ondernemen hoog in het vaandel voeren. Beide zijn ook overtuigde veganisten en gaan tijdens het touren steevast op culinaire ontdekkingsreis. "Al van Fritz Kola geproefd?", vraagt Isa me wanneer we na de shoot nog even nakletsen. Nee begot, klinkt me uiterst Duits in de oren en kan dus per definitie niet lekker zijn! Vanzelfsprekend zit ik fout: dieje 'Fritz' (een erg populaire Noord-Duitse naam, alsook hier en daar de bijnaam voor een Duitser) smaakt verdikke beter dan zijn Amerikaanse, iets bekendere, evenknie. Maar dat terzijde.


Wat is jouw favoriete instrument? "Muziek is bij mij thuis altijd aanwezig geweest. Mijn ouders spelen allebei gitaar en hebben mij van kleins af aan op een mini akoestische gitaar leren spelen."

Tijdens haar schooljaren heeft Isa verschillende andere instrumenten leren spelen, waaronder piano, dwarsfluit en saxofoon. "Ik werd de klassieke partituren en leerstijl echter snel moe. Mijn lesgevers probeerden mij meer jazzy opdrachten te geven, maar na een paar jaar verloor ik volledig de interesse voor die instrumenten." Destijds kende de jonge Isa bands als Blood Ceremony of Jethro Tull nog niet en kon ze ook niet weten hoe je ook op die manier - in een 'rock'band dus - een dwarsfluit kon gebruiken. "Ik had absoluut geen ambities om een soort Kenny G te worden en mijn piano skills waren niet om over naar huis te schrijven."


Rond haar 15de levensjaar wilden Isa en wat vrienden een band oprichten. Moet het gezegd dat zowat iedereen gitaar kon spelen en niemand interesse had in die basgitaar?

"So I picked up the bass and never let it go."

"Wat mij voornamelijk aansprak bij basgitaar was het feit dat ik mij makkelijk zou kunnen verstoppen achter mijn versterker toren. Nobody pays attention to the bass player. Jokes aside, ik hou ervan hoe basgitaar voor zowel ritme en melodie zorgt in een lied. De bas legt samen met drums de fundering van een nummer, steunt de melodie en houdt tegelijk de andere instrumenten in check op ritmisch vlak." Zolang ze zich kan herinneren, zou Isa sneller de baslijnen van liedjes meeneuriën dan de gitaarlijnen. "De lage tonen geven warmte aan een nummer. Gitaar alleen kan wel mooi zijn maar een lied zonder bas kan nogal eens kaal klinken door gebrek aan lage tonen. Ik hou evan hoe je bas door heel je lichaam ervaart. De ronde, warme klank geeft niet alleen een innerlijke massage maar ook een omarmend veiligheidsgevoel."


Ben je professioneel muzikant of heb je (nog) een (vaste) job?

"Ik werk nog een andere voltijdse job waar ik blij om ben in deze corona-tijden. Ik heb geluk dat mijn bazen en collega's altijd flexibel zijn geweest, dat ik het werk en veel touren tot nu toe altijd heb kunnen combineren."

Alsof het daarvoor al niet moeilijk genoeg was voor muzikanten om winst te maken, valt er nu zonder shows een enorm financiële gat. De online verkoop van merch blijft nog wel, maar mist die broodnodige boost die liveshows geven. "We missen ook de interactie met het publiek, zowel tijdens de show als nadien aan de merch stand."


Is er nieuw werk in het vooruitzicht van Slow Crush? Andere projecten?

"Eerder dit jaar hebben we een paar singels gereleased: Reel, een two track 7" en een two track digital release van een leuke retrosamenwerking met Lost Century Kid."

Momenteel is de band in volle voorbereiding om hun tweede full length klaar te stomen en de studio in te duiken. "De nummers zijn geschreven. Tijd dus om ons alles tot in de perfectie - op basis van muscle memory - eigen te maken. Als er één voordeel is aan de gevolgen van de huidige crisis, dan is het wel dat wij ruimschoots te tijd hebben om hierop te focussen. Thanks corona! ""Wanneer het op drummen aankomt, heb ik twee linkervoeten met samengeknoopte veters."

Fav instrument om te spelen "Mijn basgitaren! Ik bracht ze trouwens net binnen voor onderhoud bij Jan Rammeloo en hoorde van hem dat hij binnenkort ook hier aan bod komt."

Fav instrument om naar te luisteren "Handpan. Toe ik dit voor het eerst hoorde ergens in de achtergrond, kwam ik volledig tot rust. Toen ik nadien de video van Robert Parish bekeek, was ik een klein beetje ontroerd, ja. De manier waarop de handpan met gevoel en liefde wordt gespeeld is duidelijk ook rustgevend voor paarden." Lieve Isa, we stellen je graag voor aan Jelle Stevens. Fav instrument dat je ooit zou willen spelen

"Ik heb altijd drums willen leren spelen maar werd bij elke poging enorm gefrustreerd door mijn gebrek aan coördinatie. Gebrek aan coördinatie én het geduld om te blijven proberen. Wanneer het op drummen aankomt, heb ik twee linkervoeten met samengeknoopte veters."

댓글


bottom of page