top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Jelle Stevens


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


A quick guide to... Jelle Stevens is vooral bekend als drummer bij SardoniS en Bathsheba.

SardoniS was een instrumentale tweemansformatie actief van 2006 tot 2016. Ze brachten drie albums uit (bij Consouling Sounds, Hammerheart Records en Meteorcity Records) en tal van ep’s bij andere labels. Ze tourden van Oslo tot Athene en van Berlijn tot Lissabon en deden een Japan tour in 2012.

Met Bathsheba brachten ze een ep en lp uit via het Finse Svart Records en speelden hun laatste gig in Roemenië ook alweer 2 jaar geleden.

Bathsheba is gestopt op hun hoogtepunt. Een jaar na de release van hun internationale geprezen debuut besloten ze om de stekker er uit te trekken. Iedereen die Bathsheba ooit live gezien heeft, weet dat zelfs doom optredens heel veel energie kunnen uitstralen. Voor mij persoonlijk waren de hoogtepunten hun albumvoorstelling in de Botanique en de passage op Roadburn. Sindsdien speelt Jelle heel sporadisch een solo optreden. Eerlijkheid gebiedt hem wel te zeggen dat het sinds kort opnieuw begint de kriebelen om de drumsticks terug op te pakken."Vanaf de eerste aanraking was het dikke liefde tussen de pan en mij. We zijn nog steeds samen."

Hoe ben je in contact gekomen met de handpan? " Een zestal jaar geleden zag ik een filmpje voorbij fietsen via Facebook waar een kerel met een grote glimlach een voor mij toen nog onbekend instrument bespeelde. Onmiddellijk was ik geraakt door de betoverende klank van de handpan en ik was plotsklaps verliefd. In die tijd drumde ik in twee heavy bands en zo een zacht instrument bracht een mooie balans tussen het harde werk in de bands en het zachte werk elders."

Handpans worden niet op elke straathoek gemaakt en de zoektocht duurde meer dan een jaar maar uiteindelijk heeft Jelle er eentje kunnen scoren van Japanse makelij. Er waren geen leerboeken of scholen dus begon hij zelf te experimenteren.


Ben je professioneel muzikant?

"Ik ben leerkracht Nederlands in het volwassenenonderwijs. Muziek is louter een hobby.

Ik doe heel sporadisch een solo optreden met de handpan voor een staand of liggend (yoba) publiek."


Is er nieuw werk van je in het vooruitzicht?

"Sinds ik niet meer actief ben in bands, ben ik bezig aan eigen materiaal dat ik ooit wil releasen, maar dat is een werk van lange adem. Dus er zit momenteel niets concreets in de pipeline."

Wel is er eens een samenwerking met bevriende muzikanten en speelt hij af en toe mee in projecten, maar dat is allemaal een live ervaring. Dat kriebelen om die drumsticks terug op te pakken doet hem wel denken aan het oprichten van een band.


Favoriet instrument om te spelen

"Mijn handpan"


Favoriet instrument om naar te luisteren

"Een viool raakt altijd een gevoelige snaar bij mij"


Favoriet instrument dat je ooit zou willen spelen

"Ik zou graag accordeon willen spelen. Ik vind dat een heel gezellig instrument. Het klinkt ook zo weemoedig en melancholisch. Heerlijk!"

#rawreports #muzikantenintrumenten #favorieteinstrument #wimwilms #jellestevens #handpan #sardonis #bathsheba

bottom of page