top of page

RAWkost | Waarom deze vier 'De Nieuwe Lichting 2022' niet zullen winnen!


We zijn ondertussen bij de tiende editie van deze zoektocht naar nieuw talent terechtgekomen. én ontdek maandag 31 januari om 17:00 wie zich tot De Nieuwe Lichting 2022 mag kronen. Achthonderd bands en artiesten schreven zich in. Een professionele jury koos hier negen finalisten uit. Nu is het echter aan ons om te bepalen wie airplay krijgt op StuBru, wie op de cover van Knack Focus mag staan blinken en wie professionele omkadering bij Wilde Westen en adviesbegeleiding door VI.BE krijgt. Maandag 31 januari om 17u komen we te weten wie zich tot De Nieuwe Lichting 2022 mag kronen. (Bron: Studio Brussel)Mijn favorieten en aldus kansloos! Huh? Yep, geen twijfel mogelijk. Check gerust waarmee ik deze site vol bombardeer en geef dan eerlijk toe dat nagenoeg geen enkele van 'mijn' muzikanten/bands in 'primetime' op de Vlaamse zenders wordt gedraaid, laat staan dat je er als trouwe StuBru luisteraar of professionele jury al van gehoord zou hebben. Niets mis mee hé, smaken verschillen en die van mij is verre van 'Vlaams'. Dikke pech dus wanneer je tot mijn favorieten behoort.


Laat ons eerlijk zijn, wil je in Vlaanderen kans maken om ook maar iets van dergelijke wedstrijden te winnen - ik spreek dan over wedstrijden die opgezet zijn door 'gerespecteerde' muziekmedia/-platformen - dan moet je song bij voorkeur rammelen en kletsen dat het geen naam heeft en liefst klinken alsof het in één of ander studentenkot is opgenomen. En 'indie' moet het zijn, héél erg 'indie' liefst, dus vergeet vooral deze stempel niet op je muziek te plakken. Je management geeft je de nodige tips en tricks.


Nee, onderstaande vier maken écht geen kans hoor, sorry.


 

ILA met Leave Me Dry

Afgelopen jaar hoorde ik dit nummer en ik was meteen verkocht! Volgde een eerste live ervaring die me van mijn sokken heeft geblazen. Tot slot een ronduit schitterend mini-album. Als er één BE band is die ik in 2021 heb leren kennen en iedereen durf/wil aanbevelen, dan is het wel dit drietal. Met een stem als die van Ilayda kan de frontvrouw zo een wedstrijd als The Voice Van Vlaanderen winnen. "De 'band' is echter veel belangrijker en iets als DNL biedt ook een pak meer kansen wanneer je de hort op wil om live te gaan spelen."


Waarom ILA niet zal winnen Een winnaar doet geen politiek correcte uitspraken als "Bij die negen zijn is ook al een overwinning!" Een échte winnaar 'hoopt' niet, maar gaat ervoor en straalt een zelfzekerheid uit die anderen omver blaast. ILA is bovendien véél te goed, heeft een véél te straffe zangeres, véél te sterke songs en klinkt bovendien ook nog eens 'professioneel' krachtig.

Waarom ILA moet winnen Komaan zeg, luister gewoon nog eens naar Leave Me Dry en vertel me dan met de hand op het hart dat deze song én performance niet boven het 'pack' uitspringt.


 

BLUAI met Dime Store

Deze vier vormen een 'fucking coole girlband', al zeggen ze het zelf. Gewoon even hun clips bekijken: je ziet én voelt dat het plezier eraf spat en ze héél graag doen wat ze doen. Hun 'bedroom-/indiepop' mag dan misschien nog niet echt binnengekomen zijn bij me, maar ik ga niet ontkennen dat hier bakken talent bij elkaar staat (of zit in dit geval) te musiceren. Muzikanten pur sang, just gotsa love 'em.


Waarom BLUAI niet zal winnen Ook hier die typische Vlaamse bescheidenheid: "In de finale zitten is al een cadeau!" Fuck that! Winnen is wat telt, met een tweede plaats koop je niets. BLUAI zou ook wel eens als een slokop kunnen worden gezien, zo'n band die zich op het juiste moment op de juiste plaats bevindt, sowieso wint en eigenlijk jouw stem niet meer nodig heeft.

Waarom BLUAI moet winnen Twee nummers nog maar en al zo in de kijker lopen, dat flik je niet zomaar. Waarom Catherine niet voor een wedstrijd als TVVV kiest en meteen voor een miljoen kijkers gaat? "Het draait echt volledig om ons eigen werk en wie we zijn als band. We zien De Nieuwe Lichting als springplank om met onze muziek een groter muziekliefhebbend publiek te bereiken." Een zeer verstandige keuze als je het mij vraagt. BLUAI komt boven water op het juiste moment en zal jouw stem krijgen, of heb je mijn korte intro hierboven niet gelezen/deze song niet beluisterd?


 

Meltheads met Sweet Monica

Niet onbekend bij ons. Een zekere Frederic Zwartjes gebruikte termen als 'een zootje ongeregeld, bengels, zoekende en verrassende dingen'. Als deze recensent ergens zijn tijd insteekt, dan moet het wel méér dan de moeite waard zijn. Lees er hier gerust wat meer over.

Waarom Meltheads niet zal winnen Als je nu al met je gedachten bij je afterparty/zuipfestijn zit, dan moet het gewoon mislopen, toch? Trouwens een mix van garagerock en surfpunk is dikke fun, maar oh zo eighties gasten. Jullie wonnen trouwens al de Antwerpse finale van Sound Track, dus het is al welletjes zeker? Alles rammelt en kletst wel, maar StuBru is ondertussen een héél pak meer 'gepolijst' geworden.

Waarom Meltheads moet winnen Omdat ik héél graag uitgenodigd wil worden op die afterparty én omdat een mix van garagerock en surfpunk gewoon dikke fun is en blijft tiens, ook vandaag! Ook niet onbelangrijk is hun oprechte eerlijkheid: "We nemen deel om Flo Windey te kunnen spotten.", een uiterst nobel doel, meer moet soms dat niet zijn.


 

Eno met Good Together

Mij totaal onbekend, al blijkt dat vrij logisch. Deze gloednieuwe Gentse band rond Eno Meulenbergs brengt 'popmuziek van het dansbare, ruwe en authentieke soort', zo titelt hun PR. Eno zelf is al tien jaar actief als producer, songwriter en multi-instrumentalist, zij het dan eerder als 'sideman' voor diverse Belgische en Europese acts.


Waarom Eno niet zal winnen Hun muziek is inderdaad dansbaar, maar verre van ruw noch authentiek. Eno zal geen tsunami veroorzaken bij de luisteraars, hoogstens een lichte deining. Zo eentje van dertien in een (Vlaams) dozijn, oor in en oor weer uit. Vlamingen houden trouwens van de underdog en (valse) bescheidenheid, dus volmondig "Ja" zeggen op de vraag of je zal winnen is just not done hier.

Waarom Eno moet winnen Godvermiljaardenondedju, Good Together is zo één van die zalige oorwurmen waar je instant vrolijk van wordt en die je niet meer uit je kop krijgt. Tweemaal luisteren en je neuriet dit onding gewoon spontaan mee. Straks komen de eerste zonnestralen eraan, halen we de (rum)cocktails boven én onze beste dansbenen boven. Eno is trouwens de énige die op de vraag of ze zullen winnen volmondig "Ja" antwoordt. Dat is nu eens een winnaarsmentaliteit!

 

Prove me wrong en STEM één van mijn favs naar de overwinning! De professionele jury kan het nu niet meer verkloten. Met het resultaat zal JIJ moeten leven!Het wordt echter gegarandeerd één van deze:

Alioth met Talk About It Een oh zo schattige (perfecte?) popsong die de meisjesharten zal doen smelten. Al denk ik eerder de pretienerhartjes en dus niet die van de studentjes die het stempubliek uitmaken. Verre van edgy genoeg, als is StuBru al lang een pak softer dan in hun beginjaren.


BRYN met Other Boys Opnieuw héél brave pop gebracht door een goed ogende jonge kerel. Echter ... ook deze is zo verschrikkelijk braafjes, zonder enig kantje of randje en dus niet voor dit publiek. Ter verduidelijking: StuBru scoort best bij 18-44-jarigen.


Jokke met Tegen Beter Weten In Aha, helemaal 'vandaag' met Nederlandstalige pop op een lichte hiphop beat. Maaaaaarrrrrrrrrrrrrr, doet o.a. een zekere Tourist Le MC dat niet al jaren een pak scherper? Toegegeven, die akoestische gitaar naar het einde toe trekt de aandacht en kan een onderscheiden element zijn. Jokke doet me twijfelen.

Jueles met Bedroom Slechts 19 jaar op haar teller maar deze jongedame kent haar klassiekers en weet een sound neer te zetten. Then again, erg origineel is het allemaal niet en ook al zal ze naar leeftijd toe wel dat studentenpubliek aanspreken, haar verleidelijke R&B scoort net niet hoog genoeg in hun populariteitspolls. Zegt deze ouwe knar die totaal geen voeling meer heeft met dat publiek. Shaka Shams met Black Metal Rebel

De naam kwam me bekend voor maar oh wat heb ik dit hélemaal verkeerd ingeschat! Niet zomaar een hiphopperke/rapperke, verre van. Ook totaal niet my taste maar de gekruide mix die deze 20-jarige Antwerpenaar laat horen kan je op z'n minst eigenzinnig noemen. Origineel? Bwah, je hoort er vanalles en nog wat in. Belangrijk echter is dat hij er toch zijn vrij unieke brouwsel uit destilleert. Voor zover ik ook maar iets van deze muziek ken natuurlijk. Tot slot: die titel mensen, welke hiphopper noemt een song nu zo? Geniaal!Comentários


bottom of page