top of page

RAWklap | ILLUMISHADE - Another Side of You

Foto: Victoria Wonka


Toeren met een band waarbij alles al is opgebouwd is natuurlijk een droom die uitkomt. Maar toch kriebelt het bij sommige artiesten ook om zelf een band te beginnen. Na de line-up switch van Eluveite rond 2016/2017 maken zangeres Fabienne Erni en gitarist Jonas Wolf deel uit van de band. In 2019 vormden zij samen de band Illumishade waarvan in 2020 het eerste album 'Eclyptic: Wake of Shadows' verscheen.

 

Nu, vier jaar later komt het tweede studio album;Another Side Of You uit.

Lorena sprak daarom met Fabienne en Jonas over dit nieuwe album en toekomstplannen.


Komende vrijdag (16 februari 2024) komt het nieuwe album uit!

Wanneer zijn jullie begonnen met het schrijven?

Fabienne: Het eerste album kwam uit in de pandemie en we hadden op dat moment echt nog geen idee hoe de toekomst er uit zou gaan zien. Na een pauze besloten we toch rustig weer wat muziek te gaan schrijven. Zonder concrete plannen. Wordt het een volledig album of juist een EP? In het voorjaar van 2023 gingen we samenwerken met Napalm Records en werd het duidelijk dat we echt gingen werken aan een full length album. We hadden nu echt een doel, dit gaat het worden. Elegy, Enemy en Hymn waren al ongeveer twee jaar oud en zijn daarom ook al eerder uitgebracht en staan nu ook op het nieuwe album.

 

Hebben jullie nog ergens inspiratie uit kunnen halen voor het schrijven van dit album?

Jonas: Niet per se, dat is het grootste verschil met dit en het eerste album. Voor het eerste album was er een concept. De nummers voor dit nieuwe album zijn grotendeels geschreven zonder plan. Het is vooral een collectie van verschillende nummers, emoties en onderwerpen. Zo erg verschillend, maar toch past het bij elkaar.

 

In the Darkness’ is voor mij op het moment een favoriet, dit nummer kan je inderdaad niet vergelijken met het rustige ‘Hummingbird’.

Fabienne: Klopt, dit is inderdaad wel waar wij voor staan. De inbreng van verschillende ideeën die uiteindelijk allemaal een plek krijgen. Wij willen niet in hokjes denken. Ik heb nu het idee voor een piano ballad? Oké, daar gaan we. Het volgende nummer in power-metal stijl? Helemaal goed. Dat maakt het schrijven ook zo leuk.


Wat zijn jullie persoonlijke favoriete nummers van ‘Another Side Of You’?

Fabienne: Oh dat is zo lastig! Het is niet alsof ik er nu één kan noemen. Elk nummer is uniek op zijn eigen manier. Daarom kan ik eigenlijk niet kiezen haha.

Jonas: Vandaag mogen we wel zeggen dat het ‘Riptide’ is, want deze is net officieel uitgekomen. Ik moest eerst wel een beetje wennen aan dit nummer. Het is een van de laatste die we schreven voor het album. Er heeft een tijdje gezeten tussen het opnemen en de release van vandaag. Maar ik vind het zelf een goed nummer om mensen te laten luisteren wanneer ze de muzikale wereld van Illumishade niet kennen.


Hebben jullie al een plan gemaakt voor de setlist nu het album straks uit is?

Jonas: Ja en nee. We gaan natuurlijk meer nieuwe nummers spelen tijdens de release show en de Amerikaanse tour. Maar we zijn het nog aan het overleggen. Daar gaat nog wel een aantal uur in zitten voordat dit helemaal rond is.

Jullie zijn net terug van de eerste officiële tour van Illumishade met Delain, hoe was dit?

Jonas: Ja, dit was geweldig! Delain leerden wij kennen toen wij afgelopen jaar ook een paar shows samen speelden. Ze nodigden ons uit om nogmaals mee te gaan, dit keer voor een volledige tour. De line up was ook geweldig, de fans hebben zichtbaar genoten.

 

Het eerstvolgende in de planning is nu de album release show. De laatste keer was er geen fysieke show mogelijk in verband met Covid.

Fabienne: Ja we hebben een geweldige selectie van bands samen straks in Zürich: Ad Infinitum, Lyrre en Voice Of Ruin. We zijn al een aantal jaren vrienden met Ad Infinitum en voor Lyrre hoef ik het natuurlijk niet uit te leggen. We hebben jaren samengespeeld met Hurdy Gurdy speelster Michalina Malisz in Eluveitie. We kunnen niet wachten om iedereen weer te ontmoeten die dagen!

 

En er staat ook nog een tour door Amerika gepland!

Fabienne: Ja we zijn heel erg blij dat we de grote oceaan over mogen met Illumishade. We weten hoe het daar is natuurlijk, want we hebben er zelf twee keer een grote tour met Eluvetie gedaan. De fans zijn er altijd zo enthousiast. Het is zo fijn dat het wordt gewaardeerd wanneer een Europese band naar Amerika komt. Ook wel bizar om te zien hoe ver mensen reizen voor een show. Fans moeten daar soms naar een totaal andere staat om ons te zien, terwijl dat hier in Europa allemaal veel dichter op elkaar ligt. Niet dat we in Europa geen ‘gekke’ fans hebben haha. Hier zien we ook soms dezelfde mensen meerdere shows achter elkaar en dat is stiekem wel erg leuk.

 

Eluveitie is natuurlijk een grote bekende band. Hoe is dat nu voor jullie met Illumishade om alles vanaf het begin op te bouwen?

Jonas: Dat is moeilijk om te overtreffen natuurlijk. Wat fijn is, is dat iedereen binnen de band zo gepassioneerd is om het succesvol te maken. Wanneer alles op z’n plek valt en iedereen weet wat ze moeten doen lukt het ook. Het gaat natuurlijk niet alleen om liveshows spelen. Er komt zo veel bij kijken. Administratie, merch en sociale media. Het is een stukje van ons voor de wereld. We zijn heel blij dat de eerste shows van dit jaar al zo goed gingen en zijn heel enthousiast voor alles wat nog komen gaat.

 

Wat is jullie favoriete manier van muziek luisteren? Bijvoorbeeld een fysieke cd of plaat of toch Spotify?

Fabienne: Wij hebben net een platenspeler gekocht, dus ik mag nu platen gaan verzamelen! Niet alleen om ze toe te voegen aan een collectie, maar ook om ze dus echt af te gaan spelen! Ik luister zelf dagelijks vaak wel gewoon naar Spotify en Youtube. Cd’s draai ik eigenlijk alleen maar in de auto.

Jonas: Ik heb de nieuwe plaat toevallig hier, en je zult zeker niet teleurgesteld zijn. Alleen de artwork is al geweldig om naar te kijken met aan de binnenkant de mooie bandfoto. Alle details komen op een vinyl album zo veel beter naar voren dan in het klein op een cd. Ik stream ook wel veel muziek, maar ik heb ook een platenspeler. Mijn geld geef ik graag uit aan deluxe album uitgaves wanneer die worden uitgebracht. Bijvoorbeeld van het laatste Dream Theater album kocht ik een groot soort fotoboek met alles erin: vinyl en cd. Ik heb altijd een grote cd-collectie gehad en ik hou ervan om naar de artworks te kijken en de details daarin te ontdekken.


Wat is nou een plek waarvan je zegt; daar zou ik een concert willen spelen?

Fabienne: Ergens in het noorden van Zweden, midden in de natuur in de zomer. En als ik dan toch al daar ben, dan blijf ik nog even, want het is daar zo mooi. Of Spitsbergen, daar zou ik ook graag heen willen gaan.

Jonas: Red Rocks lijkt mij ontzettend gaaf! Hier worden al evenementen gehouden, maar de natuur er omheen is zo mooi.

 

Wat zijn in het kort de plannen voor het komende jaar met Illumishade en Eluveitie?

Fabienne: Met Illumishade hebben we in ieder geval nog veel meer shows op de planning staan dan dat we in het verleden hebben gespeeld. Daar hebben we erg veel zin in. We kunnen altijd al een beetje nadenken over een eventueel derde album. Maar dan kijken we echt ver de toekomst in. De opties staan open, voor nu gaan we in ieder geval genieten van de release van het huidige album!

Wat Eluveitie betreft, hebben we nog een aantal festivalshows gepland staan. Achter de schermen wordt er hard gewerkt, maar daar kunnen we natuurlijk nog niet zo veel over zeggen.


ILLUMISHADE - Another Side of You is vanaf nu overal te beluisteren!


Comments


bottom of page