top of page

Concertverslag | Turpentine Valley + MOTSUS, ART Vortn Vis

Voor de afwezigen; een groot verlies!

Ik heb best lang nagedacht over hoe ik dit concertverslag zou aanpakken. Het was namelijk best een apart optreden. De albumreleaseshow van de post-metal band Turpentine Valley in ART Vortn Vis. Als support act brachten ze MOTSUS mee. De Vortn Vis, een plaats waar ik al heel veel had over gehoord, maar zelf nog nooit was geweest, gelegen in het centrum van Ieper. Er was vorige week zaterdagavond een behoorlijke drukte in het stadscentrum waardoor ik ergens aan een kerk geparkeerd stond zo’n 500-tal meter van de locatie waar ik moest zijn. Blijkbaar moet ik er eerder langs gereden zijn maar er was me toen niets opgevallen. Was ik wel juist? Een klein beetje stress. Maar met grote stappen en m’n GPS in de hand ging ik toch kijken. Opgelucht, toen ik verderop een uithangbordje zag met daarop ‘Vortn Vis’. Yes! Ik was er geraakt!


De optredens vonden plaats in het café zelf. Wat een zalige gedachte om Turpentine Valley op zo’n kleine locatie te kunnen zien spelen. Toen had ik nog geen idee van wat me te wachten stond. Daar zat ik dan. Wachtend op een optreden waar ik best lang naar had uitgekeken. (Na de release van hun album ‘Alder’ in februari verlangde ik nóg meer naar die liveshow.) Toch zat ik daar met een ietwat ongemakkelijk gevoel. Het uur van aanvang naderde en ik zat daar in een quasi leeg café. Naast mij een paar andere aanwezigen, die vaste klanten bleken te zijn en uiteindelijk vlak voor het optreden vertrokken.

Ongezien en ik begreep er helemaal niets van maar het zag er naar uit dat ik een ‘privé concert’ ging krijgen.


Ondanks de afwezigheid van publiek werd ik warm onthaald. Een toffe babbel met Roel (drummer bij Turpentine Valley) was de kers op de taart. Voor de afwezigen die avond een groot verlies, maar ik was klaar om te genieten van een behoorlijk unieke ervaring. Te beginnen met MOTSUS. (Even tussen haakjes, gezien de situatie spreekt het waarschijnlijk voor zich dat er van die avond geen beeldmateriaal is. Daarom mocht ik voor dit verslag beroep doen op Tomy en Karl, die de bands eerder op beeld wisten vast te leggen.)MOTSUS

Een trio uit het West-Vlaamse Oudenburg. Een band die het eerdere ongemakkelijke gevoel dat ik had behoorlijk snel deed verdwijnen. ‘Instrumentale stoner rock’ zoals ze het zelf omschrijven. Naar goeie gewoonte had ik van te voren al wat ‘research’ gedaan naar deze drie heren en al wat nummers van hen beluisterd. Het gaf me dan ook een erg fijn gevoel toen ik enkele van die nummers tijdens het optreden herkende. Een vol café of een leeg café… dat maakt blijkbaar niet zo heel veel verschil wat betreft sfeer. Want wow, wat een genot om die drie bezig te zien. Zo’n toffe dynamiek! Drie kerels die al lange tijd (bijna 10 jaar) samen musiceren en dat is ook merkbaar.


Ik kan zeggen dat ik oprecht blij ben dat ik MOTSUS op deze manier heb ontdekt. Het is een band die ik in de gaten zal houden en in de toekomst zeker nog zal gaan bekijken. Volledig in m’n nopjes en goed opgewarmd door MOTSUS zat ik klaar voor de hoofdreden waarom ik die avond in Ieper aanwezig was. Een voor mij eerste liveshow van Turpentine Valley. En wat voor één...

Turpentine Valley

Één van m’n eerste platen en m’n allereerste aankoop bij Dunk!records was een plaat van deze drie kerels. Hun debuutalbum ‘Etch’ die enkele jaren geleden verscheen. Een plaat die ik tot op de dag van vandaag nog steeds erg koester. En daar is sinds kort hun album ‘Alder’ bij gekomen.


Absurd… Zo’n kleine ruimte, en hier ging ik Turpentine Valley zien spelen. Gezien het gebrek aan publiek werd de lichtinstallatie (ja, ik werd getrakteerd op een prachtige lichtshow ook!) deels voor het podium geplaatst. Roel had het podium voor zich alleen want ook Kristof en Thomas namen plaats voor het podium. Dat ik daar toch wel vol spanning en verwachting zat te wachten. Na een korte soundcheck weerklonken noten van Veeleer en onmiddellijk verdween alles rondom mij. Enkel nog maar oog voor dat energieke trio en oor voor die fantastische sound die ze creëerden. Die klinken live dus écht even goed als op de plaat é!?!


Een optreden waarbij tijd en ruimte even verdwenen. Nummer na nummer werd ik volledig meegezogen. Een gevoel van gelukzaligheid toen ik de eerste noten van Tremor hoorde. Misschien wel mijn favoriete nummer van het album. Zo’n moment van kippenvel en tranen en niet stil kunnen blijven zitten. Een nummer dat ik van begin tot einde met m’n telefoon heb gefilmd, enkel maar om er nog vele keren van te kunnen nagenieten. Een onbetaalbaar moment dat me altijd zal bijblijven.


Turpentine Valley speelde een steengoede set en ook zij trokken zich er bitter weinig van aan dat ze voor een quasi leeg café speelden. Het enthousiasme spatte er toch van af en ik voelde me vereerd dat ik dat mocht aanschouwen.Dat het een unieke ervaring was is hier wel een understatement. Na afloop heb ik nog kort met Roel gesproken en hem bedankt voor de fantastische show die ze hadden gespeeld. Volledig betoverd door die avond en half zwevend op een wolk huppelde ik terug richting m’n wagen. Wat een avond! En ik zal het nog eens zeggen maar voor de afwezigen een groot verlies!

 

zaterdag 26 maart 2022, ART Vortn Vis (Ieper) |

Foto's: Karl Vandewoestijne en Tomy Devogelaere Tekst: July BaraCommentaires


bottom of page