top of page

Concertverslag | Skindred - Melkweg

Skindred kwam dit jaar niet alleen terug met een ijzersterk album, maar gooide daar ook nog een Europese tour achteraan. Hoog nodig want de laatste tour die Skindred door Europa deed was als voorprogramma van Volbeat. Het was dus al even geleden dat de Britten als headliner in Nederland te zien waren. Hoewel het altijd vet is om Skindred te zien zorgde de lange(re) afwezigheid en de release van het jongste album Smile, eerder dit jaar, dat het toch wel meer bijzonder zou zijn dan normaal. Bovendien was de show in Amsterdam ook nog eens de afsluiter van de tour.


Voordat Skindred zelf het podium zal betreden is het aan de twee meetourende support acts om het publiek op te warmen. Het uit Bangkok afkomstige Defying Decay is als eerste aan de beurt. De band brengt een lekkere mix van alternative metal en metalcore naar de Melkweg en doet dat meteen met een hoop enthousiasme. Helaas krijgen ze diezelfde energie niet gelijk van het aanwezige publiek terug. Er wordt aan het begin nog wat lauwtjes gereageerd op de set van Defying Decay, die ons muzikaal gezien trakteren op een mix van elementen uit diverse alternatieve muziekstijlen van de jaren 90 tot nu.


Daar komt verandering in wanneer er om de eerste cirkelpit gevraagd wordt. Dat is het begin van een groeiend enthousiasme in het publiek. Het tweede deel van de set is het publiek opgewarmd en dit is vooral aan frontman Jay Poom Euarchukiati te merken. Waar hij eerst nog wat onzeker om zich heen kijkt gaat hij er nu vol in. De set eindigt met Jay en bassist Pleng Itthiphol Thongboonma al spelend in de moshpit, terwijl toetseniste Jennie Natanich vanaf het podium het publiek nog eens extra opzweept. Het mag duidelijk zijn dat de meeste aanwezigen niet echt bekend zijn met de band, maar nummers als 21 Stitches, The Law 112: Secrecy and Renegades en de nieuwste single Clouds doen het toch wel erg goed.


Daarna mag Raging Speedhorn het van Defying Decay overnemen. Met hun “dirty metal”, wat erg dicht tegen hardcore aanligt, is dit wel ineens iets heel anders. Raging Speedhorn lijkt hierdoor muzikaal gezien ook wel een beetje de vreemde eend in de bijt. Heel bijzonder klinkt het allemaal ook nog eens niet. Er zijn immers een hoop bands die hetzelfde sterker doen. Toch weten ze, met hun bombardement van rock & roll, het publiek goed mee te krijgen. Afgezien van wat foute grappen tussendoor Ragt Raging Speedhorn snel door en dat wordt in de zaal best gewaardeerd. Het is bij afloop van de set toch wel duidelijk dat de twee supports hun werk goed hebben gedaan.Als je eerder bij een Skindred show bent geweest dan weet je hoe laat het is als AC/DC’s Thunderstruck, gevolgd door The Imperial March door de speakers schalt. Skindred trapt af met Set Fazers, de tweede single van het nieuwe studioalbum Smile. Meteen is het als of er, zowel in het publiek als op het podium, een bom van energie afgaat.


Uiteraard staat de tour in het teken van Smile en het grootste deel van de set bestaat dan ook uit tracks van die nieuwe plaat. Zowel tijdens opener Set Fazers als andere nieuwe tracks zoals Gimme That Boom, L.O.V.E. (Smile Please) en If I Could blijken dat deze tracks niet onderdoen voor oudere favorieten als Pressure, Rat Race en afsluiter Warning.Zoals wel vaker wordt er ergens in de show wat vaart afgenomen voor een akoestisch nummer. De afgelopen jaren was dat meestal de track Saying It Now van het album Volume. Vanavond brengt zanger Benji samen met gitarist Mikey, een akoestische versie van het nieuwe nummer Life That’s Free. Veel tijd om even bij te komen is er niet voor bassist Daniel en drummer Arya niet want halverwege het nummer moeten ze alweer aan de bak om het nummer volledig elektrisch af te sluiten.


Zo weet Skindred het altijd interessant te houden. Tussendoor vertelt Benji soms wat over zijn verleden of verhalen achter de nummers, er worden wat sampletjes afgespeeld waar iedereen vrolijk op meezingt (hoe ziek iedereen ook is van Mariah Carey’s All I Want For Christmas, nu doen we allemaal gewoon mee). De show kakt bij Skindred nooit in. De interactie blijft leuk en daarna knalt de energie vanaf het podium de zaal weer in en komt die vanuit de zaal weer net zo hard terug.


Er zijn al wat crowdsurfers, maar als een man in een rolstoel van achter naar voren weet te surfen en dan ook nog de vocals tijdens Nobody heel even van Benji mag overnemen, steelt hij wel even de show. Benji post hier in de dagen na de show zelf nog meerdere malen over: ‘This has to be one of the greatest things I’ve seen and witnessed at an SD show… love’.


Vanavond hebben we live kennis mogen maken met een groot deel van het ijzersterke nieuwe Skindred album Smile en we hebben oude favorieten voorbij horen komen. Strak spel van Mikey, Daniel en Arya getopt met ijzersterke vocals van Benji, misschien wel één van de sterkste entertainers in de metalscene van dit moment, maakte dit weer een geweldige energieke avond vol entertainment zoals je dat alleen bij een Skindred show kan krijgen.Check hier de volledige fotoset van Skindred in Melkweg!


Vrijdag 15 december 2023 (Melkweg, Amsterdam) | Tekst: Jeroen Verel Foto's: Jessica Santiago Lopez

bottom of page