top of page

Concertverslag | Sabaton + guests, Sportpaleis


zondag 02 februari 2020, Sportpaleis (Antwerpen) | Foto's: Andy Maelstaf, Tekst: Ilke Clissen

Op twee februari stond Sabaton in het Sportpaleis. Een show die oorspronkelijk zou plaatsvinden in de Lotto Arena, maar al snel bleek dat deze venue veel te klein zou worden voor alle fans. Voor deze tour nam Sabaton Amaranthe en Apocalyptica met zich mee om hun shows te openen.


De eerste band van de avond: Amaranthe. Deze Zweden staan er om bekend om live enorm sterk te zijn, maar deze keer liep er toch het een en ander mis. Er leek een probleem te zijn met de PA, want na enkele nummers begon op te vallen dat beide clean vocalists problemen hadden met het juiste ritme en de juiste toonhoogte te vinden. Tegen het einde van de show aan zong Elize ook een deel van het refrein niet, omdat ze niet leek te weten waar in het nummer de band nu net al zat. Echt heel jammer. Hoogtepuntje van hun show was wel Amaranthine. In dit rustige nummer leken de zangers en zangeres wel alle drie te kunnen horen wat er aan de hand was en dit zorgde voor een mooi momentje.


Volgende performance: Apocalyptica. Hoewel dit allemaal enorm sterke muzikanten zijn, moet ik toegeven dat een band zonder vocals me weinig weet te boeien. Toen Elise (Amaranthe) dan enkele nummers mee zong met de band werd het wel iets interessanter om naar te luisteren. Ook een muzikale versie van Nothing Else Matters van Metallica kon ik wel waarderen als afsluiter.


Op dit moment begon het door te dringen dat ik maar 10 à 30 procent van het podium kon zien en dit voor een volledige review van Sabaton niet genoeg zou zijn. Na een verplaatsing naar de zitplaatsen kon ik wel het hele podium bewonderen en maar goed ook. Geen enkele centimeter van het podium werd onbenut gelaten. Met In Flanders Fields werd de show geopend, het doek verdween van het podium en er was zoveel te zien, dat ik in eerste instantie niet wist waar te kijken. Traditiegewijs stond er een tank op het podium, er waren knallen te horen, er was vuur, vuurwerk, zandzakjes, pilaren, gigantische banners, een projector die filmpjes en live beelden afspeelde op de achtergrond,… zo veel details die verwerkt waren in het visuele aspect van de show.

Wat hadden we nog allemaal? Een kostuum met gasmasker waarin Joakim stond te zingen alsof het allemaal normaal was. Een piano vermomd als vliegtuig tijdens The Red Barron en wat we van Sabaton gewoon zijn. Een strakke show met sterke vocals en veel sfeer. Met klassiekers als Ghost Division, Resist And Bite, Carolus Rex en Primo Victoria kon iedereen wel meezingen. Verder bracht de band tijdens de tweede helft van hun show Apocalyptica terug op het podium om een aantal nummers te ondersteunen met hun cello’s. Persoonlijke hoogtepunten voor mij waren Great War en The Lion From the North. Uiteraard was Swedish Pegans ook weer hét moment waar iedereen op had gewacht en de woah oh oh klanken weergalmden door het ganse Sportpaleis. Tijdens dit nummer was ook al de hele linkerkant van de tribune gaan rechtstaan. Bij de echte afsluiter To Hell and Back stond zelfs letterlijk iedereen spontaan recht. Een heus kippenvel moment als je het mij vraagt.

Sabaton speelde een sterke set die werd aangevuld met enkele melige momenten waarop de band herinneringen aan shows in België ophaalde. “How amazing it feels to play songs about the war in the country where it all happened” waren de woorden van Joakim. Nu vraag ik mij ergens wel af wat de band in Duitsland dan tegen hun publiek zegt… De hele avond werd gevuld met stevige nummers, maar de beste momenten werden naar mijn mening tot het einde bewaard.

Met een enorme laatste knal en confetti die naar beneden dwarrelde kwam de show tot een einde. Een fotomomentje, een wapperende Belgische vlag en twee outro nummers op de achtergrond later, verliet de band ook echt het podium. Het einde van een geweldige performance. Deze avond liet weer maar eens zien wat voor zalige band Sabaton is om live te zien.


Setlist

In Flanders Fields

Ghost Division

Great War

The Attack of the Dead Men

Seven Pillars of Wisdom

Diary Of An Unknown Soldier

The Lost Battalion

The Red Baron

The Last Stand

Resist And Bite

Night Witches

Angels Calling (met Apocalyptica)

Fields of Verdun (met Apocalyptica)

The Price of a Mile (met Apocalyptica)

Dominium Maris Baltici (met Apocalyptica)

The Lion From the North (met Apocalyptica)

Carolus Rex (met Apocalyptica)

Encores

Primo Victoria

Bismarck

Swedish Pagans

To Hell and Back

Outro

Dead Soldier‘s Waltz

Masters of the World


bottom of page