top of page

Concertverslag | Fleddy Melculy, Trix


Bijna twee jaar... zo lang was het geleden dat ik nog eens in een concertzaal had gestaan. Het klinkt bijna onwerkelijk en zo voelde het ook, want toen ik de kleine zaal van Trix binnenstapte, leek het alsof ik er nooit was weggeweest. Het was als thuiskomen, in mijn natuurlijke habitat, maar de geur van bier-boertjes had ik nu wel totaal niet gemist. Nadat een hele reeks concerten die ik gepland had voor de zoveelste keer werden afgelast of verplaatst, was het een hele opluchting om te weten dat deze wel kon doorgaan.


Ik herinner me nog de eerste keer dat ik Fleddy Melculy live zag; als opener van TW Classic 2017. Best wel een grappig moment eigenlijk, de 5 mensen in de golden circle voor ons, stonden een beetje verward te kijken en van hun fancy drankjes te drinken, de menigte achter ons leek ook grotendeels geen idee te hebben wie er op dat podium stond en kwamen vooral voor Wolfmother. Maar wij... wij stonden alles te geven en mee te brullen dat we brood wouden!

Ik keek er dus naar uit om hen nog eens live te zien, maar uiteraard komt Fleddy niet alleen. Voor deze show brachten ze Knives To A Gunfight met zich mee. Persoonlijk kende ik hun muziek niet en door gebrek aan tijd had ik ook op voorhand niet naar hun kunnen luisteren, dus ik wist niet echt wat ik hier moest verwachten. Toen dan de theme song van Jurassic Park begon te spelen en de zanger opkwam in een pak waarbij het leek alsof hij op een T-rex zat, was ik wel meteen helemaal mee. De band bracht massa's energie en vroeg op een gegeven moment aan het publiek om een nummer te filmen voor een toekomstige videoclip. De kerel voor mij was tijdens het filmen heel de tijd met zijn gsm aan het schudden, dus ik ben heel benieuwd hoe die er uiteindelijk gaat uitzien. Al bij al een toffe show, maar misschien niet helemaal mijn muzieksmaak.


Setlist

Intro

Tyraptor

Soul Feeder

Anger

Enslaved

Desperate

Words Unspoken

Knives To A Gunfight

Dan... het moment waarvoor we daar waren... Naar gewoonte zetten de twee grootste kerels uit de zaal zich pal voor mijn neus en Fleddy Melculy komt het podium op. De sfeer is meteen een pak losser; het publiek begint meer te bewegen, er wordt stevig meegezongen (lees: meegebruld) en iedereen is zich aan het amuseren. Klassiekers als Feestje In Uw Huisje en Geen Vlees Wel Vis kregen de hele zaal met zich mee en ook de nieuwe videoclip van God Is Een Kapper werd nog eens in de spotlight gezet.


Hoewel je het niet zou verwachten van een band als deze, was er toch wel echt een kippenvel momentje bij... Dit was ook meteen het machtigste moment van de show voor mij. Het moment waarop ze een nummer begonnen te spelen waarvan ik compleet vergeten was dat dit een Fleddy nummer is; De Hel Niet Gezien. Pfoeh... De emotie die Jeroen hier wist te brengen met zijn zang maakte de hele zaal drie minuten lang stil. Ik krijg er nu opnieuw kippenvel van als ik er aan terugdenk. Echt een prachtig nummer dat heel slim werd opgevolgd door Beest.

Daarna gingen we weer over naar het stevigere Backstage waarbij de gitarist van de ene naar de andere kant van het podium crowdsurfte. Uitspraken als "laat em nie vallen eh" en "da was efkes spannend" van Jeroen maakten dit moment best wel grappig. Nu dat het publiek had gezien dat een van de bandleden dit deed, werd de sfeer nog was losser en begonnen er meerdere mensen te crowdsurfen. Het enige wat ik wel jammer vond is dat er geen chicken moshpit was bij Brood. Na alle vorige shows die ik van Fleddy heb gezien had ik ergens wel verwacht dat die er deze keer ook zou zijn, maar helaas. Wat het nummer absoluut niet minder goed maakt, maar ik had er stiekem wel een beetje naar uitgekeken.


Na dit nummer ging de band dan even het podium af en werd er "heel spontaan" vanuit de zaal geroepen voor bisnummers. Uiteraard kregen we die ook, deze keer in de vorm van T-shirt Van Metallica en Varken. Hierna zat de avond er weer op, mijn batterijen waren weer helemaal opgeladen en ik ging naar huis met een gevoel van "awel... er gaan waarschijnlijk nog heel veel geplande shows afgelast worden, maar deze pakken ze me toch niemeer af!". Dus danku Fleddy, danku voor deze bangelijke avond waarop de wereld voor heel eventjes weer compleet normaal leek en we allemaal samen onze zorgen voor een paar uurtjes konden vergeten.


Setlist

Slaap

Ik Ben Kwaad

Stop!

Fuck Uw Vrienden

Feestje In Uw Huisje

Geen Vlees Wel Vis

God Is Een Kapper

Judas

668

Freddie

De Het Niet Gezien

Beest

Backstage

Niks

Strenght Unity Bifi

Pinker

Brood


Bisnummers

T-shirt van Metallica

Varken

donderdag 28 oktober 2021, Trix (Antwerpen) | Foto's: Peter Verstraeten, Tekst: Ilke ClissenComments


bottom of page