top of page

Concertverslag | Epica 20th Anniversary show

Epica bestaat alweer 20 jaar en dit moest natuurlijk groots gevierd worden. Daarom vertrok ik afgelopen zaterdag samen met 3000 andere fans naar Poppodium 013 in Tilburg.

20 jaar geleden werd het huidige Epica, wel deels met een andere bandbezetting, onder de naam Sahara Dust opgericht. Ter gelegenheid voor deze show zou deze band nog één keer bij elkaar komen.

Toen het licht uitging, de intro van Adyta (The Neverending Embrace) begon en de huidige bandleden van Epica op het podium verschenen merkte ik dat de meeste mensen in het publiek toch even moest schakelen. Hé? Waar is Sahara Dust nu?

Na het eerste nummer 'Sensorium' sprak zangeres Simone Simons het publiek toe met de woorden: Wij zijn Sahara Dust en heel erg blij om in het voorprogramma van Epica te mogen staan! Waarop de hele zaal natuurlijk begon te lachen. Een goede grap was het zeker! Al ben ik eerlijk wanneer ik zeg dat ik toch echt de oude line-up had verwacht.

Desalniettemin was het wel erg gaaf om Epica nog even terug te zien op een kleinere podium setting met wat simpelere outfits, terug naar de nummers waar het natuurlijk allemaal mee is begonnen.

Als afsluiter van de Sahara Dust set was het tijd voor de eerste gast van de avond; Niemand minder dan oud bandlid Yves Huts op basgitaar die huidig bandlid Rob van der Loo tijdens 'The Phantom Agony' overnam.

In de pauze werd er flink verbouwd op het podium. Om dit te coveren voor het publiek werd er op een groot wit doek een projectie afgespeeld van verschillende muziekvideo's met datums van alle gespeelde Epica shows in de afgelopen 20 jaar. Deze lijst eindigde met de eerste show die de band ooit gaf in 2002 op het zelfde podium in 013 Tilburg.

Het eerste nummer van de Epica set is ook gelijk het eerste nummer dat de band 20 jaar geleden heeft uitgebracht. 'Cry For The Moon' is en blijft zeker een van mijn favoriete nummers van de band.

De rest van de show is gevuld met de beste nummers van alle uitgebrachte studio albums. Wat mij betreft de perfecte lijst om dit jubileum te vieren!

Tijdens verschillende nummers waren er nog een aantal gastoptredens. Zoals ook te horen op het studio album 'Omega' krijgt ook deze live uitvoering van 'The Skeleton Key' bijval van een kinderkoor. Tijdens 'Code Of Life' en 'Omega' kon het publiek genieten van danseressen en tijdens 'Rivers' was het een kippenvel momentje toen daarbij een volwassen koor meezong. Prachtig!

Op social media werd er door de band al gehint op een nieuw nummer dat voor het eerst te horen zou zijn tijdens de show. Dit deden ze immers ook bij de 'Retrospect' show voor het 10 jarig bestaan. Deze keer is het een voorproefje voor nieuwe muziek dat later dit jaar al uit zal komen! 'Final Lullaby' werd gezongen samen met Jørgen Munkeby van de Noorse band Shining. Een aparte combinatie zo met een saxofoon, maar het werkte wel!

Ondanks dat de band aan het einde van de show zichtbaar vermoeid was, hebben ze echt alles gegeven wat er in zat. De show en het publiek waren echt geweldig! Ik heb zelfs meegesprongen in de moshpit!

Enig puntje van kritiek; ze hadden beter het publiek kunnen vragen om niet te gaan filmen met telefoons. De show is professioneel opgenomen en hier komt wellicht wel een DVD/Blu-ray release uit. Tenminste dat hoop ik. Maar toch waren er tientallen mensen die vele complete nummers met hun telefoon ver boven het hoofd hebben gefilmd. Erg jammer want hierdoor zag je soms vrijwel niks meer.

Op naar de volgende 10 jaar en natuurlijk snel meer nieuwe muziek!


Setlist:

Sahara Dust

Intro: Adyta

1. Sensorium

2. Illusive Consensus

3. Seif al Din

4. Feint

5. Follow in the Cry

6. The Phantom Agony (with original member Yves Huts on bass)


Epica

7. Cry for the Moon

8. The Essence of Silence

9. Storm the Sorrow

10. Unchain Utopia

11. The Skeleton Key (with children choir)

12. Kingdom of Heaven Part I

13. Kingdom of Heaven Part III

14. Rivers (with choir)

15. Once Upon a Nightmare

16. Final Lullaby (with Jørgen Munkeby)

17. In All Conscience

18. Code of Life

19. Omega


Encore:

20. Sancta Terra

21. Beyond the Matrix

22. Consign to Oblivion

Comments


bottom of page