top of page

Concertverslag | Black Stone Cherry, TivoliVredenburg

Het is dinsdagavond 13 september als ik naar Utrecht afreis voor een show in TivoliVredenburg van het Amerikaanse Black Stone Cherry. Een band die ik al aardig wat keer live heb gezien, maar waarvan de laatste keer voor mij alweer een flinke tijd geleden is geweest. Black Stone Cherry speelt in eigen land, maar ook in bijvoorbeeld de UK inmiddels in hele grote zalen, maar vandaag in Nederland is de Ronda niet uitverkocht. Zonde want Black Stone Cherry bewees ook vandaag weer een hele sterke live band te zijn! Maar voordat we de band te zien kregen was het eerst nog aan opener The Georgia Thunderbolts om het publiek op te warmen.


The Georgia Thunderbolts mogen tijdens tour voor Black Stone Cherry openen en deden dat in de Ronda voor een zaal die zich gedurende hun optreden telkens meer vulde. De band bracht southern rock ‘n roll die aardig live gespeeld werd en een flink portie aan solo’s bevatte. Hoewel de band het publiek telkens een beetje meer met zich mee wist te krijgen, werd het muzikaal gedurende de set toch wel wat eentonig. Dat er op het podium een vrij statische set werd gegeven, maakte het geheel ook wel een tikje saai om te zien, ondanks dat er wel goed gespeeld werd. Zo wisten de hoge en sterke vocals van zanger TJ Lyle bijvoorbeeld wel indruk te maken. Het geluid stond overigens ook lekker afgesteld en in de Ronda is het altijd wel fijn om bands te checken. Van The Georgia Thunderbolts snel door naar de headliner van de avond.

Black Stone Cherry is voor het laatst in 2019 in Nederland te zien geweest, o.a. ook als support voor Alice Cooper. De band heeft ook inmiddels een line-up verandering ondergaan; zo maakte de band in 2021 bekend dat bassist Jon Lawhon ermee stopte en werd een vervanger gevonden in Steve Jewell Jr. Het is tof om op het podium te zien dat deze verandering Black Stone Cherry als band goed heeft gedaan. De band speelde dan ook weer lekker strak en energiek en zijn goed op elkaar ingespeeld, waarbij ze duidelijk van elkaars podium energie weten te voeden. Gitarist Ben Wells en drummer John Fred Young stelen, net als bassist Steve Jewell Jr. nog steeds de show met hun energieke en onvermoeibare performance, maar ook zanger en leadgitarist Chris Robertson wist indruk te maken met zijn sterke vocals, die in de Ronda goed naar voren kwamen. Het waren overigens niet alleen zijn vocals die sterk naar voren kwamen, maar ook de lead gitaarpartijen en het publiek geniet zichtbaar van de band.

Black Stone Cherry speelde in Utrecht een fijne en afwisselende set, waarin het tempo hoog gehouden werd. Er werd geopend met Me And Mary Jane, waarna klassiekers zoals Blind Man, Soul Creek en Blame It On The Boom Boom werden afgewisseld met meer recentere tracks van The Human Condition en Kentucky, zoals Ringin’ In My Head en Cheaper To Drink Alone. De drumsolo van John Fred Young mag natuurlijk niet ontbreken en Black Stone Cherry speelde vanavond zelfs nog een toegift waarbij Peace Is Free ten gehore werd gebracht. Na een valse start van Ben doordat zijn gitaar niet meewerkte, was het aan Chris om de tijd eventjes vol te praten.


Het publiek werd bedankt en er werd gesproken over de afgelopen tijd en hoe fijn het was dat de show in Nederland eindelijk kon doorgaan. Over Peace Is Free vertelde Chris dat het een nummer is die veel voor de band betekent en dat ze die daarom altijd spelen als ze een toegift doen. Na een gitaarwissel kan de show weer door, waarbij vooral Chris goed de kans kreeg om zijn stembereik te laten horen. Hierna was de show toch echt afgelopen en kunnen we terugkijken op een tof optreden van Black Stone Cherry, die live nog steeds een hele vette en energieke performance weten weg te geven.


Dinsdag 13 september 2022, Black Stone Cherry + The Georgia Thunderbolts (TivoliVredenburg, Utrecht) | Tekst & foto's: Jessica Santiago Lopez

Comentários


bottom of page