top of page

Albums | Rondje ondergronds

-Je hebt van die dagen dat je overstelpt wordt door luxeproblemen. In het Rijke Westen is dat voor de gemiddelde mens zo'n beetje elke dag, want keuze genoeg over wat te eten, een overaanbod aan TV-vertier en voldoende wanen van de dag om eindeloos over door te lopen zeiken. Op muzikaal vlak is de ene releasedag al interessanter dan de andere, maar vrijdag 29 oktober leidde alvast een luisterrijk Halloweenweekend in wat betreft extreme metal. Van een in een diepe spelonk grommende voorhistorische levensvorm die door zijn massa bijzonder weinig in tact laat van uw botstructuur, over thrash die het gemunt heeft op testikels klein en groot naar het fijnere fileerwerk der Dissection-worship. Een rondje ondergronds? Jawel!


Burial - Inner Gateways to the Slumbering Equilibrium at the Center of Cosmos (Everlasting Spew Records)


Als we op het geweldig gedetailleerde artwork van Paolo Girardi mogen afgaan, dan heeft Inner Gateways ... ons iets te bieden. Dat klopt. De Italianen laten zich vooral inspireren door de Finse scene van toen en nu. Ondanks duidelijke invloeden van bijvoorbeeld Krypts en dISEMBOWELMENT komt Burial behoorlijk eigenzinnig uit die diepe spelonk der death doom gekropen. Kleine licks, minieme stukjes melodie die bij vaag beluisteren niet meteen opvallen, maar op een goede hoofdtelefoon het genie van de groep laten horen, de plaat staat er bol van. Hoewel Burial met zijn lompe zwaarlijvigheid liever niets heel laat van de luisteraar, bouwt het tussen het verpletterende ook aan funeral doom refererende passages in. Die bieden enige rust tijdens de rammeling, maar zijn dan weer doorspekt met spooky ambient stukjes waardoor de plaat een constant dreigend en naargeestig karakter krijgt. Opent het album misschien nog iets te rechttoe rechtaan, de volgende vier tracks zijn bijzonder sterk. Loodzware en duistere, "cavernish" klinkende en verderf zaaiende death doom van de bovenste plank. Wie het vorige week uitgebrachte Foreverglade van W.O.R.M. kan appreciëren krijgt met Inner Gateways ... een tweede alles verstikkende kolos op goed acht dagen.


Releasedatum: 29 oktober 2021Luister
Huronian - As Cold as a Stranger Sunset (Dolorem Records)


Bekentenis. Toen Dissection destijds debuteerde was ik, in tegenstelling tot mijn brede sociaal netwerk, niet meteen overtuigd van de impact die The Somberlain zou gaan hebben. Dat ik het zoveel jaren later als een absolute mijlpaal beschouw, zegt niet zozeer iets over mijn inschattingsvermogen, maar wel over het feit dat elke mens minstens (!) één tekortkoming mag hebben. Nou goed, gooi bij Dissection wat At The Gates en een portie eigenheid die de bandleden in hun rugzak hebben en je krijgt Huronian. Een kil plaatje vol flitsende snarenrazernij, constant wisselend en uitermate gedreven slagwerk en perfect passend energiek gebrul. Korte, directe nummers vullen een even kort maar zeer geslaagd debuut. Schoon volk in deze band overigens. Met werk en bijdrages in het oeuvre van getalenteerde bands als Valgrind, Hateful, Demiurgon en Laetitia In Holocaust hebben we het hier niet bepaald over Janneke en Mieke. En het begint er stilaan op te lijken dat elke release waar de heren hun diensten aan verlenen raak treft. Het is met As Cold as a Stranger Sunset niet anders. Slechts een goed half uurtje dus, maar het bulkt wel van intense passie voor de substijl. Mooie hommage, zeg maar.


Releasedatum: 29 oktober 2021Luister

Mortal Vision - Mind Manipulation (Redefining Darkness Records)


Thrash is dood, lang leve thrash! Of zo denken de heren van het Oekraïense Mortal Vision. Gelijk hebben ze, want met hun aan vroege Sepultura en late jaren 80 Sodom herinnerende stijl zorgen ze voor een half uur dolle pret. Mind Manipulation bevat geen seconde vulling. De band vuurt acht compacte salvo's van vlijmscherpe, energieke riffs en maniakaal drumwerk af die live voor instant brokkenpap zullen zorgen. Mijn salontafel, en bij uitbreiding mijn rechter kleine teen, weten waar ik het over heb. Dit is je reinste circle pit stuff. Dit is dance your heart out stuff. Dit is bang die nekwervels in splinters uit elkaar stuff. En terwijl u toch bezig bent, vergeet niet met uw vuisten een gat of drie in de atmosfeer te boksen. Hun socio-politieke aanpak qua teksten zal u zeker niet tegenhouden, wel integendeel. Zeker, hier is niets maar dan ook niets vernieuwends te vinden. De band grijpt terug naar de tweede helft van de jaren tachtig, schuwt moderniteit als ware het schurft en geeft (gelukkig!) geen aars om wat u of ik daar van denken. Noem ons gerust een bende aan nostalgie bezweken romantici, maar die tweede helft van de jaren 80 blijft het summum van de thrash. En als je als band uitpakt met een brok gecontroleerde chaos zoals Mortal Vision met Mind Manipulation, dan maken wij wat graag gebruik van dat exuberante feest.


Releasedatum: 29 oktober 2021Luisterbottom of page