top of page

Albums | Leprous, Aphelion


Van Leprous hebben we in aanloop naar de release van het nieuwe album Aphelion de singles Running Low, The Silent Revelation en Castaway Angels al kunnen horen. Als je mijn sounds stukjes erover gelezen hebt, dan is het geen verrassing dat ik hoge verwachtingen voor het nieuwe album had. Dit album maakt deze verwachtingen meer dan waar. Het was misschien niet het originele plan van de band om zo snel al met een nieuw album te komen, maar wat ben ik blij dat ze dit wél gedaan hebben.

Running Low is zo een sterk nummer en een explosieve en intense opener, waarna Out Of Here in eerste instantie wat rustig en gek aanvoelt. Halverwege komt dan het contrast en de intensiteit en horen we hoe sterk de opbouw van Out Of Here is. Ook Silhouette is fantastisch en is meteen één van mijn favoriete tracks op dit album.


Instrumentaal is de band echt ontzettend sterk, maar ook de vocalen van Einar zijn wederom weer steengoed. Van zacht en subtiel, naar hard en episch. Zijn stembereik is indrukwekkend. Dat is op heel het album te horen, maar op een aantal tracks komt dit toch wel echt goed naar voren. Opener Running Low is hier een voorbeeld van, maar ook On Hold, wat misschien wel het meest gebalanceerde nummer op Aphelion is.


Leprous is altijd al sterk geweest in het maken van dynamische en complexe tracks, maar op Aphelion weet de band zichzelf te overtreffen. De nummers bestaan uit zoveel lagen, die je alle geluiden van Leprous laten horen en waarin je na meerdere luisterbeurten nog nieuwe elementen kan ontdekken. Van progressief en technisch, naar groove en filmisch, van melodieus en klein naar episch. Al die lagen zorgen voor een prachtig, vol, technisch en complex geluid. Tekstueel zijn de tracks op Aphelion zwaar en intens en draaien ze vooral rond mental health, geschreven vanuit persoonlijke ervaring, als ook vanuit een bredere kijk op het onderwerp. Het zijn dan ook teksten die vol emotie zitten, maar ook regelmatig in je hoofd zullen blijven hangen.


Eerder in deze review had ik het al over de vocale range van Einar en noemde ik al een aantal songs, maar afsluiter Nighttime Disguise mag in dat rijtje ook echt niet ontbreken. Dit is er één voor de oudere Leprous fans en is een track vol progressieve riffs, sterke vocalen, met daarin ook oudere metal invloeden van de band. Richting het eind wordt er nog een brute twist in geknald en krijgen we zelfs weer eens de metal growls van Einar te horen!


Aphelion is een meesterwerk en laat zonder twijfel het beste van Leprous horen. Muzikaal is het ontzettend sterk, technisch en vernieuwend, terwijl je ook kenmerken van het oudere Leprous ten tijden van The Congregation, van Malina, tot aan een album als Pitfalls hoort. Met uiteraard de vele aaa’s en ooo’s van Einar die niet mogen ontbreken en zo kenmerkend zijn. De opbouw van de tracks en van het album is fantastisch en gaat van klein en fragiel, naar aggresief en explosief en alles er tussen in. Leprous weet de balans hierin telkens opnieuw te vinden en perfect uit te voeren. Dit is de volgende stap in de evolutie van Leprous en laat misschien wel het sterkste album van de band tot nu toe horen, met hoogtepunten als Running Low, The Silent Revelation, Silhouette en Nighttime Disguise.


Releasedatum: 27 augustus 2021


Website


Luister:


Lees

Following up on 2019’s highly acclaimed Pitfalls album, LEPROUS recorded Aphelion throughout the last year at three different studios: Ghost Ward Studios in Sweden, Ocean Sound Recordings in Norway and Cederberg Studios in Norway. The album was once again mixed by Adam Noble (Placebo, Biffy Clyro, Nothing But Thieves, etc.), mastered by Robin Schmidt (The 1975, Placebo, The Gaslight Anthem, etc.) and its front cover artwork was designed by Elena Sigida, based on photography by Øystein Aspelund.


Next to the Jewelcase CD and Digital Album versions, Aphelion will also be available as limited edition Mediabook CD (with expanded booklet) and as Gatefold 2LP+CD with two bonus tracks: 11. A Prophecy To Trust and 12. Acquired Taste (Live 2021).


The album’s 180g 2LP vinyl version, which comes in gatefold packaging and with the entire album on CD as bonus, is available in the following variants and limited editions:


Black 2LP+CD – Unlimited Ultra Clear 2LP+CD - 500x copies via IOM Webshop & CM Distro

Bright Gold 2LP+CD - 200x copies via JPC Transparent Light Blue 2LP+CD - 200x copies via EMP Creamy White 2LP+CD - 400x copies via O-Merch Deep Blood Red 2LP+CD - 200x copies via Bandbottom of page