top of page

Albums | Kludde - De HorlaVlaanderen en creativiteit binnen de metalwereld, we zijn er best trots op. Al zouden we er nog trotser op mogen zijn, want buiten de gekende grote namen zijn er altijd anderen die hard werken aan iets en misschien maar 1/5e van de publiciteit krijgen. Maar dit staat los van deze plaat,


De band – afkomstig uit Aalst en omstreken – heeft, en nu volgt een bold statement, misschien nu al een van DE platen van 2023 afgeleverd. Kludde staat er sowieso bekend om lokale folklore en mythes te verwerken in hun muziek en met De Horla is dat niet anders. Zij het dat het dit keer een verzonnen verhaal is dat al enkele jaren meeging in het repetitiekot.


De Horla is een conceptalbum over haat en wraak, spot, de onthechtheid van het bestaan ... als je het zo wil stellen. Om dit concept kracht bij te zetten, is er samengewerkt met een artiest die over heel het verhaal een graphic novel heeft bijeen getekend en die in september gelanceerd zal worden. In de videoclip die je hier vanboven kan zien, wordt van dezelfde tekeningen gebruikgemaakt.


Muzikaal dan, Kludde staat bekend als blackmetalband, maar als je naar de eerste 4 minuten luistert van de openingstrack Over Lust, dan ga je denken dat je misschien het verkeerde album hebt opgezet. Cleane zang, proggy sfeerschepping om dan uit te monden in black metal van de bovenste plank. Die sfeer is cruciaal en wordt versterkt door 2 instrumentale nummers die ervoor zorgen dat je helemaal meegaat in het verhaal en je daadwerkelijk kan verplaatsen in de geest van De Horla. Je waant je in het bos, of in het circus en Kludde doet dat echt uitmuntend. Ik ben sowieso iemand met een boontje voor atmosferische Black Metal en zonder te veel te willen kopiëren doet Kludde op uitmuntende wijze hun eigen ding.


Wat ik meeneem uit De Horla is dat dingen geboren uit haat ook sterven door haat. Maar voor dit album, dit concept, dit kunstwerk heb ik enkel maar liefde.


Releasedatum: 31 maart 2023


Luister
Lees

Kludde presenteert: De Horla. Een conceptalbum over lust, haat en wraak waarin we op muzikaal vlak onze grenzen verleggen en waar het creëren en oproepen van bepaalde sfeer op de voorgrond staat. Het fictieve verhaal gaat over een misvormd wezen dat bij zijn geboorte werd achtergelaten en vervolgens opgepikt werd door een rondtrekkend circus. Hij heeft nooit iets anders gekend dan vernedering en mishandeling. Zijn steeds groter wordende haatgevoelens zorgen ervoor dat hij weet te ontsnappen uit zijn vertrouwde dagelijkse hel en uit op wraak zoekt hij zijn moeder op. Het komt tot een tragische confrontatie die voor geen van beiden een goed einde kent. We hebben voor dit album nauw samengewerkt met tekenaar Wesley Dewanckel. Heel het verhaal werd door hem geïllustreerd in een tachtigtal prenten. Een preview daarvan is samen met de teksten te vinden op de volgende pagina’s. De tekeningen worden verwerkt in een lyric-video voor heel het album. De video wordt momenteel gemaakt en de beelden zullen met projecties ook gebruikt worden voor optredens waar De Horla integraal gespeeld wordt. Het album werd in 2022 opgenomen en gemixt door Jérémie Bézier in Blackout Studio. De mastering gebeurde bij Jerboa Mastering door Frederik Dejongh.
Comentarios


bottom of page