top of page

Albums | For the Record: Ivyvox, Ivyvox (ep)

In onze rubriek For the Record laten we, tweemaal per jaar, albums aan bod komen die we om één of andere reden datzelfde jaar niet hebben besproken. Maak meteen ook kennis met onze nieuwe recensent/verslaggeefster Krissy Janssen.


Hoewel Ivyvox iets minder heavy zal zijn dan de gemiddelde band op Brothers In RAW, valt het zeker in de categorie alternatieve muziek. Pas opgericht in 2019 heeft deze “energetic powerpop band” heel wat in haar mars. Hun zelfgetitelde en tevens eerste EP (uitgebracht op 29 april 2021) doet denken aan het poppunk-genre uit de jaren 90. Of, zoals als een kijker op YouTube opmerkte; “Paramore meets Avril Lavigne” en daar kan ik me wel in vinden.


De band bestaat uit drie jonge vrouwen uit de omgeving Den Haag/Scheveningen en een mannelijke drummer. Door de COVID-pandemie heeft het eerste optreden van Ivyvox pas recentelijk plaats mogen vinden en nog wel op de stoep van de welbekende concertzaal de Melkweg.


Nu maar even terug naar de EP, deze bestaat uit vier nummers, ieder onder de drie minuten. De plaat begint met Tonight, waar 22 april dit jaar ook een muziekvideo van uitgebracht is op YouTube. Dit nummertje mag gelijk lekker hard gezet worden, waardoor de gitaarsolo beter tot zijn recht komt. De zachte stem van leadzangeres Bianca Vrind vormt een bijzonder fijn contrast met de instrumentale poppunk geluiden. Liedteksten die verwijzen naar heartbreak maar ook het terugvinden van de liefde tijdens de nacht maken Tonight een poppy begin van de EP. In de muziekvideo is te zien dat de bandleden veel plezier beleven aan het maken van hun eigen muziek en dat is iets wat ikzelf altijd erg kan waarderen bij muzikanten, zowel wereldberoemd als redelijk onbekend.


Het tweede nummer genaamd ASAP doet de bovenstaande vergelijking met Paramore eer aan. In het begin van de song is duidelijk te horen waar de inspiratie uit is gehaald. Een lekker nummertje wat je al snel mee kan zingen door het vaak herhalen van de line; ‘A-S-A-P right here with me’. Ook nu weer duidelijke indiepop invloeden te horen in zowel de tekst als de muziek zelf. Niet erg verrassend maar ook zeker niet onplezierig om te luisteren.

Dan de derde song van het album en wat mij betreft de meest catchy van allemaal. Hoewel ik niet het idee heb dat de stem van zangeres Bianca helemaal tot haar recht komt, is Into the Blue een fijn nummer om kennis te maken met Ivyvox de band. Wel jammer dat het een redelijk korte kennismaking is, deze duurt namelijk maar twee minuten en tien seconden.

En als laatst het nummer Stuck, dat helaas de minste indruk op mij achter heeft gelaten. Hoewel het lied begint met een pakkend gitaarrifje en een lekkere bassline, blijft het daar ook wel een beetje bij. De zangstem maakt gelukkig wel een deel goed. Deze voegt meer toe dan bij het vorige nummer. Toch was ik niet erg onder de indruk en is dit niet mijn persoonlijke favoriet van de female-fronted band.


Ivyvox (de ep) is zeker een album(pje) in een genre dat je moet liggen. Hou je niet van love songs en ben je ook geen fan van een beetje popinvloeden in de alternatieve scène? Dan is dit helaas niks voor jou. Maar voor iemand die in de jaren 90 en de zero’s toch stiekem heeft genoten van poppunk en powerpop is dit een leuk en kort album om eens te proberen. Zelf zal ik dit jonge bandje nog wel blijven volgen en ben ik erg benieuwd hoe ze zich in sound gaan ontwikkelen, vooral omdat ze me zo laten denken aan de indie/poppunk muziek van een decennia geleden.


- Krissy Janssen -

Releasedatum: 29 april 2021luister
lees

Energetic powerpop from The Netherlands! These babes and dude will brighten your day by bringing back an era where catchy poppunk and rock tunes ruled the scene! Prepare to be blown away by multivocal melodies, groovy basslines, kickass drums and crunchy electric guitars!

Bianca Vrind – vox + guitars

Irene van Aarle – bass + backing vox

Irina Schouten – guitars + backing vox

Menno Schaap – drumsComentários


bottom of page