top of page

Albums | Dustbug, Uncare & Float


Dustbug of Karel Thant, zoals hij in het dagelijks leven wordt aangesproken, is een goed bewaard geheim in België. En dat is zeker onterecht! Eerder dit jaar zag een van mijn BiR-collega's hem al aan het werk op dunk!festival en op dat moment waren er nog twijfels ... Ik ga de toenmalige reviewer van dienst dan ook aansporen om dít meesterwerkje hier alvast eens grondig te beluisteren.


Als ik jullie een kleine tip mag geven: neem je tijd en ruimte voor deze plaat. Twee nummers, bijna 50 minuten muziek en vooral veel sfeer. Zet dus maar snel die hoofdtelefoon op, maak het donker en installeer je in een relaxte positie. Alleen op die manier kan je dit pareltje (spoiler alert) op de juiste manier ervaren. Dustbug gebruikt op deze plaat een arsenaal aan elektronica zonder dat het gemaakt klinkt. De klanken zijn vooral heel warm, mede door de productie van Amenra-bassist Tim De Gieter.


Zelf kan je deze muzikale trip het best visueel voorstellen als gewichtloos wegzweven in het universum. De tagline van de eerste Alienfilm was "In space no one can hear you scream", maar ik ben er zeker van dat de geluiden die je op het eerste nummer (Why if all) hoort, de geluiden zijn van het heelal. Wat een trip!


De B-kant bestaat uit het nummer Not Within en neemt een iets rustiger pad. Maar ook hier voltrekt zich meteen een bepaald beeld in je hoofd en door de tribal percussie ben je ogenblikkelijk vertrokken voor een psychedelisch avontuur.


Dustbug heeft een juweeltje afgeleverd. Wat ben ik blij dat een label als dunk!records keer op keer blijft verrassen met originele muziek.


Dustbug aan het werk zien? Dat kan onder meer als voorprogramma van gelijkgestemde ziel Innerwoud (die ook een prachtplaat heeft gemaakt) op 2 november in Gent.Releasedatum : 16 September 2022 via dunk!recordsLuisterbottom of page