top of page

Albums | Beyond The Black, Beyond The Black


Wel, dit wordt een verwarrende review om te schrijven. Bij een band met een self-titled album is het altijd even een nadenken hoe ik zaken moet gaan formuleren. Om het makkelijk te houden ga ik vanaf nu, wanneer ik het over Beyond The Black, de band, heb "BTB" gebruiken, deal? Oké, daar gaan we! Ik leerde BTB vorig jaar op Graspop kennen en was meteen onder de indruk van hun strakke muziek, frontvrouw met bangelijke stem en catchy nummers. Ik moest er dan ook niet lang over nadenken om hen later nog eens te gaan reviewen in Trix (co-headline tour met Amaranthe) en nu van hun nieuwste album; Beyond The Black een review te schrijven.


Enkele tracks van dit album kende ik al heel goed; Is There Anybody Out There en Reincarnation werden tijdens die bewuste Graspopshow al live gespeeld en wisten mij meteen omver te blazen. Ook Winter Is Coming en Dancing In The Dark werden eerder al gereleased en kon ik in Trix dan weer meebrullen (en luchtdrummen). Elke van deze vier tracks bleef na die liveshows al goed hangen en hebben toen nog een aantal dagen door mijn hoofd gespookt als oorwurmen. Dit is helaas iets wat ik bij de overige zes tracks een beetje miste. Na het album een aantal keer te beluisteren waren het nog steeds die bekendere singles waar ik het meest enthousiast van werd, met Reincarnation als absolute favoriet. Niet dat die andere nummers slecht zijn, verre van zelfs, maar ze blijven gewoon niet meteen hangen.


Ik hoor je nu denken: "Ja, da's logisch toch? Dingen die je beter kent klinken nu eenmaal leuker!". True, maar ik heb persoonlijk bijna altijd meteen een paar tracks die me echt iets laten voelen en deze keer had ik dat niet. Wat ik wel meteen kreeg was een aangename mengeling van hevigere en rustigere nummers, wat ik ook zeker wel kan appreciëren. Onder die laatste categorie vallen Free Me, Wide Awake en afsluiter I Remember Dying. Van deze drie is het Wide Awake die me na een aantal luisterbeurten wel echt weet te raken. Die fragiele vocals, met rustige akoestische gitaar op de achtergrond, welke wanneer het nummer vordert wordt vervangen door stevigere instrumenten, daar hou ik wel van. Die build-up en emotie... prachtig gewoon!


Het is al bij al echt wel een stevig staaltje symfonische metal wat BTB ons hier brengt en als je fan bent van de band of het genre, zal ook dit gelijknamige album je zeker wel bevallen. Beyond The Black heeft mij dan niet vanaf de eerste luisterbeurt omver weten te blazen, maar ik kan je wel garanderen dat ik dit album nog vaak zal opzetten en ook BTB en hun muziek met alle plezier nog beter ga leren kennen.


Releasedatum: 13 januari 2023


LuisterTer info

German Symphonic Metal ascending stars BEYONDTHEBLACK can already look back across a stratospherically successful career, despite their youthful years. Upon release, their 2015 debut album hit like a bomb in their home country. Songs Of Love And Death besieged the German Top 15 for weeks, which led to the band being awarded the Metal Hammer Award for “Best Debut” in 2015. Its successor Lost In Forever (2016) entered the German charts at #4 and paved the way for a huge tour throughout Germany, and across countries like the UK, Russia and Japan. Since the band’s live debut in 2014 they have played some ofthe world’s biggest Metal festival like Wacken Open Air (several times) and have toured as support to heavy weights such as AEROSMITH, KORN, SCORPIONS, SAXON and WITHIN TEMPTATION. During the campaign for their third record Heart Of the Hurricane (2018), BEYONDTHEBLACK landed their first ever European headline tour, which took them across 10 countries, with most dates selling out.


Before they’d even finished the Heart Ofthe Hurricane touring cycle, BEYONDTHEBLACK had already gone back to the studio to write and record album number four. The result was Horizons, released in June 2020, which entered the German album charts at #3 marking the band’s most successful album release to date.


Now, two years later, BEYONDTHEBLACK are back to launch a new chapter. Following the release of recently highly acclaimed tracks 'Reincarnation', 'Is There Anybody Out There' and 'Winter Is Coming', the band release their new, fifth studio album – the self-titled BeyondtheBlack on January 13th 2023!bottom of page