top of page

Albumbespreking | Marjana Semkina, Sleepwalking


Had U al van Meriana Semkina gehoord? U misschien wel maar ik in elk geval nog niet. Iamthemorning dan, waar ze onder de correcte spelling van haar naam, Marjana Semkina, deel van uitmaakt? Deed bij mij nog minder belletjes rinkelen. Niet erg, dan gaan we samen op ontdekking, wat denkt U?


Sleepwalking is het solo debuut van Mar(i)(j)ana en bevat een collectie mooie songs die ze naar eigen zeggen schreef om haar zelf te helpen om door een bijzonder donkere periode te gaan. Het was eerst zelfs niet de bedoeling om ze als een album uit te brengen. Het zijn nummers die haar emoties op de meest oprechte en ongeraffineerde manier vertalen. Geen suikerlaagje, geen filters, alleen creatieve, eerlijke gedachten gevangen in het moment.

Dat een artiest zulke donkere gevoelens kan omzetten in pure creatieve energie is voor ons gewone stervelingen vaak een zegen. Kan je dat profiteren van andermans miserie noemen? Misschien wel maar misschien helpt het evengoed andere mensen om door donkere tijden heen te geraken. Dat muziek therapeutisch kan werken is geen nieuwigheid.


In de begeleidende bio worden vooral vergelijkingen gemaakt met Kate Bush. Ik hoor die inderdaad zelf ook wel maar ik moet er zelf toch meer bij denken aan het donkere en gevaarlijke van Myrkur, het zoete van Sophie Zelmani en de poëtische oprechtheid van een Tori Amos. De gebruikte instrumenten roepen bij mij beelden op van een uitgestrekt Iers landschap. Op andere momenten dan weer dat van besneeuwde bergtoppen maar evengoed dat van regendruppels in de herfst die vallen op de bloempotten in een stadstuin.


Mariana’s stem heeft een bijzonder aangenaam timbre en klinkt op het eerste gehoor misschien wel kwets- en breekbaar maar laat ook voldoende zelfzekerheid doorschemeren. Dit is inderdaad de stem van iemand die van erg ver komt maar vastbesloten is de demonen te laten zitten waar ze horen te zitten en zelf weer de kant van het licht te kiezen.


Sleepwalking is een groei album. Er zijn meerdere draaibeurten nodig om alle aspecten te ontdekken en bij elke luisterbeurt ontdek ik weer geluiden die ik bij de vorige nog niet ontdekt had. Als ik dan toch enkele nummers mag aanraden om mee te beginnen, dan zouden dat het ietwat stevigere Turn Back Time zijn, het regenachtige How to Be Alone, het melancholische Everything Burns (dat overigens begeleidt wordt door een bijzonder mooie videoclip) en het schilderachtige Still Life zijn.

Maar zoals gezegd kan het album best in zijn geheel beluisterd worden. Het zal volgens ook het meest in de smaak vallen bij muziekliefhebbers die daar nog de tijd voor kunnen en willen maken.


Score: 80/100


Info

Release datum: 14 februari 2020

Label: Kscope

Producer: -

Uitgaven: CD/LP/DigitalSingles


Tracklist

Dark Matter

Am I Sleeping or Am I Dead

Turn Back Time

Ars Longa Vita Brevis

Invisible

Lost at Sea

Skin

How to Be Alone

Everything Burns

Mermaid Song

Still Life

Comments


bottom of page