top of page

Albumbespreking | Marcus King, El Dorado


Deze 23-jarige vernieuwende songwriter en gitaarspeler wist mijn aandacht te trekken toen ik één van zijn liedjes te horen kreeg enkele jaren geleden. Na wat speurwerk op het internet kon ik enkele live optredens bekijken. Mede hierdoor ligt mijn verwachting van Marcus zijn solo debuutalbum zeer hoog.

Laat ons starten met wat info over dit talent.

Marcus King is geboren te Greenville, South Carolina in 1996.

Reeds op jonge leeftijd stond Marcus samen met zijn vader, blues gitarist Marvin King, op het podium. Als tiener vormde hij zijn eigen band en in 2015 brachten ze hun eerste album uit, getiteld Soul Insight. Daarna kreeg de band al snel een platencontract bij Fantasy Records. Het tweede album The Marcus King Band werd uitgebracht in oktober 2016. Carolina confessions, het derde album werd geproduceerd door Dave Cobb en werd uitgebracht in oktober 2018.

El Dorado is zijn eerste solo album, wat dan ook de reden is waarom dit zijn debuutalbum genoemd wordt. Want onbekend kan men deze fenomenale gitarist moeilijk noemen.

We starten rustig met Young Man's Dream waar de akoestische gitaar en de van Soul doordrenkte zangstem je een groot gevoel van kwetsbaarheid bezorgen.

Van bij de start is The Well één van mijn favorieten: door de elektrische gitaar krijg je een Rock 'n Roll gevoel terwijl de stem van Marcus je in rauwe Blues onderdompelt. Een geslaagd huwelijk tussen twee stijlen.

Wildflowers and Wine is een prachtige slow. Ongelofelijk als ik bedenk dat King pas 23 jaar is, maar klinkt als een doorwinterde, doorleefde muzikant.

Tijd voor de wat luchtigere Rhytm-and-Blues song One Day She's Here.

Sweet Mariona kunnen we omschrijven als een ongecompliceerde, Country love song.

"I don't know your name, but i know what you drink" is één van de vele mooie one liners die me bijblijven in Beautiful Stranger.

Puur genieten, terwijl het koor je in vervoering brengt, sluipen de jammerende gitaren en het pianospel kriebelend onder je huid.

Break: laat je hart door niemand anders dan mij breken. Een duidelijke boodschap van liefde en vergeving, gebracht met passie op een melodieuze wolk.

Met Say You Will krijgen we een temperamentvol, up tempo, Blues nummer. Sterke gitaar solo's zorgen ervoor dat mijn luchtgitaar duchtig in actie schiet.

Turn It Up: zoals de titel het zegt een ideaal nummer om aan volume knop te draaien. Stil blijven zitten is geen optie want het ritme is zo opzwepend dat stilzitten een zonde zou zijn.

Too Much Whiskey: Mickey Raphael, de harmonica speler bij de Willie Nelson band, brengt samen met Marcus een schitterende ode aan Willie Nelson. Onbewust druk ik op rewind, want met 3 minuten 54 seconden neem ik geen genoegen.

Als een rustig voortkabbelend beekje ontplooid Love Song zich als een krachtig liefdesliedje.

We sluiten het album af met het het bijzonder veelzijdige funky Blues nummer No Pain.

"Don't wait for the stars to be aligned.

Reach up and rearrange them in the way you want!

Create your own constellation."

Marcus maakte met El Dorado zijn eigen sterrenstelsel.

Zonder twijfel een sterk album waar we nog lang van zullen nagenieten.

Live aan het werk te zien 2 maart 2020 in de Ancienne Belgique (Brussel), op 3 maart 2020 in Paradiso (Amsterdam) en

op 4 maart in Metropool (Enschede).

Score: 89/100

Info

Release Date: 17/01/2020 Label: Fantasy

Producer: Dan Auerbach

Uitgaven: CD/Digital/LP

Singles

Tracklist

Young Man's Dream

The Well

Wildflowers & Wine

One Day She's Here

Sweet Mariona

Beautiful Stranger

Break

Say You Will

Turn It Up

Too Much Whiskey

Love Song

No Pain

bottom of page