top of page

Albumbespreking | Decades (Live in Buenos Aires), Nightwish


Joepie een nieuw live album van Nightwish! Maar tegelijkertijd … Oh, neen, alwéér een nieuw live album van Nightwish. Om maar te zeggen dat zoiets zelfs bij de fans tegenstrijdige gevoelens kan oproepen. Want Nightwish is live natuurlijk steevast van het beste dat er is maar aan de andere kant, ze hebben sinds 2012 zowat de beste zangeres ter wereld (Floor Jansen) in hun gelederen maar we hebben tot nu toe nog maar één studio album met Floor gekregen (Endless Forms Most Beautiful uit 2015), terwijl deze Decades: Live In Buenos Aires na Showtime, Storytime (2013) en Vehicle of Spirit (2016) nu toch al de derde live CD/DVD/BluRay is met haar als zangeres.

Nogmaals, er is niets mis met Nightwish live maar dit begint toch wel een heel klein beetje naar geldklopperij te ruiken. Nightwish is anno 2019 dan ook wel uitgegroeid van het stelletje tieners dat in 1996 rond een kampvuur besloot een band op te richten naar een act van wereldformaat waarachter natuurlijk ook goed uitgekiende marketingstrategie schuil gaat.

Laten we daar echter even aan proberen voorbij te gaan en doen alsof u de vorige twee dvd’s niet in huis heeft. Dan wordt deze Live in Buenos Aires wel een prachtige registratie van een band die absoluut de Top is.

Het optreden kaderde in de Decades wereldtournee die er kwam na het verschijnen van Decades (An Archive of Song 1996-2015). Een compilatie die een compleet overzicht gaf van hoe Nightwish in twintig jaar geëvolueerd was. Ook dit live album grasduint doorheen alle reeds verschenen Nightwish albums en laat naast de blauwgespeelde klassiekers als Wish I Had an Angel, Nemo of Ghost Love Score ook minder evidente juweeltjes als Gethesemane, Elvenpath en The Carpenter horen.

Misschien is de aanschaf van het volledige pakket (inclusief het beeldmateriaal bedoel ik dan) nog het meeste de moeite waard want Nightwish live horen is één zaak, de fantastische lightshow, formidable visuals en bovenal het uitzinnige Argentijnse publiek er bij krijgen maakt de taart compleet.

Wie de shows in onze contreien (Lotto Arena Antwerpen, Ziggo Dome Amsterdam of zelfs Duitsland, Frankrijk of het VK) gezien heeft weet al ongeveer wat ie kan verwachten. De opbouw was in Zuid-Amerika niet veel anders, zelfs de outfits van de bandleden is min of meer dezelfde.

Zoals al vermeld, het Argentijnse publiek was waanzinnig gek die bewuste avond, zoals we dat bijna altijd van hen gewend zijn. Maar het is mooi om te horen en ook te zien hoe de Nightwish leden van die energie genieten en die op hun beurt ook weer omzetten in een muzikale performance van jewelste. Wanneer ik Floor Jansen en Marco Hietala live samen bezig zie krijg ik daar continue kiekenvlees van, wel, tijdens het beluisteren van deze CD kreeg ik vaak hetzelfde gevoel.

Dus aan zij die zitten te kniezen dat al die live albums enkel maar dienen om de fans het geld uit hun zakken te kloppen wil ik meegeven dat niemand ons verplicht om die ook effectief te kopen maar dat wanneer je deze Decades: Live In Buenos Aires niet in huis haalt je wel een geweldig live album misloopt. En soms moet je al eens kiezen voor gekende en vertrouwde kwaliteit.

Score: 80/100

Info

Release datum: 6 december 2019

Label: Nuclear Blast

Producer: (naam als gekend)

Uitgaven: Blu-Ray + 2CD / Earbook / 2CD / Vinyl in all kind of colours

Singles

Tracklist

Swanheart

End of All Hope

Wish I Had An Angel

10th Man Down

Come Cover Me

Gethsemane

Élan

Sacrament of Wilderness

Deep Silent Complete

Dead Boy’s Poem

Elvenjig

Elvenpath

I Want My Tears Back

Amaranth

The Carpenter

The Kinslayer

Devil & the Deep Blue Ocean

Nemo

Slaying The Dreamer

The Greatest Show on Earth

Ghost Love Score

bottom of page