top of page

Concertverslag | Opeth, Ancienne Belgique


The Vintage Caravan

Als ze er staan, dan staan ze er ook echt. Deze drie jonge gasten springen en dansen van het begin tot het einde als onuitputbare duracel konijnen. Alledrie brengen ze evenveel show en de focus is gelijk verdeeld over de drie muzikanten. Naast het feit dat ze hun nummers samen schrijven, lijken ze ook gewoon enorm veel plezier te hebben in alles dat ze doen met de band en dat werkt bijzonder aanstekelijk.

Hun woodstock uiterlijk gecombineerd met de energetische blues infused rock en roll kloppen als een bus. Hitjes zoals Crazy Horses en Expand your mind blijven keer op keer genieten. Ze hebben niets gespeeld dat ze niet gespeeld hadden tijdens hun zaalshow in de AB Club vorig jaar, maar de show was een pak korter aangezien ze deze keer het voorprogramma waren. Toch was het verschil in enthousiasme van het publiek merkbaar. Buiten een paar langharige enthousiastelingen links en rechts, leek de eerste rij simpelweg niet te bewegen. Misschien was het te vroeg of moest het publiek nog in de mood geraken. Misschien zijn prog fans gewoon minder te vinden voor dit genre. Genoeg redenen waar het aan gelegen kon hebben, maar allesinds niet aan de kwaliteit van hun liveshows.

Hoe goed ze ook mogen klinken op hun album, ze klinken altijd nog een pak explosiever en zwaarder live. Keywords zijn hier: Pure vintage fun en onuitputbaar enthousiasme.

Setlist:

Reflections

Crazy Horses

Set Your Sights

Babylon

Innerverse

On the Run

Expand Your Mind

Midnight Meditation

Opeth

‘T’is precies de intro van stranger things’ hoor ik iemand zeggen wanneer de Garden of Early Delights afspeelt. De eerste track op hun jongste album -een interlude- klinkt inderdaad wat synth wave-y.

Een zwerm oude een nieuwe Opeth fans kwamen samen voor de In Cauda Venunum tour. Ze gingen van start met twee nummers van het nieuwe album, en kozen daarna telkens 1 nummer van 8 andere albums. In plaats van de gebruikelijke In My Time of Need en Ghost Of Perdition, kozen ze voor minder voor de hand liggende nummers. Dit was geweldig voor de fans die hen al hadden gezien op Alcatraz en dus niet nog eens dezelfde show op korte tijd moesten zien.

'In spanish speaking countries, they call me Miguelito. In other speaking countries they call me ... God'. De zaal barstte in lachen uit. Als er iets is waar Akerfeld goed in is, is het entertainen. Of dat nu met muziek is of met bindtekst. Moesten er ooit tickets zijn van een comedy show gebracht door deze man, zou ik ze instant kopen. Naast een beetje lachen met de gekke grunts en holbewonergeluiden die uit het publiek kwamen, heeft hij duidelijk ook een gezonde dosis zelfspot. Zo bekende hij dat hij helemaal niet tegen belgisch bier kan en liever geld uitgeeft aan platen van 200 euro.

Bij The Lotus Eater legde hij uit dat dit nummer zo moeilijk was om te zingen, maar o zo leuk. Ze speelden een hoop nummers dat ze heel lang niet gespeeld hadden. Ook had hij tegelijkertijd een beetje een missie om van haters van sommige nummers te bekeren tot liefhebbers.

Op hun vakmanschap is niks aan te merken. Opeth bestaat uit 5 fantastische muzikanten. In tegenstelling tot the Vintage Caravan lijkt de focus hier wel meer te liggen bij Akerfeld zelf, aangezien hij het brein is achter de band. Buiten Akerfeld en Magnusson zag je de andere drie zelfs bijna niet zitten achter hun muur van rook.

Ook niet onbelangrijk: er leek heel veel tijd gestoken te zijn in hun lichtshow. Mikael legde uit dat hij en zijn crew enorm veel materiaal meesleurden elk optreden, omdat hij wilt dat het driedubbel en dik in orde is. Wees gerust Miguelito, die efforts zijn niet onopgemerkt.

Het mag gezegd worden: AB blijft één van de beste concert venues in Belgie. De aangename indeling van de zaal, het eten en de impeccable sound engineering zijn een absolute meerwaarde. Het duurde niet lang eer Akerfeld doorhad dat Brussel een geweldige plaats om LP’s te shoppen en zware belgische bieren uit te proberen.

De combo van bands was misschien niet voor de hand liggend, maar pastten verrassend goed bij elkaar. Het was een avond vol topkwaliteit op alle vlakken.

Setlist:

Svekets Prins

The Leper Affinity

Hjärtat Vet Vad Handen Gör

Reverie/Harlequin Forest

Nepenthe

Moon Above, Sun Below

Hope Leaves

The Lotus Eater

Allting Tar Slut

(Encore):

Sorceress

Deliverance

woensdag 06 november, Ancienne Belgique (Brussel) | Foto's: John Van de Mergel

#concertreview #concertverslag #concerttip #liveshow #liveconcert #concert #goedelegodfroid #opeth #thevintagecaravan #anciennebelgique #abbrussel #ab

bottom of page