top of page

Concertverslag | Beast In Black, Poppodium 013


zaterdag 03 november, Popodium 013 (Tilburg) | Foto's: Ashley Oomen

Ze zeggen wel eens “voor alles een eerste keer” en wel… dit concert bevatte voor mij meerdere eerste keren. De eerste keer dat ik Myrath live zag, de eerste keer dat ik een concert zag op het Jupiler stage van de 013, de eerste keer dat ik alleen naar een concert ging EN de eerste keer dat ik een band drie keer zag op één jaar tijd.

We zullen beginnen bij het begin. Ik had geen flauw idee dat het concert niet op de mainstage zou plaatsvinden en was dus compleet in de war toen ik een andere ingang van de 013 moest binnengaan. Na een tijd ronddwalen en de menigte te volgen, kwam ik uit bij de Jupiler Stage (vrij ironisch, aangezien dit een zaal in Nederland is). De show was uitverkocht, dus het was hier al redelijk druk. Toch kon ik een plekje bemachtigen dat voldeed aan mijn personal bubble. Ik heb ook gemerkt dat, buiten het feit dat je dan voor en tussen de optredens door wat awkward tussen de menigte staat, alleen naar een concert gaan nog best leuk is. Je voelt namelijk nog meer die connectie met de band en het publiek.

Myrath was een band waar ik nog niet eerder van gehoord had, maar ze wisten me wel compleet omver te blazen. Zaher heeft een stem om U tegen te zeggen en zong geen enkele valse noot doorheen het optreden. Geweldige show en interactie met het publiek. Maar… in eerste instantie kwam ik natuurlijk niet voor hen.

Ik besefte het pas achteraf, maar dit was de derde keer in 2019 dat ik Beast In Black live zag. In maart zag ik hen nog in de Biebob en later weer op Graspop. Nu moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat ik na hun optreden in Vosselaar met gemengde gevoelens naar huis ging. De stem van Yannis is geweldig, maar deze begon het hoe langer hoe meer te begeven, waardoor Blind and Frozen een beetje een bummer was. Zijn techniek leek dus niet helemaal goed te zitten. Op Graspop was dit al wel wat beter. Hier heeft de zanger duidelijk nog meer aan gewerkt voor deze tour. In het begin van het optreden had ik even weer het gevoel dat het de mist in zou gaan, maar hij herpakte zich en zijn stem hield het ganse concert stand. Ook moet ik echt wel credits geven aan Anthon voor zijn geweldige backing vocals. Zijn stem tilt sommige nummers echt naar een hoger niveau.

Het podium zag er ook geweldig uit, de band had namelijk weer een aantal schedels bij, welke licht gaven. Wanneer de andere lampen was minder fel waren, zag dit er echt enorm cool uit. Met Cry Out for a Hero kwam de band het podium op en de sfeer zat er meteen goed in. Hoewel dit geen enorm actief publiek was (geen circlepits e.d., lucky me), merkte je wel dat iedereen ervan genoot. De hele zaal juichte de band toe na elk nummer en sprong enthousiast mee op nummers als Unlimited Sin. Verdere hoogtepunten waren: Die by the Blade, Crazy, Mad, Insane en Sweet True Lies. Die by the Blade is gewoon zo leuk en de “f*ck you” bij Crazy, Mad, Insane doet het hem nu eenmaal. En… ja… Sweet True Lies, hoe kan het ook anders. Toen het nummer pas uitkwam plakten mijn broer en ik er nog een label op van “Get Ready Metal”, maar toch vonden we het meteen geweldig.

Na From Hell With Love ging de band even het podium af om daarna terug te komen met het nummer waarmee in mijn ogen alles voor hen begon: Blind and Frozen. Dit was dan ook het nummer waar iedereen op aan het wachten was en het ultieme hoogtepunt van de avond! In tegenstelling tot die ene avond in de Biebob, was het nummer deze keer dan ook echt geweldig. Hierna nam Yannis nog even een momentje om het volgende te zeggen: “yeah, you all knew we were coming back… it’s just… kinda like a tradition, you know?”. Die mens is zo schattig, je hebt geen idee. De show traditiegewijs afgesloten met End of the World, waarna nog een selfie met het publiek genomen werd en het nu tijd was om naar huis te gaan.

Drie concerten op een jaar tijd en ik ben deze band nog steeds niet beu gehoord. Geweldige show, geweldige stem, geweldige avond!

Setlist Cry Out for a Hero Unlimited Sin Beast in Black Eternal Fire Blood of a Lion The Fifth Angel True Believer Heart of Steel Born Again Ghost in the Rain Die by the Blade No Surrender Crazy, Mad, Insane Sweet True Lies From Hell With Love

Encore:

Blind and Frozen End of the World

bottom of page