top of page

Concertverslag | Bry, Het Depot


woensdag 4 september 2019, Het Depot (Leuven) | foto: internet

Bry O’Reilly, Bribry voor de oldschool fans, wist afgelopen woensdag een honderd tal mensen te charmeren in Het Depot. De jonge Ierse singer/songwriter is al actief sinds 2012 maar bracht pas in 2016 zijn debuut album uit waarna hij op tour ging in Europa met de jongens uit Twenty One Pilots. Nu, drie jaar later, hoopte Bry nog wat mensen bijeen te krijgen voor hij een break neemt van het touren. Niet getreurd, er zal nog muziek worden uitgebracht maar het touren wordt even on hold geplaatst.

De avond ging van start met Dave Giles. Om eerlijk te zijn was ik niet van plan erg in te gaan op het voorprogramma, maar als deze een indruk achterlaat op je, heb je nu eenmaal geen keuze. Dave Giles is alles wat een artiest moet zijn. Hij heeft een sterke stem waarmee hij goede songs zingt. Hij weet op zijn eentje het publiek te vermaken met de nodige anekdotes, maar belangrijker nog: met zijn persoonlijkheid. Zo maakte hij tijdens de show duidelijk dat hij nog andere passies heeft naast muziek: thee en de ruimtevaart. Hij verkocht zelf zijn eigen thee als merchandise! En wat verkocht dit als zoete broodjes. Ook de ruimtevaart was duidelijk belangrijk doorheen zijn set, hij zong er zelf een liedje over. Dave Giles is een echte space nerd, of zoals hij het zelf zegt: een snerd. Een fantastisch voorprogramma dat perfect wist hoe hij het publiek moest opwarmen.

Na Giles was het de beurt aan… Nog eens Giles? Een beetje verwarring. Maar naast Bry en zijn gitaar, betrad ook Giles opnieuw het podium met zijn gitaar. De twee verzorgden samen de main act, met in de hoofdrol Bry. Wie Bry al eerder aan het werk zag, weet wat hij kan verwachten. Een rustige show met kerstverlichting om toch die punten voor sfeer binnen te halen (maar eigenlijk gewoon omdat Bry gek is op kerst). Verder passeren er geen verrassingen tijdens de show: Bry staat met een open hemd, maakt grapjes tussendoor en weet het publiek te betoveren met zijn toch wel depressievere songs. Om het (ongeveer) met zijn eigen woorden te zeggen: "This is an acoustic tour so that means that my sad and depressing songs are going to be even more sad and depressing".

Middenin de show is het tijd om het publiek te laten beslissen over het lot van de liedjes. De zanger neemt maar liefst twee requests en speelt met veel plezier Your Life Over Mine en Astronauts (hiermee was Dave Giles heel blij). Tijdens de set zijn ook twee covers te horen: Ho Hey van The Lumineers en Can’t Help Falling In Love van Elvis Presley. Hoewel deze covers heel leuk werden uitgevoerd, vond ik de keuze om covers in de show te verwerken minder. Oké, één cover om je volledige publiek mee te krijgen, maar twee? Kom op Bry, je hebt zelf een hoop liedjes waarmee je kan uitpakken.

De show werd zoals gewoonlijk afgesloten met Bry die zich mengde in het publiek met zijn gitaar. Geen microfoon, geen back up. Het laatste liedje staat in het teken van Bry en zijn fans. Met Disarm sluit hij een mooie avond af in Leuven.

bottom of page