top of page

SOUNDS | Tool, Fear Inoculum


13 jaar, 13 lange jaren na 10.000 Days, is er de eerste studio track van Tool. Fear Inoculum is het titelnummer van het gelijknamige album dat we op 30 augustus van dit jaar mogen verwachten. En wie Tool deze zomer in Amsterdam, Werchter of elders aan het werk zag weet dat Tool na 13 jaar niet veranderd is. Live klinken ze nog even perfect als op CD of vinyl. 5 dagen nadat ze eindelijk hun hele catalogus op streaming diensten toe lieten, laten ze deze schitterende track op de fans los.

Ruim 10 minuten duurt de song, 17.000 hits op YouTube in de eerste 2 uur, en naar gewoonte al hevige discussies op het internet over de betekenis van de tekst. De laatste strofe vooral dan "Unveil now - Lift away - I see you running - Deceiver chased away - A long time coming".

De grote hiatus ligt allicht aan rechtszaken waar Tool in verwikkeld was. De eerste geruchten van een nieuw album dateren immers al van 2013. Maynard James Keenan, gerbuikte de tijd goed en was succesvol met zijn andere band, A Perfect Circle en Puscifer. Adam Jones hield zich bezig met fotografie voor het artwork van Tool en begaf zich met de steun van Steve Niles in de comic book industry.

Even voorstellen

TOOL formed in 1990, releasing four multi-platinum studio albums: Undertow (1993), Ænima (1996), Lateralus (2001) and 10,000 Days (2006); two EPs: 72826 (1991) and Opiate (1992) and the limited-edition boxset Salival (2000). The band has won three GRAMMY Awards®: Best Metal Performance (1998, “Ænima”), Best Metal Performance (2002, “Schism”) and Best Recording Package (2007, 10,000 Days). TOOL is Danny Carey (drums), Justin Chancellor (bass), Adam Jones (guitar) and Maynard James Keenan (vocals). Continuing their affinity for pushing the boundaries of physical packaging, the GRAMMY Award® winning outfit has created a deluxe, limited-edition CD version of Fear Inoculum. The collectible offering, which was conceived by and directed by Adam Jones, features a 4” HD rechargeable screen with exclusive video footage, charging cable, 2 watt speaker, a 36-page booklet and a digital download card. Pre-orders for both the special package and digital downloads are available NOW. The 85-minute collection was produced by TOOL, with Joe Barresi engineering and mixing the release. Barresi also worked with the band on 10,000 Days.” (NOTE: Even Buddhist monks wearing YOLO tee shirts know that!)

bottom of page