top of page

Concertverslag | Seth Walker - Compact Center & De Zwerver


Seth Walker is een Amerikaanse blues / jazz / americana zanger, gitarist en liedjesschrijver. Met mijn reputatie als metal liefhebber dus 99% buiten mijn eigen comfortzone. Geen 100% want ik maak nu en dan wel eens zijsprongetjes om niet in één tunnel te blijven. De term 'americana'” is een verzamelnaam van een moderne mix van country, folk en blues. Die muzikale blender kan dus eigenlijk alle kanten op.

YouTube bracht me wat meer inzicht in zijn muziek en ook het lezen van enkele reviews deden me nieuwsgierig worden. Seth laat zich inspireren door BB King, Jimmie Vaughan, Tony Joe White en T-Bone Walker om zijn eigen stijl te vormen. Een stijl van muziek in voor mij niet het belangrijkste (ik probeer 'open' minded te denken), de achtergrond en hoe het gebracht wordt is meer doorslaggevend.

Are You Open?

Seth werd geboren in 1972 en heeft via zijn klassiek geschoolde ouders de muziek vrijwel met de paplepel meegekregen.

In 1998 kwam zijn eerste album uit en met regelmaat van de klok verschijnt er sindsdien nieuw materiaal van de man, weliswaar via diverse platenlabels. Intussen is zijn tiende album Are You Open uit en aan de hand daarvan is hij een Europese tournee aan het afwerken. Hierbij doet hij onder andere Spanje, Duitsland, Nederland, en Oostenrijk aan.

Gelukkig vergat hij België niet en passeerde op 28 mei in ons eigen land. Twee keer zelfs, want muziekliefhebber Yves Deckmyn, tevens uitbater van Compact Center in Oostende, kon Seth en zijn muzikanten enkele uren voor hij het podium in De Zwerver op ging, strikken voor een In-Store-Sessie.

Na de Europese tour gaan Seth terug naar de USA waar hij gans de zomer rondtrekt.

Soundcheck.

Iets na 17u had de soundcheck plaats. Ondergetekende mocht er uitzonderlijk bij zijn en kon het optreden nagenoeg zien geboren worden. Seth, alsook zijn entourage, bleken erg vriendelijk en toegankelijk voor een babbeltje. Na enkele minuten soundchecken vielen de legendarische woorden “Check yes yes, oh yes, not to be confused with no” en we wisten dat het goed zat.

In Store Session.

Een hoed, een sjaal, een jeanshemd, zo simpel kan het zijn.

In de winkel werd Seth vergezeld door contrabas speler Rhees Williams en percussionist Tommy Perkinson. Weinig plaats en toch vond het trio, samen met een snaredrum, een gitaar en een contrabas plaats achter de toonbank.

Seth bracht een korte akoestische set van een handvol nummers, waarbij hij meteen alle registers van zijn vocaal bereik aansprak. De zalige grain in zijn stem is natuurlijk het resultaat van jaren ervaring. De vingers gleden over de snaren alsof het niets was. Menigeen waren dan ook onder de indruk als je alles vlak voor je neus ziet gebeuren. De klank was prima, ik had het eigenlijk erger verwacht in die omstandigheden.

Tommy bleek een fan van Prince te zijn, want bij het verlaten van de shop kocht hij nog een recent verschenen vinyl van Prince.

De Zwerver.

Bij Seth Walker zit performen in zijn bloed. Met enkele instrumenten meer dan in de vooravond wordt dezelfde muziek plots een stuk grootser. Op het podium stonden naast de eerder gekende setup, nu ook twee elektrische gitaren, een basgitaar en een compleet drumstel te wachten.

Niet dat de intieme sfeer helemaal weg is, maar het zijn eigenlijk appelen met peren vergelijken en daarom doe ik dat niet. Die clubsfeer van De Zwerver is erg intiem. Ik lust beiden. De setlist bleek een klein uitgescheurd blaadje te zijn waar met een zwarte stift een vijftiental lijnen op stonden die wellicht de nummers weergaven.

De vele jaren ervaring blijken toch stevig boven te drijven en dat zijn de fans ook niet ontgaan. Het publiek begon al vlug mee te bewegen op de ritmes van de nummers. Met een weinige variatie in de belichting werden oudere nummers aangevuld met nieuw materiaal. Veel sfeer, een speciale drumtechniek, vingervlugge snarenplukkers en een stem als een klok, het was allemaal aanwezig en zorgde voor een opmerkelijk goed optreden.

Spirits Moving is een van de nummers die me bijgebleven is. Ook de ballad die Seth alleen bracht op het einde van de set, deed me kippenvel krijgen.

Bij momenten reggae invloeden, soms intieme ballads, soms funky grooves gekruid met het betere gitaar- en contrabas soleerwerk. Bij de bindteksten kwamen we wat achtergrond van de bandleden te weten. Het intieme samenspel tussen muzikant en zijn instrument was soms heel intens, want er werd met heel veel gevoel gespeeld.

Are you open? Ik alvast wel en heb elke seconde genoten!

foto's en verslag: Andy Maelstaf

dinsdag 28 mei, Café De Zwerver (Leffinge) en Compact Center (Oostende)

bottom of page