top of page

Concertverslag | Jef Neve & Natalia, Kursaal Oostende


Kursaal Oostende 31 maart 2019

Theatertournee Jef Neve & Natalia

Toen Bart Peeters het podium betrad keek iedereen in het Kursaal raar op.

Wat deed die hier? Wel, Bart werkt aan een nieuw programma en een onderdeel van de opname zou doorgaan op het einde van het concert. Dus iedereen is razend benieuwd wat er zal gebeuren. Wel kon hij al vertellen dat een dame uit Limburg zou langskomen (maar die zelf nog van niks weet) en een zeer prachtige stem heeft.

Toen Bart achter de schermen verdween konden we eindelijk genieten van Jef & Natalia.

Beide traden volledig uit hun comfortzone.

Dit is zeker en vast een gewaagde stap voor beide artiesten. De risico's beide artiesten namen, waren niet van de minste. Het kon een serieuze uitschuiver geworden zijn. Uiteindelijk bleek het optreden muzikaal dik in orde te zijn, wel een beetje aanpassen als je beide artiesten afzonderlijk kent.

Neve en Natalia versterkten elkaar tijdens het optreden en tilden elkaar naar een nog hoger niveau.

Dat Natalia kan zingen, weten we al jaren. Maar dat ze meer dan overeind blijft wanneer ze enkel begeleid wordt door de muzikanten die een melodie in tegenritme spelen waar ze nauwelijks wat houvast aan heeft, of louter begeleid wordt door piano, bas en/of drums die eerder de rol van ritmesectie op zich nemen dan haar zang op melodieus vlak ondersteunen, was erg straf.

Jef Neve speelde met de band, een eigen compositie voor een stuk hedendaagse dans dat over een vader gaat die zijn zoon alles moet leren in het begin zodat het jongetje imitatiegedrag vertoont, een vader die halfweg wanneer de zoon is opgegroeid uitgedaagd wordt door de zoon om finaal geholpen te worden naar het levenseinde toe om zijn scène te kunnen uitdansen.

Daarna gaat Natalia zelf aan de piano zitten, wat weer getuigd dat ze een dame is met ballen aan haar lijf.

‘Ja, ik ga dus ook een stukske piano spelen’ klonk het uit de mond van de Oevelse. ‘Ik heb dat na Jef gezet omdat ik dat durfde.’ Waarop ze zichzelf begeleidde voor ‘Million reasons’ van Lady Gaga.

Tijdens de song speelde Neve op de sax.

Wat we live te horen kregen had iets experimenteels dat prachtig in de oren klonk.

Een cello, contrabas, piano, drumstel, 3 saxen of twee saxen en een klarinet, twee backing vocals en DJ Grazzhoppa die tussen de songs tekstfragmenten over levensvisies liet horen.

Tijdens de intro van een song gebruikte hij geluidsamples of scratchte, de mix was niet alleen verrassend maar ze werkte ook erg goed.

Bij ‘Little precious’ hoorden we bijvoorbeeld Natalia een feministische boodschap meegeven aan haar publiek.

Ze vertelde het feit dat meisjes geleerd worden om vooral niet te ambitieus te zijn in hun leven en te vaak door mannen in de rol van huisvrouw geduwd worden.

Tijdens ‘Bang bang’ hoorden we de dj geluidjes van pistolen door de muziek heen mixen terwijl hij meerdere malen scratchte met zijn turntables.

Beiden hadden het over het feit dat ze met elkaar hadden afgesproken bij Natalia thuis, voor de eerste meetings.

Dat speelse tussen de twee was bijvoorbeeld ook te zien tijdens ‘Match made in heaven’ waarbij Natalia de pianist even ging plagen.

Hoewel Natalia zichzelf geen jazz zangeres vindt, moet gezegd worden dat ontegensprekelijk het bluesy ‘I put a spell on you’ en de overbekende jazzstandard ‘Bye bye blackbird’, een door Jef Neve voor Natalia opgelegd werk nog wel, zeer mooi gebracht werd. Tijdens ‘I put a spell on you’ viel ons haar ontzettend straffe inlevingsvermogen op.

Ze zette een oerdegelijke versie neer, perfect vertolkt met het juiste gevoel.

Jef Neve en Natalia trokken overigens de eclectische kaart tijdens het optreden.

‘I’ve only begun to fight’ had veel weg van freejazz, terwijl ‘Glamorous’ dan weer wat funky, soulvol klonk.

Natalia Liet ons zelfs een stuk parlando horen.

‘Risin’’, dat opende op piano, cello en saxen, leek in het nieuwe arrangement wel opnieuw uitgevonden.

Zoals vele andere nummers van Natalia, die je al zo vaak op de radio hoort maar plots in een veel minder vanzelfsprekend muzikaal jasje aangenaam verbaasde.

Na een staande ovatie kwam het duo terug om hun allereerste samenwerking ooit opnieuw live te laten horen. ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen dat trouw bleef aan het origineel aan de ene kant maar aan de andere kant toch ook een Jef Neve-sausje gekregen had.

Tijdens het nummer kwam opeens vanachter het doek een wagentje aangereden.

Daar zat dus de dame in waar Bart in het begin van het concert over gesproken had.

Die had géén enkel idee waar ze was en hoe het kwam dat ze bij Natalia op podium stond.

Dus na een korte introductie zong Natalia samen met haar een nummer.

Wat een stem had die, hadden we niet geweten dat ze nergens van wist had je zeker gedacht dat ze al een repetitie achter de rug hadden.

Kortom: Jef Neve en Natalia, op papier leek het wel twee erg verschillende werelden bij elkaar plaatsen, wat eerder doet denken aan een soort geforceerd verstandshuwelijk. In de praktijk bleek de samenwerking een geslaagde "match made in heaven" die voor herhaling vatbaar is.

setlist:

Shine on me/You’re gonna get there/When spring begins

Smoking gun

How deep is your love

Hear that sound

Match made in heaven/I put a spell on you

Bye Bye Blackbird

Caterpillar

Solitude

Million reasons/I want you back

I’ve only begun to fight

Glamorous/Dangerous

Risin’

Shame/Little precious

Bisnummer:

Hallelujah

Foto's : Lorenzo Suvee

Verslag : Mieke Van den Bergh

bottom of page