top of page

Verslag van een tweede week Theater aan Zee - Jong Muziek


Van 30 juli tot en met 3 augustus... in KAAP, Café CRAYON, tussen de ROCK STRANGERS en in FORT NAPOLEON ...met HEISA, FORTRESS, SUSOBRINO en ILA !

Op maandagavond werd tussen de twee blokken van telkens 4 bands als het ware een rustdag ingelast en kregen we NEEDLE AND THE PAIN REACTION voorgeschoteld in KAAP en het moet gezegd, van rust kwam niet veel in huis. Wat een energiebom was dit? Zonder franjes (lees bakjes, stemvervormers, gloednieuwe instrumenten...) maar met meer dan voldoende stevige sterke songs en een pak overgave (waar bijna alle 8 van de jonge bandjes nog wat kan van leren?) zorgde dit combo ervoor dat een uur later het zweet van de muren liep in Vrijstaat O...Dankuwel heren om even te duiden waar het in de muziek nu ook weer over gaat!

Dinsdagavond 31 juli trokken we dus weer naar Kaap om er HEISA te leren kennen en ook dat was een heel aangename kennismaking. Dit trio beschikt alvast over veel mogelijkheden om een zaal mee te krijgen en doet dat zeker niet via platgelopen paden. Integendeel, want met een zanger/bassist/toetsenman als roerganger, een geïnspireerde gitaarspeler en een jonge zeer bedreven drummer die het zaakje stevig in de pas kan houden, plaatsen zij zichzelf sowieso al buiten het algemene verwachtingspatroon van de mainstream bands. Tussen de “rooie blokken” lieten deze jongens een totaal ander, maar eveneens aangenaam gezicht zien aan de nieuwsgierige voorbijgangers waardoor niet alleen ik ook nog het slotconcert in café Crayon wilde horen en meebeleven.

Gans andere koek kregen we op diezelfde dinsdagavond voorgeschoteld in café Potlood, waar FORTRESS ons ten dans speelde...niet echt mijn ding, Rockchick en Punkmeisje dropen al snel af naar het terras met de mededeling dat het allemaal wel proper gedaan was, maar het hen toch iets teveel aan het songfestival deed denken. Braaf, heel braaf dat zeker wel, maar ik kan mij werkelijk niet voorstellen dat dit binnenkort op Leffingeleuren zou gaan verschijnen!

Op 1 Augustus trok ik er even helemaal alleen op uit om kennis te maken met SUSOBRINO een man waarvan ik vooraf dacht dat hij een beetje werkt binnen de eigenzinnige stijl van Dijf Sanders, doch dat voordenken was niet nodig geweest want al na een klein kwartier in de set viel het me op dat deze jongen dan misschien wel veel klanken uit de jungle heeft meegebracht, doch echte songs hoorde ik nergens. Hier en daar een occasioneel kopje die begon te schudden, links en rechts bewoog al even een heup, maar als het om verbinding maken met het publiek aankwam viel dit toch wel flink door de mand! Een beetje ontgoocheld droop ik af voor eindelijk eens een avondje vroeg naar bed...toch wel een beetje benieuwd hoe deze wereldburger dat gaat aanpakken in Kaap de volgende dag!

Het is ondertussen nog altijd hoog zomer op de dijk aan de drie gapers waar de vestiging van Kaap ligt en dat maakt het soms wat moeilijker om naar binnen te trekken en ons over te geven aan weer een avondje jong talent, zeker wanneer ik denk aan het gebrek aan enthousiasme bij vrijwel iedereen de avond voordien in “den Crayon”. SUSOBRINO laat het divers publiek dan ook nog even wachten om zeker te zijn van zijn klank in de toch heel wat grotere zaal in vergelijking met het café van gisteren. We zien op een groot beeldscherm een jongetje een flinke hap uit een hamburger bijten (dat zal hij de ganse avond blijven doen trouwens), we zien ook een ongelooflijk lelijk voetbalshirt uit de jaren 80 rond het lijf van Bart van Obbergen Pérez aka SUSOBRINO maar we horen al na twee nummers dat deze jongen uit een ander vaatje tapt dan gisteren. Hier heeft ofwel een flinke feedback door de jury plaats gevonden of deze jonge man heeft zelf ingezien dat zijn vooropgestelde set niet zou werken? Hier en daar verdwijnen de iets oudere mensen naar buiten, aan het raam met zicht op de ondergaande zon komen steeds meer kopjes even binnen piepen, op de dansvloer proberen enkelingen schoorvoetend wat pasjes uit...en jawel hoor, deze wereldburger heeft vanavond blijkbaar gekozen voor een aanstekelijke DJ-set want na nog een paar opzwepende nummers staat de dansvloer vol en komen er zelfs nieuwe mensen (gratis??)

de zaal ingeslopen...tja, allemaal goed en wel, maar hoe vergelijk je in godsnaam een DJ met echte muzikanten? niet dus?

Al bij de soundcheck van ILA in café Crayon valt mij op dat haar nummers deugd hebben van het slagwerk dat door Seppe Camps af en toe wordt ingevuld. Deze vrouwelijke “Napoleon” (wat is ze toch schattig klein) had tijdens de preselecties van Humo’s Rockrally nog een flinke sneer gekregen van de eigenzinnige jury (niet geheel onterecht overigens) maar ondertussen zijn we toch enkele maanden verder en wie weet heeft zij daar iets meegedaan?

Na twee nummers is het mij al duidelijk dat de verrassende aanwezigheid van Fenne Kuppens niet zo toevallig is als op het eerste gezicht zou lijken. Fenne heeft precies de gedoseerde woede die duidelijk voelbaar is in het nieuwere werk van WHISPERING SONS doorgegeven aan Ilayda Cilek aka ILA en dat doet haar performance heel veel deugd! Enige minpuntje (of werkpuntje) was dat de drummer niet bij elke nummer aan het werk mocht (de nummers zonder hadden ergens toch wel wat zachte percussie nodig?) en dan maar wat verveeld tegen de cafémuur ging hangen.

Maar in vergelijking met het monotone optreden in Genk, was deze passage van ILA stukken beter en dat siert haar!

Vandaag (vrijdag 03/08) is het de laatste dag voor het tweede deel van de deelnemers, morgen maakt de jury de winnaar bekend die oa.op Leffingeleuren mag gaan aantreden...benieuwd!

Wat ons betreft was het weer een heel aangename bezigheid om in eigen stad op wandel- of fietsafstand van elkaar 8 nieuwe bands te mogen ontmoeten. Daarom onze dank aan HEISA, AARDE AAN DAAN, ILA, VAAL, VITO, FORTRESS, SUSOBRINO en DENALI WRENCH...en ja u mag daar van mij een volgorde (wie wij het liefst terug zouden horen en beleven op LL?) in zien...maar dat moet niet natuurlijk!

Bedankt TAZ (alle deelnemende bands waren trouwens unaniem tevreden over de omkadering, opvang en begeleiding) wat ons betreft zeker tot een volgende keer...mvg. van ROCKCHICK, PUNKMEISJE en PUUR P.

bottom of page