top of page

Concertreview: Marilyn Manson in de Philharmonie


Woensdag 30 mei 2018, Philharmonie, Haarlem

In de klassieke concertzaal van de Philharmonie in Haarlem vond gisteren de aftrap plaats van de Europese tour van shockrockband Marilyn Manson. Hoewel de eerste fans ‘s morgens vroeg al voor de deur staan, stroomt de zaal pas tegen half negen echt vol met opgetogen metalheads uit Nederland, Duitsland en zelfs Mexico.

Onder enthousiast gebrul start de show met een podium vol rook en gedimde lichten. Verwachtingsvol steken mensen hun smartphones in de lucht om de opkomst van de legendarische rockster te filmen. Manson verschijnt plots, wanneer felle spots het podium verlichten en Irresponsible Hate Anthem de zaal in dendert. Door deze goed opgebouwde opening wordt het publiek direct meegezogen in de energieke flow van de band.

Manson laat weten dat dit de eerste show is waarbij hij weer op beide benen kan rondlopen, nadat hij zijn been brak door een ongeval tijdens een concert september vorig jaar. Op zijn laatste performance in Nederland verschenen kritische reacties die vermeldden dat de band niet meer overtuigt. Vanavond laat Manson echter zien dat hij nog altijd een bizar goed stemgeluid heeft met een groot bereik. Wanneer This Is The New Shit wordt ingezet ontstaat de eerste grote mosh pit waarin niet alleen gemosht maar ook geknuffeld wordt. Een omgevallen tiener wordt kordaat weer overeind gezet.

Het zijn vooral de oudere nummers als Mobscene en Sweet Dreams die de hele zaal meekrijgen. Marilyn Manson staat bekend om zijn soms shockerende shows, maar het venijn dat er daarmee in de jaren ’90 nog zo vanaf spatte komt vanavond minder naar voren. Het is niet storend, Manson screamt als vanouds en verkondigt nog altijd een duidelijke boodschap waarin een groot deel van het publiek zich lijkt te kunnen vinden. De lyrics van Say10, “you say God and I say Satan” worden luidkeels mee gescandeerd. Het nummer is afkomstig van het 10e en nieuwste album The Heaven Upside Down dat eind 2017 uitkwam. Nieuwe tracks als deze en Kill4Me worden goed ontvangen door de zaal.

Ondanks zijn inmiddels 49 jaar kan de zanger nog steeds rekenen op bh’s op het podium waarvan hij er 1 op zijn hoofd zet en over het podium keilt. Wanneer de band terugkeert voor een toegift en afsluit met The Beautiful People schudt de uitzinnige zaal op haar grondvesten. Het einde van de show is even spectaculair en abrupt als het begin ervan. Beduusd maar voldaan stroomt de zaal langzaam leeg. Al blijven er in en om het gebouw groepjes fans plakken in de hoop nog een glimp te kunnen opvangen van Manson. Deze show trok vooraf veel publiciteit en dat blijkt terecht. Een overdonderend goed optreden waarin de karakteristieke sound van Manson goed tot zijn recht kwam.

Morgen treed Marilyn Manson op tijdens Rock Am Ring in Duitsland. Op zaterdag 23 juni is de band te zien op één van de main stages van Graspop in België.

bottom of page