top of page

Sounds | Nightwish, Human. :||: Nature. (Album)


Human. :||: Nature. Maak het uzelf niet al te moeilijk, de tekentjes zijn er voor de grafische vormgeving. De titel van dit nieuwe Nightwish-album gaan we gewoon uitspreken als Human Nature.

Met de twee jaar geleden verschenen compilatie, Decades, blijkt Nightwish echt een tijdperk te hebben afgesloten en afscheid te hebben genomen van de symphonic metal. Een weg die ze eigenlijk op Endless Forms Most Beautiful (2015) al aangaven maar nu resoluut zijn ingeslagen. Ze maken al lang geen metal meer op de conventionele manier maar nu is hun geluid een volledig organische soundtrack van de natuur geworden.

Het eerste nummer, Music, begint met een lange soundscape als intro om dan langzaam maar zeker op te bouwen en alle vertrouwde Nightwish elementen te etaleren. Over het gehele album wisselen orchestrale passages af met bombast en de prachtige stem van Floor kan en mag haar hele vocale bereik ten volle mag benutten. Troy Donockley zorgt niet enkel met zijn uillean pipes voor de folky touch aan het huidige Nightwish, ook met zijn zang op

Shoemaker, een mooi duet met Floor en op Harvest. Door het gebruik van de tribal invloeden lijkt dit nummer echter meer uit de soundtrack van The Lion King te komen dan uit een Nightwish album. Procession is de ballad van de plaat maar zeg uiteraard nooit zomaar ballad tegen een Nightwish-ballad. Je krijgt bij het horen ervan zin om naar al die middelmatige bands te roepen: “Hoor je? Zo moet je dat doen!” En kan je, in tegenstelling tot Harvest, tribal geluiden wèl op een originele manier gebruiken? Wel, het antwoord is hoorbaar op … euhm … Tribal dus. We moeten op dit album lang wachten op een vocale hoofrol voor Marko Hietala maar het macabere getreiter dat hij op Endlessness laat horen is absoluut het wachten waard.

Het afsluitende nummer staat op een aparte disc en heet voluit All The Works Of Nature Which Adorn The World en is een heus opus bestaande uit 8 delen. In hoeverre de band an sich hierbij betrokken was weten wij niet. Het instrumentarium bestaat volledig uit orkest, geen drums, bas of gitaren en de schaarse vocalen worden verzorgd door het koor The Metro Voices. Het zal niet voor iedereen even eenvoudig zijn om deze prachtige lap muziek tot zich door te laten dringen. Ik kan het u echter ten zeerste aanraden want dit is zo verdomd prachtig mooi!

Nightwish zit op een muzikaal, kwalitatief hoogstaand muzikaal eiland. En met Human Nature hebben ze de prachtige en unieke eigenschappen van hun eiland enkel nog maar uitgebreid.


Releasedatum: 10 april 2020


website


Luister

Lees Wanneer het Finse sextet Nightwish een nieuw studioalbum aankondigt, hebben mensen de neiging om op te letten. Ze weten dat er iets bijzonders aan het brouwen is. Bandleider Tuomas Holopainen zei ooit dat wanneer hij een nieuwe plaat maakt, hij de bedoeling heeft iets zeldzaams en unieks vast te leggen, een monument en een echte albumervaring. In 2020 zal hij zijn doel zeker opnieuw bereiken. Het langverwachte album Human. :||: Nature., dat volgt op het veelgeprezen' Endless Forms Most Beautiful 'uit 2015, wordt een dubbelalbum met 9 nummers op de hoofd-cd en één lang nummer, verdeeld in acht hoofdstukken op CD 2.

Human. : II: Nature. werd opgenomen van augustus tot oktober 2019 op Röskö camping, Petrax Studios en Troykington castle, evenals Finnvox Studios, door Tero Kinnunen, Mikko Karmila en Troy Donockley. Het mengen werd gedaan door Mikko Karmila bij Finnvox, met Tuomas Holopainen en Tero Kinnunen. Mastering werd gedaan door Mika Jussila bij Finnvox.


#albumreview #albumbespreking #nieuwealbums #nieuwereleases #newalbum #newrelease #nieuwalbum #janguisset #nightwish #humannature #nuclearblast


bottom of page