top of page

Sounds | Ayreon, Electric Castle Live And Other Tales (Album)


Arjen Lucassen is een icoon in de Nederlandse – of zelfs wereldwijde - progressive rock en symfonische metalscene. Hij maakte naam als gitarist bij de Nederlandse metalband Vengeance en later bleek hij over een geweldige stem te beschikken. Onder de naam Ayreon groeide hij uit tot iemand wiens naam met groot ontzag wordt uitgesproken. In 1998 bracht hij zijn meesterwerk Into the Electric Castle uit. Ter gelegenheid van het 20-jarige jubileum kwam er een geremixte editie van dit album. In september 2019 werd dit muziekstuk – het is immers een rockopera – in zijn geheel vier maal live uitgevoerd in 013 in Tilburg. En nu, op 27 maart 2020, komt hiervan de live registratie uit: Into the Electric Castle Live and Other Tales. Daarbij worden de ‘other tales’ gevormd door een aantal nummers die Lucassen in andere projecten neerzette.

Groots. Meeslepend. Meesterlijk. Zomaar een paar woorden die deze release beschrijven. De registratie van de geweldige performance die Lucassen, tezamen met maar liefst 22 andere muzikanten, onder wie Fish (Marillion), Anneke van Giersbergen, Simone Simons (Epica) en Thijs van Leer (Focus), neerzette, is een streling voor oog en oor en een belevenis die niemand mag missen. Bijzondere vermelding verdienen daarbij de zeven ‘other tales’. Anneke van Giersbergen zingt op fenomenale wijze Shores of India van The Gentle Storm, een project van haar en Arjen. Out in the Real World wordt vertolkt door Marcela Bovio (MaYaN), aangezien het een nummer is van haar vroegere band Stream of Passion. En als je Fish van Marillion in je team hebt, kan Kayleigh natuurlijk niet ontbreken.

Into the Elictric Castle Live and Other Tales bestaat uit maar liefst 3 lp’s of 2 cd’s plus twee dvd’s of een blu-ray met de volledige registratie van de show, interviews en behind the scenes. Dit is het kerstcadeau dat je jezelf in maart al moet gunnen omdat het coronavirus heerst. Een echte must have!


Releasedatum: 27 maart 2020luister

lees

“Naar aanleiding van de 20e verjaardag van het album hadden we net een geremixte versie uitgegeven, en we dachten dat dit de perfecte gelegenheid was om het album live uit te voeren”, aldus Lucassen. “De Ayreon Universe shows waren zo’n geweldige ervaring voor iedereen, en er kwamen zoveel verzoeken voor meer shows, dat we besloten om het hele ‘Electric Castle’ album te spelen, aangevuld met een aantal zg. ‘Other Tales’, nummers van al mijn andere projecten”.

‘Into The Electric Castle’, oorspronkelijk uitgegeven in 1998, is een klassiek verhaal over een epische tocht. Het speelt zich af in ‘no time and no space’, en vertelt het verhaal van acht individuen die, geleid door een mysterieuze stem, op zoek moeten gaan naar het geheimzinnige Electric Castle.

Op het album zingen o.a Fish (the Highlander), Lucassen (the Hippie), Sharon den Adel (Indian), Edwin Balogh (The Roman), Anneke van Giersbergen (the Egyptian), Damian Wilson (the Knight) en Edward Reekers (the Futureman), met de uitzondering van Sharon den Adel vertolken zij allen opnieuw hun rol in de spectaculaire live show.

De cast bestond uit maar liefst 22 zangers/zangeressen en instrumentalisten, waaronder een aantal mensen die al jaren met Lucassen werken, zoals Thijs Van Leer (Focus), Robby Valentine, Simone Simons (Epica), John Jaycee Cuijpers (Praying Mantis), Marcela Bovio en muzikanten Joost van den Broek, Johan van Stratum, Marcel Singor, Ferry Duijsens, Bob Wijtsma and Ben Mathot. Voor de ‘mysterieuze stem’ werd niemand minder dan Star Trek acteur John De Lancie (“Q”) aangetrokken.
Comentários


bottom of page