top of page

Sounds | Armed Cloud - Angel of Frost



Het is toch alweer bijna 3,5 jaar geleden dat ik hier het album Torque van Armed Cloud besprak. Sindsdien is het helaas veel te stil geweest rond deze vijf Nederlandse progressieve metaljongens. Tot nu! Er is namelijk een nieuw album in aantocht. Op 25 mei a.s. komt Nimbus uit, het vierde wapenfeit van Armed Cloud.

In aanloop naar die release, die gepaard gaat met een vette show in Popei in Eindhoven, is er een voorproefje uitgebracht. En wat voor een!


Angel of Frost is de eerste single van dit nieuwe album en meteen wordt er heel dik ingezet met gastvocalen van niemand minder dan Marcela Bovio die we kennen van bijvoorbeeld Mayan en Stream of Passion. Vorig jaar nog schitterde ze in de concertreeks van Ayreon in 013.


In het verleden heb ik de stem van de zanger van Armed Cloud, Daan Dekker, omschreven als typisch, herkenbaar en uniek. Angel of Frost bewijst dat ik het, in mijn onmetelijke wijsheid, bij het rechte eind had. Dekkers kenmerkende en heldere, krachtige uithalen matchen buitengewoon goed met die van sopraan Bovio. Tezamen leggen zij de lat voor de rest van Nimbus heel erg hoog.





LEES:

Armed Cloud staat bekend om zijn eigen variant van alternatieve progressieve metal en brengt op 25 mei hun meest zware product ooit uit. Inspiratie komt van moderne progressieve metalbands als Amorphis en Voyager, gemengd met de agressie van Korn en Pantera. Daarnaast is de ruwe avontuurlijke geest van Avenged Sevenfold immer aanwezig. Gezamenlijk maken deze invloeden de unieke Armed Cloud sound. Live staat de band garant voor energieke shows waarin donder en bliksem naar het podium worden gebracht .

Al meer dan tien jaar is het vijftal al actief, daar waar veel andere progressieve metalbands van hun generatie als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. De eerste twee albums Obsidian Desert’ (2015, MaXxive Records) en ‘Master Device & Slave Machines’ (2017, Freya Records) zijn de funderingen van traditionele progressieve metal met een scherpe bite waarop Armed Cloud zijn muzikale stijl verder heeft uitgebouwd. Deze twee platen zijn geproduceerd door Christian ‘Moschus’ Moos (Delain, Haken, Luca Turilli’s Rhapsody), waarvan het tweede album het levenslicht zag na een meer dan succesvolle crowdfunding. Het derde werk ‘Torque’ (2020, MEY Productions) moderniseerde de sound met een zware, alternatieve rand. De gelauwerde metal producer Erwin Hermsen (Pestilence, Legion of the Damned, Sinister) heeft mede bijgedragen aan deze muzikale ontwikkeling van de band. Door de jaren heen is de discografie van Armed Cloud geprezen door bladen en e-zines als Fireworks Magazine (UK), Aardschok (NL), Streetclip.tv (DE), and Sea of Tranquillity (US). Op livegebied ligt er ook de nodige ervaring zoals een optreden tijdens het ProgPower Europe festival; gigs in bekende Nederlandse zalen als De Boerderij, Merleyn, en W2; een uitverkochte album releaseshow in Willemeen; en dan nog een aantal shows over de grens in Duitsland en België. Ten slotte is de track ‘Under the Horizon’ in de ‘Kink Distortion Top 500 2022’ van Nederlands grootste rock en metal radiostation KINK op plek 199 terechtgekomen.

Het nieuwe album is getiteld ‘Nimbus’ (2024, MEY Productions). Deze schijf omvat een nieuwe onweerstorm die gesmeed is gedurende de turbulente jaren van de pandemie. Voor een tweede maal bezocht de band Erwin Hermsen en zijn Toneshed Studio. ‘Nimbus’ is het definitieve ankerpunt waarmee Armed Cloud hun moderne mix van het alternatieve en het progressieve vastlegt. Als kers op de taart is Marcela Bovio (Stream of Passion, Ayreon) met haar engelachtige vocalen te horen als gastartiest op het nummer ‘Angel of Frost’. Of het nu de onheilspellende en emotionele gitaarlicks, de krachtige en solide drums, de ronkende en donderende basgitaar, de atmosferische en schrapende keyboards, of de ruwe en commanderende vocalen zijn, Armed Cloud ís de storm. Wees getuige van dit weersgeweld op 25 mei in POPEI (Eindhoven, NL)! 





Comments


bottom of page