top of page

Sounds | Aether Realm, Cycle


Cycle is geen nieuw nummer voor Aether Realm, deze stond namelijk al op hun laatste album; Redneck Vikings From Hell. Wel komt de single nog eens in de kijker te staan door zijn nieuwe music video. Op het album sprong dit nummer er voor mij niet bepaald tussenuit. Er waren andere tracks met stevigere melodieën, maar nu ik het zo apart hoor en de tekst er even bij neem, heeft Cycle toch best wel wat te bieden. Ik blijf erbij dat de strofes me niet helemaal overtuigen, maar die stevigere vocals in het refrein samen met de melodieën... ja, da pakt wel. Het doet me zelfs heel erg denken aan Dark Tranquillity.


Deze track heeft gewoon iets waarin veel mensen zich wel kunnen herkennen denk ik. De tekst gaat over het fenomeen van je voor een korte periode heel goed voelen en dan ineens weer crashen, een cyclus die zich constant herhaalt. Een cyclus van duisternis en licht, van hoop en hopeloosheid. Deze gevoelens dan omzetten in iets positiefs, een sterk nummer in dit geval, is niet aan iedereen meegegeven. De mannen van Aether Realm hebben het toch maar gedaan. De music video geeft dit gevoel ook heel mooi weer, al moet ik toegeven dat het ergens best wel een geestig zicht is, om deze metal-mannen alles te zien geven in witte outfits, omringd door bloemen. Het is in elk geval wel een heel sterk concept.


Frontman/bassist Vincent "Jake" Jones says:

“The lyrics for 'Cycle' came to me in a desperate place. I was trying to make sense of why I still experienced these long episodes of depression, even when there didn't seem to be an obvious reason for it to come on. It's like it was always waiting to sneak up and snatch me out of the moment, and no amount of personal growth or skill mastery or artistic recognition could prevent it from taking me in it's grip.


So I thought - if I can't prevent the feeling from coming on, I can at least give myself a tangible reminder that this is normal for me. That I've made it out of low places before, and I will again. This song helps keep my feet on the ground when I'm feeling cocky highs, and it gives me some hope when I'm running low. It was a pleasure to turn that emotional blooming and wilting that we all experience from time to time into a visual aesthetic with Jaraad Nageer and Ana Manso."Comments


bottom of page