top of page

RAWreport | Venues In RAW: Ancienne Belgique

Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...daar denken we dagelijks over na. Suggesties? Laat maar horen.


Mijn eerste concert in deze Belgische muziektempel vond plaats op 27 oktober 2005. Ik zou Motörhead voor een vierde en voorlaatste keer zien. Bizar misschien dat ik pas zo laat de Ancienne Belgique betrad, maar ik woonde dan ook tot 1986 in Duitsland en ging tijdens mijn tienerjaren vooral naar Vorst Nationaal wanneer ik in België een concertje kon meepikken.

Ondertussen zag ik er 27 optredens, naast nog eens 10 in de Club en eentje in het Salon. Waaronder 4x Opeth, 2x Channel Zero, Chris Cornell, Gary Clark Jr., Selah Sue, All Them Witches, Alabama Shakes en Oathbreaker in de 'main hall'. De Club stond dan weer o.a. voor Marmosetz, Rhiannon Giddens, Black Mirrors en The Delta Saints, terwijl Tyler Ramsey mijn enige Salon ervaring is op vandaag.

Met een capaciteit van 2.000 bezoekers (waaronder 184 zittend) is dit het soort zaal waar ik het liefst concerten bezoek. Groter hoeft het zeker niet meer, kleiner en dus intiemer mag

.

Naast het straffe industriële decor valt op hoe goed de klank steeds opnieuw is en dat zowel in de grote zaal beneden als in de Club boven. Het is dus (bijna) steeds intens genieten, of je nu zwaar metaal de oren in gepompt krijgt of fluweelzachte klanken.

Een puntje van kritiek dan toch? De beenruimte in het zitgedeelte kon een pak beter en als je op de balkons staat, kan je maar beter tegen de ballustrades kleven, want één rij dieper zie je geen bal meer.

Ooit was het een Gildehuis (15° eeuw). De AB zoals we hem nu kennen, heropende in 1997 en bevat als extra troef een eigen opnamestudio. Wil je de geschiedenis induiken en meer te weten komen, bekijk dan deze docu.Praktische info

  • locatie: Brussel, pal in het centrum en makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken

  • capaciteit: 2.000 in de main hall, die moduleerbaar is en concerten vanaf 750 (zit)plaatsen kan hosten 280 in de Club 75 in het Salon (zittend)

  • agenda

  • nieuws

  • café & resto voor wie voordien een hapje wil eten of nadien nog wat wil blijven napraten


Foto's

16-11-2019: The Vintage Caravan, Main Hall
16-11-2019: Opeth, Main Hall
14-09-2019: Rosanne Cash, Main Hall (Theater setting)
23-05-2019: Tyler Ramsey, Salon
17-03-2019: Windhand, Club
27-05-2018: Sleep, Main Hall
Comments


bottom of page