top of page

RAWreport | Record Stores In RAW: Waaghals

Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...record stores!


Fred Maessen

In de binnenstad van Nijmegen, erg goed verborgen achter De Waagh en naast het beroemde oudste café van Nijmegen, In De Blaauwe Hand, bevindt zich een van de bekendste platenzaken van de omgeving: Waaghals. Waaghals werd opgericht in 1985 door Fred Maessen en is sindsdien uitgegroeid tot baken van kennis en een bron van nieuwe muziek. In 1989 opende Maessen zijn tweede winkel, aan de andere kant van de Waal en de Rijn, in Arnhem. Daar is de winkel aanzienlijk minder verborgen, bijna grenzend aan het mooie Musispark.



Waaghals prijst zich voor de overtuiging dat ze alles neer kunnen zetten, zolang ze er zelf maar affiniteit mee hebben. Het is dan ook de wens om iedereen, hoe uiteenlopend de verschillende muzieksmaken ook kunnen zijn, zo goed mogelijk te helpen. Daar waar de klantenkring een aantal jaren geleden nog bestond uit de ietwat oudere muziekliefhebber, is die de afgelopen jaren aanzienlijk verjongd. Mede daardoor houdt Waaghals altijd een open ‘oor’ voor nieuwe ontwikkelingen en nieuwe stromingen binnen de muziek


De beroemde 'muur van Waaghals' in Nijmegen ©Bertus Elings

De verschillende medewerkers van Waaghals hebben allemaal hun eigen favorieten, hetgeen doorschemert in hun aanbod. Er is echter geen sprake van purisme. “Het is,” zo redeneert men bij deze muziekwinkel, “immers allemaal muziek. Als je zo nodig commentaar moet geven op de muzieksmaak van een ander, ben je bij ons aan het verkeerde adres.” Met dat in het achterhoofd heeft Waaghals zowel in Nijmegen als in Arnhem altijd zijn eigen karakter uitgedragen. Of, zoals ze dat zelf zeggen: “Nijmegen is voorzien van een aantal heel goede platenzaken. We bieden een aanvulling op elkaar. Wij doen niet hetzelfde als zij. Hierdoor creëren we onze eigen stem, en dat staat bij ons voorop.”



Naast twee fysieke winkels is Waaghals ook erg actief op de bekende site Discogs, een website en database waarin informatie is te vinden over uitgebrachte muziekplaten. Op de site worden ook heel veel platen verhandeld, van heel reguliere tot uiterst zeldzame exemplaren. Fun fact: het duurste album dat Waaghals op Discogs aanbiedt, is een tweede prototype van The Visitors van Abba. De prijs bedraagt € 2.499,00.




Praktische info

  • locatie's: Waaghals Nijmegen Achter de Hoofdwacht 7 6511 VW Nijmegen tel: 024-3223922 E: nijmegen@waaghals.com Waaghals Arnhem Walstraat 15 6811BC Arnhem T: 026-4452238 E: arnhem@waaghals.com


Daan van Waaghals Nijmegen © Bertus Elings

Het monumentale pand van Waaghals in de Nijmeegse binnenstad ©Bertus Elings

bottom of page