top of page

RAWreport | Record Stores In RAW: Topdisc


Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...record stores!

Fernand Van Wassenhove

Voor een tweede maal stap ik voor deze reeks een platenwinkel uit de regio binnen en voor de tweede keer is het er eentje die al méér dan 30 jaar bestaat. Van survivors gesproken!

In tegenstelling tot de collega uit Oostende, waar het interieur de jaren '80 oproept (knipoog), oogt de zaak van Fernand iets moderner en luchtiger, mede dankzij het vele wit en grijs. Hierdoor komen vanzelfsprekend het kleurrijke artwork bij diverse albums alsook diverse merch mooi uit. De winkel is vooral diep en vrij strak geordend waardoor erg overzichtelijk.Topdisc opende in februari 1989 de deuren en bevindt zich sinds november van datzelfde jaar op de markt. Zéér makkelijk te vinden dus en met kers op de taart: parking vlak voor de deur. Bij de start was de cd in opmars en verdween vinyl zo goed als volledig van het toneel. Ik verkocht zelf bijna al mijn platen en schakelde over naar die kleine zilveren schijfjes: een serieuze kost voor 'studentje'. Rock Torhout zorgde elke zomer voor een boost en tot 2000 liep de verkoop goed. En toen brak het 'www' door met alle gevolgen vandien. Tien keiharde jaren van zwemmen of verzuipen tot - laat ons dit vooral niet vergeten - mede dankzij Record Store Day het vinyl zijn herintrede deed. Samen met de verkoop van tweedehandsplaten leefde de verkoop terug op en zag ook Fernand dat licht aan het einde van de tunnel.


Het aanbod in de zaak mag er zeker zijn. Op zowel cd, dvd, blu-ray als vinyl is een ruime keuze beschikbaar. Vindt je je keuze niet meteen? Geen probleem, je bestelling is zo geplaatst en ook hier weet je meteen wat het zal kosten en wanneer je je schijf(je) kan ophalen.

Topdisc is een onafhankelijke muziekhandel en is daar trots op. Ze nemen dan ook deel aan Record Store Day, de wereldwijde feestdag van de onafhankelijke platenzaak met speciale uitgaves op VINYL. Ook instore sessies worden jaarlijks georganiseerd. Passeerden reeds de revue: The Van Jets, Jasper Steverlinck, Elisa Waut en zelfs topper Damian Wilson. Topdisc stond in 2019 ook met een stand op het Sonic City Festival (Wilde Westen) en op Lokale Helden met een pop-up store. Ervaringen waarbij Fernand uit zijn comfort zone moest treden en mogelijks voor herhaling vatbaar zijn.Nog even melden dat iedereen bij Topdisc terecht kan met tweedehandsplaten, cd's, dvd's,... zolang deze maar in goede staat zijn. De verkochte artikelen worden nadien vergoed met een aankoopbon. Worden ze niet verkocht, dan krijg je ze vanzelfsprekend terug.Praktische info

  • locatie: Markt 30, 8820 Torhout (pal in het centrum)

  • websiteGekocht: Deep Purple, Made In Japan (180gr heavyweight vinyl, sealed) Peter Frampton, Comes Alive (tweedehands) Jethro Tull, Aqualung (tweedehands)


#rawreports #recordstoresinraw #recordstores #platenzaak #johnvandemergel #topdisc #torhout

bottom of page