top of page

RAWreport | Record Stores In RAW: Sax


Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...record stores!

Jos Vandeput

Een zaak waar worldmusic, folk en hardrock hand in hand gaan, moet toch wel een 'specialleke' zijn. Wanneer we de initieel wat gereserveerd lijkende Jos vragen met een plaats te poseren, neemt hij er eentje uit de hoes, bekijkt het ding, speelt er wat mee en hup....the man strikes a pose en het portret is gemaakt! Nu zijn we zeker: onder de vele platenwinkels met karakter die we op onze tour mochten bezoeken, is Sax van Jos Vandeput toch wel eentje buiten catgegorie.Jos opende zijn zaak in oktober 1986. Sax was toen een tweedehands muziekwinkel met ook wat instrumenten in het aanbod. Na een verbouwing in 1995 kwam de focus op wereldmuziek, folk, jazz, blues en klassiek te liggen. Het gaat om een selectie muziek van alle tijden en daarbij wordt bewust de écht commerciële muziek gemeden.

Dan zou je denken dat je hier enkele een ouder publiek terugvindt, maar niets is minder waar. Wanneer we binnenkomen horen we dat een jongedame haar vriendin inwijdt in de Fado muziek. Jos helpt met alle plezier de juiste keuze te maken en beide verlaten de winkel met een brede glimlach op de gezichten.


Sax gaat diep, héél diep en wanneer je tot helemaal achteraan loopt, lijkt het wel of je je in een catacombe bevindt. Of misschien iets minder luguber, in een oude wijnkelder. Wie op zoek is naar tweedehands vinyl kan hier zijn/haar hart ophalen.Veel events vinden er bij Sax zelf niet plaats. Wel organiseerde Jos In 1997 een tournee voor de 60ste verjaardag van Wannes Van de Velde en dat in 5 zalen. Voorts geeft hij ook kleine optredens in Leuvense zalen een duw in de rug én kan je in de winkel terecht voor enkele promo optredens.


Uniek? Dat is de afgelopen jaren toch wel de samenwerking met Jacques, een gepensioneerde leraar die internationale beurzen doet met singles. In de winkel staat een grote keuze uit zijn assortiment.


Praktische info

  • locatie: Parijsstraat 31, 3000 Leuven (net achter de Oude Markt, in het autovrije centrum)

  • websiteGekocht: Eagles, Desperado (tweedehands)


Comments


bottom of page