top of page

RAWreport | Record Stores In RAW: Pop Eye


Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...record stores!

Johan Dollekamp

In Nederland bevinden zich 4 à 5 platenzaken die we héél graag willen opnemen, maar we geraken er niet: we hebben geen medewerker in de buurt en kunnen niemand vinden om er op z'n minst foto's te maken. En dan stuurt ene Marcel Markus - fotograaf en prachtkerel - me een berichtje: "Volgens mij woon ik in de buurt!"

En zo kunnen we opnieuw eentje van onze wishlist schrappen, m.n. Pop Eye uit Hengelo, de zaak van Johan Dollekamp.Het Pop Eye verhaal begon op 2 november 1973. De toenmalige eigenaar vroeg in 1975 'klant' Johan of hij in de zaak wilde komen werken. Leuk meegenomen voor een student dus hapte Johan toe. In 1981 kreeg hij de kans de zaak te kopen. Met enkele Gulden op de rekening spring je niet ver, tenzij je een grootvader hebt die wel even voor het bedrag garant wilde staan. Bye bye aan de AKI Kunstacademie, het leven als record store owner was begonnen.


Zoals bij iedereen kwam er een dip na de eeuwwisseling, maar vanaf 2012 gaat alles weer in stijgende lijn. Geen kwaad woord echter over streaming diensten. Het Pop Eye cliënteel bestaat voor een groot deel uit verzamelaars en die willen hoedanook het fysieke exemplaar, ook al leggen ze digitale playlists aan en ontdekken ze ook op die manier..


Dat de fysieke drager op korte termijn zal verdwijnen, daar gelooft Johan niet in. Bij de opkomst van de cd zou vinyl verdwijnen en kijk nu, naast lp's in allerlei varianten trekt ook de tweedehands markt enorm aan. Waar de verkoop van cd's de afgelopen twee jaar stabiel blijft, trekt deze van vinyl aan met bijna 13% per jaar (V.S. markt). Misschien peanuts i.v.m. het aandeel van streamingdiensten, wel een indicatie dat het einde nog lang niet in zicht is.Persoonlijk contact, daar gaat het Johan om, ervoor zorgen dat iemand zich als het ware thuis voelt. Wanneer er een gesprek ontstaat over muziek, en zoveel meer, dan is de opzet geslaagd. Net als veel gelijkaardige zaken is het aanbod deels gelinkt aan de smaak van de eigenaar. Ook de keuze om niche te durven gaan speelt een belangrijke rol. Die top10 schijf die dagelijks grijs gedraaid wordt, kan je eender waar kopen, maar steengoede muziek die je bijna nergens hoort, daarvoor ben je toch deels op de passie en kennis van een man als Johan aangewezen. Blues, rootsrock, americana,...we hebben het gevoel dat er binnen deze genres weinig is wat Johan niet kentVoor de Corona-crisis toesloeg kon je geregeld genieten van instores, met klinkende namen als Warren Haynes, Joe Bonamassa, Popa Chubby, Jeffrey Foucault, Bettie Serveert, Leif De Leeuw, Blackberry Smoke, e.a. Café de Cactus in Hengelo kan ook rekenen op de expertise van Johan, die er wel eens artiesten 'levert'.


Kijk even mee: Warren Haynes met Soulshine


in 2013 werd Pop Eye door de luisteraars van 3voor12 verkozen tot platenicoon van Nederland. Johan blijft er nuchter bij: "Er zijn wel meer prima zaken, al voel ik me vanzelfsprekend vereerd."Best uniek vinden we de handmade platenbon die Johan reeds sinds 1975 maakt. Gemiddeld 250 à 300 per jaar komen er zo van zijn hand. Dat naast posters en/of logo's voor bands. Zo blijft ook het kunstenaarshart van Johan vrolijk tikken.

Die naam dan? Neen, die heeft niets met de wereldbekende 'sailorman' te maken, wel met 'het oog op popmuziek'. Dat weten we dan ook weer.Praktische info

  • locatie: Drienerstraat 9, 7551 HJ Hengelo

  • facebookFoto's: Marcel Markus


#rawreports #recordstoresinraw #recordstores #platenzaak #johnvandemergel #popeye #hengelo

bottom of page