top of page

RAWreport | Record Stores in RAW: Music Mania Records

Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...record stores!

"Wij proberen niet de trend te volgen, maar eerder de trend te zetten." - Karel -

Het is dé place to be in Gent, maar ook ver daarbuiten is Music Mania een gekende naam. De platenwinkel gaat dan ook al mee sinds 1969 en is uitgegroeid tot de oudste platenzaak in België. Mijn eerste ontmoeting met Music Mania kwam er in 2013 toen ik in het Gentse ging studeren. Hoewel ik zelf (nog) geen platenverzameling heb, snuister ik graag eens in de gezellige record store. Het was intussen al even geleden dat ik er zelf binnen ging, dus ik keerde met plezier terug om even met eigenaar Karel Van Audenaerde te babbelen. Samen met twee andere bazen en vier personeelsleden is hij verantwoordelijk voor de zaak.


Music Mania heeft een lange geschiedenis achter de rug. In 2007 ging de zaak failliet waarna een doorstart werd gemaakt in 2008 (aan de overkant van de huidige locatie, op de plaats waar de Amadeus nu zit). Daarna kon je Music Mania even bezoeken in de Walpoortstraat en sinds 2012/2013 kan je de geliefde record store vinden op zijn huidige locatie, met een volledig nieuwe structuur. Vooral na het faillisement werd besloten om de focus te leggen op een vinyl speciaalzaak. Hiervoor is Music Mania gekend tot in het buitenland. Iedereen is dan ook welkom hier, of je nu een populaire Michael Jackson plaat zoekt, of een obscure prog of hiphop plaat.


Karel weet mij te vertellen dat, hoewel er initieel een lichte paniek was (zoals dat bij iedere handelaar wel het geval was), zij deze 'Corona' periode toch mooi hebben doorsparteld. Vooral dankzij de uitgebreide webshop van Music Mania, die eind maart een grote boost kreeg in aantal bezoekers (tot 5 à 6 keer meer dan normaal). Hoewel het omzetverlies in de fysieke winkel onmogelijk kon worden gecompenseerd (april is namelijk normaal gezien een heel goede maand in-store), kon er toch worden doorgewerkt. Hij merkt ook dat dingen die voorheen niet op de website werden verkocht, nu wél tot bij de klanten geraakten; men ging als het ware dieper graven in de website. Karel is er dan ook van overtuigd dat de combinatie van fysieke winkel en online shop meer en meer gangbaar zal zijn en dé manier wordt van de toekomst voor platenzaken.


Wist je trouwens dat Music Mania véél meer is dan gewoon een platenzaak waar je je vinyl gaat halen? Dit is echt een winkel waar je komt om te ontdekken. De medewerkers zullen jou dingen aanraden die Spotify met al zijn algoritmes toch niet zou aanbevelen. Het is een unieke belevenis die ervoor zorgt dat Music Mania zich differentieert. Ook samenwerkingen met Vooruit en Democrazy, alsook in-store signings en allerlei evenementen maken van Music Mania een originele platenzaak. Daarnaast runt de store maar liefst drie labels: Music Mania Reprise, Music Mania Records (voor Belgische samenwerkingen zoals Triggerfinger en Deus) en Mania Dub (internationaal gericht op een niche groep).Met dank aan Karel voor de tijd en het beantwoorden van de vragen!

#rawreports #recordstoresinraw #recordstore #vinyl #platenzaak #gent #musicmania #mauivindevogel


bottom of page